Meghosszabbítaná a belső határellenőrzést az EU
Az Európai Unió tagországainak uniós ügyekkel foglalkozó miniszterei a határellenőrzés további három hónappal való meghosszabbítását javasolták.
2017. február 7. 15:15

Az Európai Unió tagországainak uniós ügyekkel foglalkozó miniszterei keddi brüsszeli találkozójukon az Európai Bizottság ajánlása alapján a schengeni övezeten belüli, néhány uniós tagállam által ideiglenesen bevezetett határellenőrzés további három hónappal való meghosszabbítását javasolták.

Az unió általános ügyekért felelős tanácsaként az illetékes kormánytagok engedélyezték a tagállamok számára az egyes ausztriai, németországi, dániai, svédországi és norvégiai – a schengeni övezeten belül érvényben lévő – ideiglenes határellenőrzés fenntartását további három hónapig.

Az Európai Bizottság január végén közzétett javaslatában azzal érvelt, hogy a helyzet fokozatos stabilizálódása, valamint a külső határok hatékonyabb igazgatása és a schengeni térség védelme érdekében javasolt uniós szintű intézkedések végrehajtása ellenére egyelőre nem teljesültek maradéktalanul a schengeni rendszer helyreállítására irányuló ütemterv feltételei, amelyek lehetővé teszik az övezet „rendes” működését.

Az uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek elővigyázatossági okokból indokoltnak tartják, hogy az érintett tagállamok – kizárólag a lehetséges alternatív intézkedések megvizsgálását követően – „kivételes eszközként és szigorú feltételek mellett” további három hónapra alkalmazhassák a jelenlegi korlátozott belső határellenőrzést. Az ilyen ellenőrzéseknek célzottnak, a hatályukat, gyakoriságukat, helyüket és idejüket tekintve pedig korlátozottnak kell lenniük – húzták alá.

Az ellenőrzések az alábbi határokat érintik: Ausztriában az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határt; Németországban a német-osztrák határt; Dániában a Németországba kompjáratokat üzemeltető dán kikötőket és a dán-német szárazföldi határt; Svédországban a déli és nyugati rendőrségi körzetben található svéd kikötőket és az Öresund hidat, Norvégiában a Dániába, Németországba és Svédországba kompjáratokat üzemeltető norvég kikötőket.

MTI
  • Magyar fegyvergyár - műszaki világcsúcson
    Magyarország mindenkor képes legyen saját fegyvert gyártó kapacitás működtetésére, mert ez szuverenitási kritérium is.
  • Gulyás: indul a vakcina-előjegyzési kampány
    A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.
  • Donald Trump: Ha igazam van, Joe Biden nem lehet elnök
    A mainstream média szinte teljesen mellőzte, a Facebook és a Twitter pedig az üzenet valóságtartalmát firtató címkékkel látta el Donald Trump minapi beszédét, amit a hivatalban lévő elnök az eddigi legfontosabb felszólalásaként jellemzett.
MTI Hírfelhasználó