Debrecenben megnyitották a reformáció jubileumi emlékévét
A Magyar Református Egyház reformációi jubileumi emlékévét ünnepi istentisztelettel nyitották meg a cívisváros Református Nagytemplomában kedden délután. A város polgármestere szerint az európai reformáció központjai mindig a kultúra fővárosai voltak.
2017. január 31. 23:11

A szertartást megelőző sajtótájékoztatón Bogárdi Szabó István dunamelléki református püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke hangsúlyozta: 500 éve teljesedett ki az a sok reformtörekvés, amely a közösségi egyházat meg akarta újítani.

Hozzátette: a reformáció 500., és a Kárpát-medence reformátussága és saját hitvalló közössége megalakulásának 450. évfordulója alkalmából számos rendezvényt tartanak az idén itthon és a határon túl, amelyekről a reformacio.500 honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A püspök kiemelte a programok közül a református és az evangélikus egyház tervezett budapesti együttes ülését, amelyre első alkalommal kerül majd sor. Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte, hogy a kormány emlékbizottságot hozott létre, hogy felhívja a figyelmet a reformáció értékeire.

Méltatta a református egyháznak a közfeladatok átvállalásában betöltött fontos szerepét, amit különösen a közoktatásban betölt. Soltész Miklós hozzátette: a kormány iskola-felújítási programja keretében nagyszámú egyházi oktatási intézmény felújítása kezdődött, illetve kezdődik meg az idén, több helyen pedig új egyházi iskolákat építenek.

Debrecen mindent köszönhet a reformációnak

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy a város mindent a reformátusoknak köszönhet, “a reformáció, a reformátusok tették naggyá Debrecent”. A polgármester szerint az európai reformáció központjai, az európai reformáció városai mindig a kultúra fővárosai voltak.

“Erre a történelmi tradícióra, Debrecennek a Református Kollégiumon keresztül a magyar nyelvre, népművelésre és  a magyar irodalom itt tanult számos kiválóságára építve szeretnénk, ha városunk, a reformáció városa 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lenne” – tette hozzá.

Fekete Károly tiszántúli református püspök arról beszélt, hogy az évfordulón párbeszédre hívják a testvéregyházakat, hogy történeteiket megosztva kerüljenek igazán sorsközösségbe egymással és a Krisztus-történettel.

A jubileumi programok közül kiemelte “A Szentírás vándorútját a Tiszántúlon”, amelynek keretében az egyházkerület több mint négyszáz gyülekezetében olvasnak fel egy-egy részt az alkalomra készült díszkötésű bibliából, így év végére a biblia teljes szövege “hangos könyvvé válik”.

A sajtótájékoztatót követő ünnepi istentiszteleten Bogárdi Szabó István igehirdetésében egyebek mellett arról beszélt, hogy a reformáció nem elvont eszme, hanem maga az élő Jézus Krisztus. “Nélküle nincs keresztyénség, nincs egyház, de vele van!” – mondta a zsinat lelkészi elnöke.

A Nagytemplom előtt felállított rendezvénysátorban, illetve az Európai Protestáns Egyházak Közösségének kezdeményezésére útnak indított vándorkamion interaktív kiállításán a reformáció történetével ismerkedhetnek az érdeklődők.

Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus 1517. október 31-én függesztette ki az egyházi megújulást követelő reformtéziseit a wittenbergi vártemplom kapujára, ettől a naptól számítjuk a reformáció kezdetét. A reformáció évében csaknem négyszáz programot tartanak szerte a Kárpát-medencében.

Debrecenbe érkezett a reformációs vándorkamion

Fekete Károly tiszántúli református püspök a kamion érkezésekor, a debreceni Református Nagytemplom előtt az MTI-nek elmondta: az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) kezdeményezésére, a jubileumi emlékév alkalmából útjára indított vándorkamion egy interaktív kiállítótérben mutatja be a reformáció történetében meghatározó szerepet betöltő európai városokat.

A kamion tavaly november 3-án Genfből, Kálvin János svájci reformátor városából indult el és 19 ország 68 városát összekötve érkezik meg május 20-án a németországi Wittenbergbe, az ottani világkiállítás megnyitójára – tette hozzá. A püspök elmondta: magyarországi első állomására Nagyszebenből érkezett a kamion, Debrecenből szerdán indul tovább Sárvárra, illetve Sopronba, majd elhagyja az országot.

Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) kezdeményezésére, a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából érkezett kamion a debreceni Kossuth téren

A vándorkamion három magyarországi állomása közül Debrecen az egyedüli református város. ”Büszke vagyok arra, hogy Debrecenbe eljöttek, a magyar Genfnek helye van ebben a sorozatban” – mondta Fekete Károly. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hozzátette: a kamion interaktív kiállítása lehetőséget biztosít arra, hogy a felkeresett városok polgárai üzeneteket fogalmazzanak meg.

Baptisták és evangélikusok is küldenek üzeneteket

Debrecen húsz református gyülekezete, valamint a többi helyi protestáns gyülekezet, az evangélikusok és a baptisták valamennyien megfogalmazzák és elküldik üzeneteiket a kamionnal – jelezte a református püspök.

Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus 1517. október 31-én függesztette ki az egyházi megújulást követelő reformtéziseit a wittenbergi vártemplom kapujára, ettől a naptól számítjuk a reformáció kezdetét. A reformáció emlékévében csaknem négyszáz programot tartanak szerte a Kárpát-medencében.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Magyarország barátai és ellenségei
  Magyarország mutat példát, hogy igenis ellent lehet állni a gátlástalan globalista leigázási törekvéseknek. Ez persze egy hosszú, nehéz harc, amelyhez szövetségesek, érdekszövetségesek – akik lehetnek azért barátok is –, szabadságban, szuverén módon, élni akaró nemzetek kellenek. És vannak ilyenek – reméli Somogyi János publicista.
MTI Hírfelhasználó