Nem Botka lesz a baloldal kormányfő-jelöltje?
Ha nem Gyurcsány Ferenc vezeti az MSZP-DK összefogást, akkor nem lesz közös lista. Sajtóinformációk szerint ezt üzente a szocialistáknak a Demokratikus Koalíció egy e-mailben az MSZP elnökségi ülése után. Az M1 Híradó kérdésre Botka László úgy fogalmazott: nem kapott üzenetet a DK-elnökétől.
2017. január 24. 14:46

“Én bejelentettem, hogy a tárgyalások menetében nem kívánom a nyilvánosság előtt kommentálni a különböző politikai partnereknek a nyilatkozatait. Egyébként természetesnek tartom, hogy néhány nappal egy új politikai helyzet előállása után mindenki automatikusan a korábbi álláspontját erősítette meg” – jelentette ki Botka az M1 Híradó tudósítójának kérdésére.

 

 

Kovács nem szeretné Gyurcsányt az asztalnál látni 

Még múlt héten a többek szerint a DK-hoz köthető Nyugati fény című blog internetes szavazást tartott. A résztvevők szerint Gyurcsány Ferenc a legalkalmasabb arra, hogy a baloldal miniszterelnök jelöltje legyen. Az internetes oldal azért indította a szavazást, mert szerintük a pártok még sokáig eltötyörésznek majd az előválasztással.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő sajtótájékoztatót tart a párt budapesti központi irodája sajtótermében 2016. december 21-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

A blogoldalt korábban többször is DK-s pártoldalnak nevezte Szigetvári Viktor, mert szerinte annak tartalmát Vágó István, Gréczy Zsolt DK szóvivő és a propelleres Mandula Viktor állítja elő. Kovács László, az MSZP volt elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: nem szeretné Gyurcsány Ferencet látni a tárgyalóasztalnál, mert – mint fogalmazott – ugyanannyi választót hozna, mint amennyit eltaszítana.

“Azért nem szeretném Gyurcsány Ferencet látni, mert Gyurcsány Ferenc – és ez nem változtat azon, hogy én őt egy karizmatikus, kiváló szónoknak tartom – de az ismert okok miatt – amiben az őszödi beszéd csak egy elem volt és a kormányzás néhány kudarca aztán ezt még gazdagította is idézőjelbe téve. Ő majdnem ugyanannyi választót hozna, mint amennyit meg eltaszítana. Hát ez a valóság és ezt jó lenne ha persze ő is belátná.”

Joga van jelölnie a pártnak 

A DK alelnöke, Vadai Ágnes pénteken a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy szerinte senki nem kérdőjelezi meg, hogy a Dk kit indítson a választáson. Szerinte ebben a demokratikus ellenzéki világban ezt senki nem kérdőjelezi meg. az pedig hogy egy pártnak joga van a saját pártelnökét és az ő politikusait listán szerepeltetni, választáson elindítani, még az MSZP sem kérdőjelezi meg – fogalmazott rádióinterjújában.

A baloldali együttműködés kapcsán a hvg.hu korábban úgy fogalmazott: az összefogás egy gondosan eltervezett káosz – hangzott el az M1 Híradójában. Azt írták: a szocialisták ismételt irányváltása végül Gyurcsány Ferenc előtt nyit majd teret, aki tényleg nehezen tudja elhitetni magáról, hogy nem csak a baloldal fölötti uralom visszaszerzésének vágya hajtja.

Mint azt a Híradóban ismertették, a cikk szerint az MSZP kongresszusa után egy DK-s parlamenti képviselő szinte vigasztalóan jegyezte meg szocialista képviselőtársának, hogy – idézzük – „nyugodjál bele, a Feri lesz az”.

hirado.hu - M1
MTI Hírfelhasználó