Szijjártó Péter: teljes a sérültek listája
Tizenhat halottja, egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van az éjfél előtt Olaszországban, Verona közelében történt buszbalesetnek, tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet - közölte szombat délelőtt Budapesten, sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Utoljára frissítve: 2017. január 21. 11:01
2017. január 21. 10:32

Sajtótájékoztatón beszélt a Veronánál történt tragikus buszbaleset részleteiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton délelőtt Budapesten. Elmondta: az olasz rendőrség tájékoztatása szerint tizenhatan égtek bent a buszban. Miután továbbra sem áll rendelkezésre pontos utaslista, így az áldozatok száma sem biztos, hogy végleges – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta: a balesete éjfél után néhány perccel történt, Velence és Verona között az A4-es autópályán. A sofőr elvesztette uralmát a jármű fölött, hosszan csúszott a szalagkorlát mellett, majd egy felüljáró pillérének ütközött.

A baleset körülményeiről szólva elmondta: az autóbusz első felében tűz ütött ki, amely gyorsan elterjedt a buszon. Az olasz rendőrség információi szerint 16-an égtek bent a buszban. Miután továbbra sem áll rendelkezésre pontos utaslista, így az áldozatok száma sem biztos, hogy végleges – tette hozzá.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, tizenketten nem sérültek meg, őket először az autópályarendőrség egyik ingatlanjába szállítottak, majd Verona polgármesterének közbenjárására egy szállodába vittek. Velük jelenleg is pszichológus foglalkozik.

A külügyminisztérium az iskola igazgatójával és az országos mentőszolgálattal is kapcsolatban áll, az utóbbi vezető orvosa is a helyszínre indult. A Heim Pál gyermekkórház készen áll a hazaérkezők ellátására.

A sérültek listája már teljes, így az érdeklődő szülők tájékoztatást kaphatnak a 0039/339-62-19-517 telefonszámon.

A magyar kormány nevében részvétünket fejezzük ki minden érintettnek. Gyerekekről van szó, ez a legnehezebb, ilyenkor mindenki a sajátjaira gondol. Amit lehet és amit megtehet, azt a magyar kormány megteszi annak érdekében, hogy a családok fájdalmán segíteni tudjunk. Az ország együtt érez azokkal, akiknek most telefonálniuk kell, és akik most Olaszország felé tartanak. Sok erőt kívánunk nekik – mondta a külügyminiszter.

Az olasz és a lett miniszterelnök részvétét nyilvánította Magyarországnak.

Orbán Viktor: imáimmal a gyászolók mellett vagyok

"Minden család, közösség, nemzet számára a fiatal életek, gyermekeink elvesztése a legnagyobb csapás" - írta Orbán Viktor az éjszakai olaszországi buszbaleset kapcsán elküldött nyilatkozatában.

A miniszterelnök közölte, utasította a magyar hatóságokat, hogy mindent kövessenek el a helyzet teljes körű tisztázása érdekében. A gyász nehéz pillanataiban imáimmal a tragédiával sújtott családok, barátok mellett vagyok – zárul Orbán Viktor nyilatkozata.

Tizenhatan haltak meg egy középiskolás diákokat szállító magyar autóbusz péntek éjjeli olaszországi balesetében, a sérültek száma 39 – jelentették hírügynökségek az olasz tűzoltóság közlésére hivatkozva.

------------------------------------------

A Studio Italia az olaszországi buszbalesetet szenvedett diákok hozzátartozóinak szállást ajánl fel, San Bonifaciohoz közel. Tel: 06-70-590-85-20 Ujj Krisztina.

MTI