Rég nem látott fejlesztések az egészségügyi intézményekben
Nem zárják be, sőt évtizedek óta nem látott mértékben fejlesztik a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházat – értesült a Magyar Idők. Többek között ez az eredménye a hetek óta tartó, hamarosan lezáruló szakmai egyeztetéseknek, amelyek nyomán a megadott határidőre, vagyis március 31-ig a kormány elé kerülhet a fővárosi egészségügy átfogó fejlesztési koncepciója.
2017. január 20. 11:33

A főváros egészségügyének átszervezése kapcsán tavaly nyáron még a Péterfy Sándor utcai kórház bezárása is szóba került, most viszont szinte bizonyosra vehető, hogy nemcsak hogy megmarad, de évtizedek óta nem látott mértékben fejlesztik a főváros egyik legnagyobb egészségügyi intézményét, ahol évente több mint egymillió járó és 56 ezer fekvő beteget látnak el. Sásdi Antal, a kórház főigazgatója a Magyar Időknek elmondta: a pszichiátriai ellátás fejlesztésére uniós forrásból 400 millió forintot kapnak, ebből az Alsóerdősor utcából a Péterfy Sándor utcába költöztetik a pszichiátriai osztályukat, költségvetési támogatásból pedig 290 milliót költhetnek arra, hogy ezzel együtt a toxikológiát, valamint további 100 milliót arra, hogy a többi osztályt is a központi telephelyre költöztethessék. Emellett 205 milliót nyertek el az év végi konszolidációs pályázaton, így összességében annyi pénzt kaptak rövid időn belül, amire az elmúlt 25 évben nem volt példa.
– Nyugodtan mondható, hogy a Péterfy jövője anyagi szempontból is megoldott – mondta a főigazgató.

Az uniós forrás segítségével a Péterfy Sándor utcai épület homlokzatát is felújítják

Nem ez a kórház azonban az egyetlen, amelyik végre megújulhat; mint ismeretes, a kormány még tavaly júliusban döntött arról, hogy három centrumkórházzal és a hozzájuk tartozó társkórházakkal megújítja a főváros egészségügyi ellátását, mégpedig a legneuralgikusabb ellátási formára, a sürgősségre alapozva. Amíg ugyanis vidéken egyértelmű, hogy a megyei kórházak, illetve a klinikák 24 órában fogadják a betegeket, Budapesten napról napra és hétről hétre változik az ügyeleti rend. Mint Cserháti Péter, a program miniszteri biztosa egy szakmai konferencián a napokban fogalmazott: „a magas nívóhoz rossz szervezettség társul”.

Az észszerűsítés mellett a program másik fontos célja az elmaradt infrastrukturális fejlesztések pótlása, míg ugyanis vidéken az elmúlt években szinte minden kórház megújult, uniós támogatást nem lehetett felhasználni a központi régióban. Most azonban mindenütt megkezdődhet a korszerűsítés, az erre a célra idén rendelkezésre álló 11,1 milliárd forint uniós forrást már szét is osztották a kórházak között, a központi büdzséből a fejlesztésre szánt ez évi 40 milliárd forintos keret felhasználása azonban csak azután kezdődhet meg, hogy a kormány jóváhagyta az Egészséges Budapestért program következő szakaszát.

Mint Cserháti Péter jelezte, a 11,1 milliárdos keretből nyolc kórházat hoznak rendbe, az egyik legelavultabb, a Szent János például egymaga 1,3 milliárdot kap. A másik, 40 milliárdos keretösszegből pedig megkezdenék a három centrumkórház tervezését (ez Észak-Pesten a Honvédkórház, Dél-Pesten a Szent István–Szent László–Országos Kardiológiai Intézet hármasából jön létre, Dél-Budán pedig egy teljesen új intézmény épülne a XI. kerületben), valamint a 13 társkórház és a szintén ide tartozó Pest megyei intézmények, például a kistarcsai Flór Ferenc Kórház megújítását.

Ezek részeként a Margit-kórházban például új műveseállomás és műtéti blokk épül, ez utóbbi ugyanis az 1981-es átadása óta gyakorlatilag ugyanolyan. A felújítások idejére, mint elhangzott, átmenetileg ismét használatba veszik a néhány éve kiürített Árpád Kórházat, ide költöztetik a rekonstrukció idejére a kistarcsai és a Margit-kórház egy-egy osztályát. Nemcsak korszerűsítések, átszervezések is lesznek: a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban például egy pszichiátriai központot terveznek, a Heim Pál Kórházban pedig gyermekinfektológiát.

Új PET-CT-t kapott az egyetem

Átadták a Semmelweis Egyetem új, világviszonylatban is kiemelkedően gyors PET-CT készülékét az egyetem Nukleáris Medicina Központjában. A berendezéssel évente négyezer, egészségbiztosító által támogatott vizsgálatot lehet elvégezni. A készülék már akkor is jelezheti a kóros elváltozást, amikor a daganatot a hagyományos módszerekkel még nem tudnák kimutatni. Egy vizsgálat kiváló képminőségben akár 9 perc alatt elvégezhető, szemben más készülékek 20-25 perces vizsgálati idejével. A készülék gyorsaságának és nagy érzékenységének köszönhetően a pácienst érő sugárterhelés is csökken.

magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó