A baloldal káosza Gyurcsány Ferencnek kedvezhet
Új baloldali politikára van szükség - ezt mondta Botka László azután, hogy az MSZP elnöksége egyhangúlag támogatta a szegedi polgármester miniszterelnök-jelöltségét. Hozzátette: nem a 2010 előtti világot kívánják visszahozni. A Demokratikus Koalíció annyit közölt, várja Botka László jelentkezését az ellenzéki pártok választási együttműködéséről szóló egyeztetésére.
2017. január 19. 09:19

Molnár Gyula pártelnök a szocialisták elnökségi ülése után jelentette be, hogy nem csak odaállnak a szegedi polgármester mögé, de szabad kezet is adnak neki arra, hogy az összefogás minden részletéről tárgyaljon a lehetséges szövetségesekkel.

Botka László annyit mondott: néhány napon belül előáll majd a programjával, szerinte viszont az együttműködéshez néhány feltételnek mindenképpen teljesülnie kell. Közös listára, 106 közös képviselőjelöltre, és új baloldali politikára van szükség Botka László szerint. Úgy véli, ezek a minimális feltételek ahhoz, hogy eséllyel tudjon a demokratikus baloldal a 2018-as választásokon indulni.

A szegedi polgármester decemberben jelentette be, hogy ha igény van rá, feltételekkel ugyan, de elvállalja a miniszterelnöki posztot a baloldalon. Többek között azt mondta, hogy ha őt támogatják, akkor nincs szükség előválasztásra, a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc pedig szerinte ne szerepeljen a közös listán.

Ezek után több szocialista politikus is hangoztatta, nem lelkesedik a Botka-féle forgatókönyvért és kizárt, hogy a DK elfogadja Gyurcsány Ferenc lehagyását a közös listáról. Egy lapinterjúban Molnár Gyula pártelnök is arról beszélt, hogy ez a mostani forgatókönyv szerint elképzelhetetlen lenne.

Lendvai Ildikó, a párt korábbi elnöke a Kossuth Rádióban azt mondta: Gyurcsány Ferenc megosztó személyiség, de nem lehet megkerülni.

A liberálisok elnöke is, akinek a pártját éppen Gyurcsány Ferenc vétózta meg a tárgyalóasztalnál, az M1 műsorában arról beszélt: megvan a véleménye a DK elnökéről, de továbbra is összefogna vele. Azt mondta, félre kellene tenniük a személyes ellentéteket a politikai szereplőknek.

A Demokratikus Koalíció Botka László jelöléséről korábban annyit közölt: az MSZP-nek tisztáznia kéne, hogy tulajdonképpen kit és milyen feltételeket támogat. Varju László, a párt alelnöke hozzátette, most éppen Botka László jelölését támogatnák.

A szocialista párt azonban ezúttal sem közölt részleteket, Botka Lászlótól és Molnár Gyulától ugyanis mostani a bejelentés után az újságírók nem kérdezhettek. Így nem kaptunk választ például arra, hogy a szegedi polgármester megméretné-e magát az előválasztáson és arra sem, hogy az MSZP támogatja-e Gyurcsány Ferenc lehagyását a közös listáról.

A baloldali együttműködés kapcsán a hvg.hu úgy fogalmaz: az összefogás egy gondosan eltervezett káosz, az MSZP-n belül pedig feudális anarchiára emlékeztető állapotok uralkodnak. Azt írják: a szocialisták ismételt irányváltása végül Gyurcsány Ferenc előtt nyit majd teret, aki tényleg nehezen tudja elhitetni magáról, hogy nem csak a baloldal fölötti uralom visszaszerzésének a vágya hajtja. A cikk szerint az MSZP kongresszusát követően egy DK-s parlamenti képviselő szinte vigasztalóan jegyezte szocialista képviselőtársának, hogy – idézzük – „nyugodjál bele, a Feri lesz az”.

A DK Botka László jelölésére most közleményben reagált. Azt írták: várják a szegedi politikus jelentkezését, de addig is elküldik neki saját programjukat.

Az MSZP elnökség döntésére válaszul a DK már tegnap elküldte Botka Lászlónak a párt Sokak Magyarországa című programját, hangsúlyozva, hogy a jövőben is e program mentén folytatják a tárgyalásokat a demokratikus ellenzéki pártokkal. Gyurcsány Ferencék kiemelték: csaknem háromszáz oldalas programjuk „kormányprogramszintű részletességgel mutatja be, hogy mit kell tennünk az egészségügy és az oktatás rendbetételéért, a bérek emeléséért, a szegénység és az adók csökkentéséért, egyszersmind a demokratikus jogállam visszaállításáért. Mi ezekről az ügyekről és nem pedig az ellenzéki pártok együttműködésének technikai részleteiről szóló vitát tartjuk fontosnak”.

A DK közleményében Botka feltételeiről egy szót sem ejtettek, csupán annyit írtak, hogy várják a szegedi polgármester jelentkezését. Gréczy Zsolt szóvivő korábban azonban már egyértelművé tette, hogy azon a listán, amin pártja szerepel, Gyurcsány Ferenc is rajta lesz.

Zárug Péter Farkas politológus: Botka László miniszterelnök-jelöltként való kirántása a cilinderből, bár logikus lépés volt, meglehetősen gyorsan történt, a lehetséges szövetségeseket is kissé meglepte. Bár a 2018-as kampány nyitánya mellőzi a 2014-es huzavonát, nem biztos, hogy létrejön egy baloldali összefogás. Gyurcsány Ferenc pártja, a DK ugyan jelezte, megkezdik a tárgyalásokat a szocialistákkal, mégis kérdéses, hogy valóban megállapodásra jutnak. Mint ismert, Botka egyik feltétele a baloldali összefogáshoz épp Gyurcsány mellőzése volt. Ugyanakkor ha valóban sikerül Szeged polgármesterének felsorakoztatnia maga mögött a balliberális oldal összes kis pártját, akkor szükséges lépés, hogy a DK elnökével időleges szövetséget kössenek: rövid távon szükséges felhajtóerőt nyerne a baloldali koalíció. Más kérdés, hogy hosszú távon sok szavazót elriasztana Gyurcsány Ferenc.

Kiszelly Zoltán politológus: Bár az MSZP felsorakozott Botka László mögé, alapvető kérdéseket nem tisztáztak azóta, hogy az elképzelés októberben felmerült. Egy miniszterelnök-jelöltnek legyen csapata, vagy egy politikai csoportosulásnak legyen miniszterelnök-jelöltje? Az előbbi forgatókönyvet erőltetné Botka László, aki így kíván előremenekülni, kész helyzet elé állítva a balliberális oldalt. A szocialistákon kívül a többi baloldali kis párt pedig előválasztást szeretne tartani. Azzal, hogy Botka mellett kiállt az MSZP, a baloldali összefogás tematikája figyelemre méltóan a 2013-ashoz lett hasonló: akkor Gyurcsány Ferenc megkerülésére tett kísérletet Medgyessy Péter és Mesterházy Attila is, ami csak rövid ideig sikerült. Bár a DK jelezte, hogy tárgyalni kezdenek a szocialistákkal, Gyurcsányék valószínűleg megfogalmazzák majd a maguk feltételeit is, amelyek a DK elnökének követelnének központi szerepet.

hirado.hu - M1 Hiradó - Magyar Idők
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Áder: fel kell készülni a Covidnál súlyosabb válságokra
  "Fel kell készülnünk arra, hogy ezt a válságot - hacsak gyökeresen nem változtatunk eddigi életmódunkon - újabb, és akár a Covidnál jóval súlyosabbak követhetik" - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök szerdán, az ENSZ-közgyűlés jubileumi ülésszakán elmondott, videón közvetített beszédében.
 • Operatív Törzs - Maszk nélküli utas: nem indulhat a busz
  Ha a tömegközlekedési járművön utazó nem tartja be a maszkviselés szabályait, a járművezető felszólítja erre, és ha ennek nem tesz eleget, a vezető nem indul tovább járművével, felszólíthatja a szabály megszegőjét, hogy szálljon le, illetve rendőri intézkedést is kezdeményezhet.
 • Birodalmi lépegetés
  A liberalizmus politikán kívülinek álcázott eszközökkel pusztít – és álságos módon ugyanúgy apolitikusnak, szakmainak hirdeti magát, ha támadás éri „a politika” részéről.
MTI Hírfelhasználó