Háziorvosi praxisokat töltöttek be
Országszerte összesen 96, hosszabb ideje üresen álló háziorvosi praxist sikerült betölteni tavaly a szaktárca pályázatán keresztül. A szakma elöregedése, azaz a doktorok nyugdíjba vonulása miatt ugyanakkor változatlanul sok az olyan körzet, ahová évek óta nem találnak háziorvost. Az egészségügyi államtitkárság ezért többek között azt tervezi, hogy növeli az elnyerhető támogatás összegét.
2017. január 18. 11:46

Legalább négy évig biztosan nem lesz gond a háziorvosi ellátással azon a 96 településen, ahol tavaly pályázat útján sikerült betölteni a hosszú ideje üresen álló praxisokat, így ezek száma a harmadával csökkent. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkárságának pályázatán nyertes doktorok minimum négy évre vállalták, hogy a fejenként 6-10 millió forintos letelepedési, illetve praxisvásárlási támogatás fejében ellátják a háziorvosi teendőket.

Az Országos Alapellátási Intézet nyilvántartása szerint az 5700 háziorvosi praxisból ez év elején is több mint kétszáz olyan körzet volt az országban, ahol legalább egy éve helyettesítéssel oldják meg az ott élők háziorvosi ellátását, és továbbra is vannak települések, ahová ennél lényegesen hosszabb ideje nem sikerül háziorvost találni. Ezen települések polgármestereit korábban megkerestük, hogy megtudjuk, tudnak-e tenni a helyzet megváltoztatásáért. Ők azonban szinte egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy azért nem találnak háziorvost, mert olyan kevesen élnek a településen, hogy nem kapna utánuk a megélhetéséhez elegendő finanszírozást a háziorvos. Így viszont ezeken a helyeken akkor sem éri meg állást vállalni a doktoroknak, ha a letelepedést akár központilag, akár helyben támogatják.

Harmadával csökkent az üres helyek száma, négy éven át viszik a rendelést az új doktorok

A problémát a szaktárcánál is érzékelik, mint Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár egy tegnapi konferencián fogalmazott: annak ellenére, hogy tavaly 35 százalékkal többen nyertek el támogatást, mint egy évvel korábban, az üres praxisok száma lineá­risan növekszik. Mint mondta, ezért is kell helyreállítani a háziorvosi vállalkozások jövedelemtermelő képességet, és ezért is támogatják a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kezdeményezését arról, hogy nézzék át, melyek azok a praxisok, amelyeket össze lehet, illetve kell vonni, mert például szomszédos települések már évek óta közösen viszik a háziorvosi ellátást. (Éger István, a MOK elnöke azt mondta, nagyjából 130 ilyen körzet van országosan.) Emellett annak érdekében, hogy oda viszont mindenképpen találjanak háziorvost, ahová kell, a tervek szerint növelni fogják a pályázaton elnyerhető támogatások összegét. Ahogyan általában a gyógyításban, úgy a háziorvoslásban is az utánpótlás hiánya az egyik legnagyobb probléma. Egy tavalyi felmérés szerint nyolcszáz háziorvos készül hamarosan nyugdíjba.

Közben az Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke azt közölte: nincs forrás a háziorvosi vállalkozásokban a kötelező minimálbér-, illetve garantáltbér-emelésre. Selmeczi Kamill azt kérte Ónodi-Szűcs Zoltántól, járjon közben a gazdasági tárcánál annak érdekében, hogy a praxisok kapjanak pluszpénzt erre. Az egészségügyi államtitkár viszont úgy vélte: miután az elmúlt hat évben csaknem 50 százalékkal nőtt a háziorvosi vállalkozások finanszírozása és mert a járulékcsökkentés őket is érinti, nem tud olyan érvet, amivel alá tudná támasztani a Nemzetgazdasági Minisztériumnál ennek az igénynek a jogosságát.

magyaridok.hu
  • Visszataszító volt Márki-Zay legújabb kijelentése
    A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené – kommentálta a Magyar Nemzet kérdésére a baloldal miniszterelnök-jelöltjének tegnapi kijelentését a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.
  • Ismét igazolódott, a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök
    Az ellenzéki pártok próbálják csökkenteni a Márki-Zay Péter által okozott kárt azzal, hogy gyámság alá helyezik a kapitányt, ami azt is jelenti, hogy ismét bebizonyosodott, hogy Gyurcsány a főnök – értékelte az elmúlt hetet a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán politológus, aki kitért arra is, hogy miért lett kudarcos a baloldal nép­szavazási kezdeményezése, illetve a polgári kormánynak miért fontos a kultúra és a tudomány.
  • A többség szerint Orbán Viktor jobban képviseli az emberek érdekeit, mint Márki-Zay Péter
    Az országgyűlési választások – április harmadikára kitűzött – időpontjához közeledve egyre inkább felértékelődik a jobb- és baloldal által kínált jövőkép konfliktusának kérdése - mutat rá a Századvég legfrissebb elemzésében.
MTI Hírfelhasználó