Idén már építkeznek a Városligetben
A Városliget zöldfelülete három ütemben újul meg, ezért a park nagy része a rekonstrukció során folyamatosan látogatható lesz. Elsőként londoni mintára a nagy játszótér készül el. Tavasszal megkezdődik a Magyar Zene Háza kivitelezése, és idén nekiállnak a Közlekedési Múzeum és a Városligeti Színház újraépítésének, valamint a Felvonulási tér alatti garázs kialakításának.
2017. január 14. 10:08

Erre az évre mintegy 50 milliárd forintot hagyott jóvá az Országgyűlés a Liget Budapest projekttel kapcsolatos feladatokra – mondta a Magyar Időknek Baán László. A miniszteri biztos szerint az épületbontásokat követően ez az év már az építkezésekről szól: az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) az ütemtervnek megfelelően 2018-ra elkészül, a Magyar Zene Háza kivitelezése tavasszal megkezdődik, és hozzálátnak a Közlekedési Múzeum új épületének munkálataihoz is, ezekben az esetekben 2019 a kivitelezés határideje. Az Olof Palme-házat felújítják, vendéglátó- és rendezvényhelyszínként hasznosítják. – Szintén elkezdődik még az év vége előtt „szürkemezős” beruházásként a Városligeti Színház és a Felvonulási tér alatti 800 férőhelyes mélygarázs kivitelezése is – jegyezte meg Gyorgyevics Benedek.

A Városliget Zrt. vezérigazgatója elmondta: az Új Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum, valamint a táj- és kertépítészet kiviteli tervei az idén elkészülnek, a kivitelezőket 2017–18-ban választják ki. Arra is felhívta a figyelmet, hogy márciusban átadják az Állatkerti körúton a Pesti Vigadó alkotója, Feszl Frigyes tervei alapján készült három új pavilont, amelyek a korábbi bódésort váltják fel, valamint megújul a park egyik legrégebbi építménye, az új pavilonok között álló úgynevezett Beszkárt-épület. Baán László szerint mind építészetileg, mind az üzletek kínálatában érzékelhető változás jól példázza majd azt a minőségi ugrást, ami a Liget Budapest projekt a Városliget és látogatói számára jelent.

A miniszteri biztos szólt a környező kerületek Liget projekttel kapcsolatos álláspontjáról is. Elmondta: van remény, hogy a Városliget Zrt. egy-két hónapon belül meg tud egyezni Zuglóval a projekt kapcsán, a szintén baloldali vezetésű XIII. kerülettel az OMRRK esetében már régóta jó együttműködés alakult ki.

Baán László beszámolt a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciójáról is, ami idén befejeződik, és az év végétől megkezdődhet a visszaköltözés, amelynek köszönhetően a Nemzeti Galériából is visszatér a Szépművészetibe az onnan szovjet mintára 1975-ben kioperált régi magyar anyag, így újra együtt lesznek láthatók a magyar és a nemzetközi képzőművészet jeles alkotásai. Megjegyezte: a gyűjteményegyesítést és a költözést megelőző izgalmas szakmai munka már régóta zajlik, a teljes műtárgyállományt újrakatalogizálják, a nyilvántartást digitalizálják, s felmérik a restaurálási igényeket.

A Garten Studio kert- és tájépítészeti tervei alapján megtudtuk: a zöldterület három ütemben újul meg. A rekonstrukció egy időben legfeljebb a park harmadát érinti, így a Városliget végig látogatható lesz. A vezérigazgató elmondta: az egyik elsőként elkészülő elem a nagy játszótér lesz az újjáépülő színház közelében. A játszótérhez a pályázati kiírásban a londoni Kensington Park Diana hercegnő emlékére épült játszótere szolgált példaként.

– Tavasszal elkészül egy méretarányos modell is, amely bemutatja a teljes városligeti fejlesztést – tette hozzá Baán László. A faátültetés második üteméről Gyorgyevics Bence elmondta, hogy a Közlekedési Múzeumnál lévő nagyobb fákat már előkészítette a munkálatokra az Opitz Gmbh, Európa egyik legjobb, faátültetéssel foglalkozó cége. Ahol fapótlásra lesz szükség, ott előnevelt, 10-15 éves példányokat ültetnek majd. A miniszteri biztos újfent leszögezte: a 15 milliárd forint értékű parkfelújítással a Városliget zöldfelülete egyértelműen és jelentősen nőni fog, a park a 200 évvel ezelőtti, Nebbien Henrik-féle tervek szellemében újul meg.

magyaridok.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Csanád vezér érkezése
  Szülőmegyém mostantól kiegészülve a Dél-Alföld egyik régi magyar varázstájékával: Csongrád-Csanád megye.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 8. rész
  A budapesti Nemzeti Színház Buda vagy Pest erejéből sohasem jöhetett volna létre. Déryné, aki koronatanú ebben a kérdésben, igazat mond, amikor azt állítja, hogy a magyar színjátszást Kolozsvár teremtette meg és Kassa nevelte föl, - a magyar színi kultúrának ez a két Nándorfehérvára - írja nagyszerű tanulmányában Hevesi Sándor dramaturg, rendező és színigazgató, a magyar színház egykori megújítója. Ez alkalommal a színháztörténetet idézzük, mert ez is összefügg Trianonnal.
 • A magyar kormány válságkezelésből is jelesre vizsgázott
  Jó hír számunkra, hogy a magyar nemzeti Kormány elsők között volt, akik időben meghozták a megfelelő döntéseket, elkerülve a máshol tapasztalható tragikus forgatókönyveket, így reményeink szerint a válságból való kilábalás gyors lehet.
MTI Hírfelhasználó