Két területen kell megőrizni szuverenitásunkat
Elkezdtünk kiépíteni egy munkaalapú gazdasági rendszert, mely több évtized távlatából is képes növekedést produkálni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
2017. január 13. 09:27

Mostanra az emberek életében is megtörténik az a változás, amit ez jelent. Egyre jobban meg tudjuk fizetni a munkát, egyre többet tudunk tenni a nehezebb helyzetben élőkért, a családokért – tette hozzá.

Mindig vannak problémák. Jó probléma az, ha a gazdaság jobban teljesít, ezt mire fordítsuk.

 

Brüsszel suttyomban venne el hatásköröket a nemzetállamoktól

Tartottunk egy helyzetértékelést a 2017-es évről. Korábban azt mondtuk, ez a lázadás éve lesz. Brüsszel lopakodva, suttyomban hatásköröket akar elvenni a nemzetállamoktól – prognosztizálta Orbán Viktor, aki példaként vetette fel Francois Fillon programját, az szerinte a lázadás programja.

Magyarországon munkaerőhiány van, folyamatosan nőnek a befektetések – a valóság tényei Orbán Viktor szerint ezek, és a nyugati, ezt cáfoló kritikák mögött az áll, hogy “savanyú a szőlő”.

A nyugatiak nem akarják beismerni, ahogy mi csináljuk, az jobb, mint ahogy ők csinálják. Ezek szerinte a múlt hangjai.

A rezsicsökkentés ügyében nagy csata várható

Beszélt arról is, hogy az idei év egyik legnagyobb csatája a rezsicsökkentés lesz.

Még a mérkőzés elején vagyunk, a 13. percben, és nem a 90. percben. Hangsúlyozta: nagy csata lesz a migráció elleni lépéseket illetően is Brüsszellel. Az idegenrendészeti őrizet visszaállítása egy komoly, a brüsszeli elvekkel szembeni lépés. Minden terrorcselekményt könnyebbé tévő jogszabályt meg kell változtatni – szögezte le.

Úgy vélte: el kell érnünk azt is, hogy Brüsszel ne szólhasson bele gazdaságszervezési kérdésekbe sem. Mind a két területen meg kell őriznünk a szuverenitásunkat – fejtette ki.

Ha nem megy kulturáltan, akkor hangosan kell csinálni

Mint mondta: igyekszünk ezt kulturáltan és csendben tenni, de ha nem megy, akkor hangosan csináljuk.

Nem európai menekültpolitikára van szükségünk, hanem minden tagország maga döntsön erről – ismételte meg. Én nem akarom megmondani, Németország milyen menekültpolitikát folytasson – hangoztatta Orbán, aki szerint az erről folyó vita “nem holtponton van, hanem jelenleg úgy van, ahogy nekünk jó”.

Ne az unió mondja meg, milyen bevándorlás- és gazdaságpolitikát folytassunk – jelentette ki a kormányfő.

Megemlítette: július 1-jétől Magyarország veszi át a visegrádi elnökséget. Az internetáfa csökkentését illetően például van egyfajta együttműködés a tagországok között – említette meg.

Trump érkezésével más politika jön

Szólt arról is, hogy Donald Trump érkezésével egy másfajta amerikai politika következik, a globalista helyett egy vagányabb.

Egy más attitűd következik, nekünk európaiaknak ezt meg kell értenünk és alkalmazkodnunk kell hozzá.

Vannak elképzeléseik, más vágányon haladnak. Az amerikai elnök nem úgy néz ki, mint aki “be akar iratkozni valami tanfolyamra” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, mi lesz a globalizmust segítő civilekkel itthon azt válaszolta: volt itt minden az elmúlt időszakban a legprimitívebb befolyásolási kísérletekig.

A magyar állampolgároknak meg kell teremteni azt a jogot, hogy tudja minden közéleti szereplőről, kicsoda, ki fizeti. Jogunk van tudni, milyen manipulációs rendszerben éljük az életünket – tette egyértelművé a kormányfő, aki az átláthatóságot szorgalmazta.

Orbán Viktor a hajléktalanokat arra kérte, menjenek be a menhelyekre, ne töltsék az éjszakákat a szabadban.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
MTI Hírfelhasználó