Beiktatták Prőhle Gergelyt
Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) új főigazgatója átvette ötéves vezetői megbízását Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől csütörtökön Budapesten.
2017. január 12. 12:27

Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a PIM-et E. Csorba Csilla leköszönő főigazgató vezetése alatt nyitottság és kreativitás jellemezte, amit érdemes megőrizni.

Hozzátette: Prőhle Gergely nem a szűk szakmai közegből érkezik, ebben azonban lehetőség van a nyitásra, amelyhez a minisztérium minden segítséget megad majd.

Balog Zoltán szerint a PIM nem egyszerűen múzeum, inkább egyfajta szakmai "látványműhely", így rendkívül szerteágazók a feladatai.

A hagyatékgondozás például még mindig nem került igazán a helyére a magyar kulturális életben, ami nem a PIM hibája - említette meg a miniszter, hozzátéve azonban, hogy a kortárs irodalomra ugyanolyan figyelemmel kell lennie az intézménynek.

Balog Zoltán felhívta a figyelmet az itthoni és külföldi megjelenések fontosságára is. Értékelése szerint nincs ma igazi gazdája a magyar irodalom külföldi nyelvre való fordításának. Prőhle Gergely egyik első és legfontosabb feladata ez lesz, a tárca pedig megemelt forrásokat biztosít hozzá, ahogy a nemzetközi könyvvásárokon való megjelenésnek sem lehet akadálya a forráshiány - jelezte a miniszter.

Balog Zoltán feladatként jelölte meg az idén húszéves Digitális Irodalmi Akadémia hozzáférhetőségének javítását, és emlékeztetett arra, hogy újabb intézménnyel bővült a PIM portfóliója, így az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) megújítása, dinamizálása is a feladatok közé tartozik.

Szóba kerülhet továbbá a PIM-nek otthont adó Károlyi-palota régi tereinek megújítása, új terek nyitása és tartalommal való megtöltése is - mondta el a miniszter.

E. Csorba Csilla leköszönő főigazgató többek között arra a kollegiális háttérre hívta fel a figyelmet, amellyel a PIM-ben együtt dolgozhatott az elmúlt években.

Prőhle Gergely hangsúlyozta, hogy vezetői programja nem a radikális változáson, hanem a hosszú távú, kiszámítható tervezésen alapul.

Mint emlékeztetett, a PIM éppen 60 éve foglalta el jelenlegi otthonát, azóta ez az épület kultikus hellyé vált, amelyet "megszentel" az itt zajló munka és a fantasztikus gyűjtemény - fogalmazott.

Az új főigazgató szerint az irodalmi hagyatékok méltó kezelése az egyik legfontosabb jövőbeli kihívás, ezzel összefüggésben fontos feladat a gyűjteménygondozás és a digitalizáció összekötése.

Prőhle Gergely szólt a PIM 2017-es programjáról is, amelyet nagyrészt még elődje készített elő.A Magyar kultúra napjához kapcsolódva nyílik meg az Erdély és 1956 kapcsolatát vizsgáló kiállítás, az esztendő további programjai pedig elsősorban az irodalmi évfordulókhoz kötődnek majd.

A PIM kapcsolódik a részben E. Csorba Csilla által szervezett Arany János-emlékévhez, és Szabó Magda születésének századik évfordulójára is kiállítást terveznek - árulta el.

Prőhle Gergely emlékeztetett arra, hogy a PIM-hez tartozik többek között a tabáni Mesemúzeum, az óbudai Kassák Múzeum, a Magyar Nyelv Múzeuma Széphalmon, valamint a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeum.

Óriási lehetőség, hogy a jövőben jobban szervesüljenek ezek az intézmények - jelezte az új főigazgató, hozzátéve: ezt segítheti például, hogy Kassák Lajos bécsi éveiről a PIM-ben nyílik idén kiállítás.

Beszámolója szerint már kidolgozták a Kassák Múzeumnak otthont adó Zichy-kastély fejlesztési terveit, és a Mesemúzeum fejlesztési koncepciójára is nyertek 5 millió forintot.

Az OSZMI esetében sem "einstandról" van szó, az együttműködésnek mindkét intézmény nyertese lesz - hangsúlyozta.

A PIM-nek a kulturális turizmusban is nagyobb szerepe lehet, hiszen óriási lehetőséget jelentenek a Károlyi-palota történelmi terei - szólt terveiről Prőhle Gergely.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere  virágot ad E. Csorba Csilla korábbi főigazgatónak Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) új főigazgatója ünnepélyes beiktatásán 2017. január 12-én

MTI
MTI Hírfelhasználó