Demszky is felelős az Alstom-ügyért
Az Alstom szerelvények beszerzését vizsgáló fővárosi bizottság nyilvánossá tett jelentése szerint a metrókocsik beszerzése során számos gazdasági, észszerűségi és jogi szempontból kifogásolható körülmény merült fel. Horváth Csaba MSZP-s fővárosi képviselő szerint Demszky Gábor egykori SZDSZ-es főpolgármestert politikai felelősség terheli a beszerzés kapcsán. A kormánypártok szerint a baloldal nemzetközi méretű korrupciós ügyéről van szó.
2017. január 10. 09:36

A vizsgálatok alapján úgy tűnik, mintha a közbeszerzési eljárásnak nehezen lehetett volna más nyertese, mint az Alstom – mondta Borbély Lénárd tegnapi, budapesti sajtótájékoztatóján. Az Alstom metrókocsik 2006-os közbeszerzését vizsgáló ideiglenes fővárosi bizottság elnöke hozzátette: a Fővárosi Közgyűlés január végi ülésén javasolni fogja, hogy a bizottság jelentését terjesszék a Legfőbb Ügyészség elé. A háromfős testület a 2006-os beszerzéssel kapcsolatos döntési mechanizmusokat, a szerződéskötések körülményeit vizsgálta. Több, az ügyben érintett személyt is meghívott, köztük Demszky Gábor volt főpolgármestert, aki nem ment el az ülésre. Eleget tett ugyanakkor a vizsgálóbizottság meghívásának Aba Botond volt BKV-vezérigazgató, aki arról számolt be, hogy emlékei szerint az egész beszerzés a városháza nagyon szigorú ráhatása mellett történt, közvetlen instrukciók érkeztek többek között az akkori főpolgármestertől is.

A Borbély Lénárd vezette bizottság jogszerűtlen eljárásnak találta azt, hogy a fizetendő előleget 25 százalékról a tárgyalások alatt 50 százalékra emelték. – Ez azt jelentette, hogy mintegy 30 milliárd forint gyakorlatilag ott kamatozott az Alstom számláján – mondta Borbély Lénárd. – A kiírt közbeszerzés és a megkötött szerződés nincs összhangban a bizottság szerint, ami a fővárosnak és az államnak különösen jelentős hátrányt okozhatott – közölte.

A sajtótájékoztatón részt vevő Tarlós István főpolgármester elmondta: 2010-ben egy dolgot tudtak tenni, jelentősen feljavítani a korábban a fővárosnak nem kedvező szerződéseket.
A jelentés nyilvánosságra kerülése kapcsán a pártok is megszólaltak.

A Fidesz–KDNP szerint nemzetközi méretű szocialista korrupciós ügyről van szó. Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő azt mondta: „a szocialisták akkori kormányfője, Medgyessy Péter már lebukott (…), hiszen ő 600 ezer eurót, tehát majdnem 180 millió forintot tehetett zsebre”.

Horváth Csaba MSZP-s fővárosi képviselő szerint Demszky Gábor egykori SZDSZ-es főpolgármestert politikai felelősség terheli a beszerzés kapcsán. A szocialista politikus lapunknak elmondta: attól teszik függővé a vizsgálati jelentés közgyűlési támogatását, hogy szakmai alapokon áll-e, nem pedig szimpla politikai célokat szolgál.

A volt SZDSZ-es főpolgármester 2008-ban vette át az első elkészült szerelvényt

Az Együtt budapesti elnöke szerint kéz kezet mos az Alstom-ügyben; a bizottság nem derítette fel a korrupciós botrány felelőseit és haszonélvezőit. Pataki Márton úgy vélekedett, megalapozott a vesztegetés gyanúja, Demszky Gábor politikai felelőssége pedig biztosan megáll az ügyben. Hozzátette: Medgyessy Péter korábbi miniszterelnöknek és az egykori főpolgármester-helyetteseknek is meg kellett volna jelenniük a testület előtt.

A Fővárosi Közgyűlés 2016. május 12-i rendkívüli ülésén döntött arról, hogy ideiglenes testületet hoz létre az Alstom metrókocsik beszerzése ügyében felmerült korrupciós gyanú kivizsgálására. Az előterjesztésben utaltak arra: az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala Alstom-vezetőket vádolt meg azzal, hogy összesen 2,3 millió euró kenőpénzt adtak – vagy beleegyeztek abba, hogy adnak – a BKV tisztviselőinek, ügynökeinek azért, hogy befolyásolják a budapesti közlekedési céget az általuk gyártott szerelvények megvásárlása érdekében. Úgy tudjuk, a beruházás ügyében eddig három embert gyanúsított meg az ügyészség, az eljárás áprilisban fejeződhet be.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó