Itthon is szabályozzák a drónreptetést
A 150 kilogramm feletti, pilóta nélküli légi járművek szabályozása európai uniós hatáskörbe tartozik, e súlyhatár alatt a jogszabály kidolgozása tagállami feladat. A fejlesztési tárca drónokra vonatkozóm rendelettervezetét január 13-ig lehet véleményezni – számol be a Világgazdaság.
2016. december 28. 10:36
A fejlesztési tárca rendelettervezete szerint a 250 gramm alatti, pilóta nélküli légi járműveket játéknak tekinti, és a használatukhoz semmilyen külön feltételt nem szab.
 
A legelterjedtebb, két kilogramm alatti eszközök jogszerű használatának fő feltétele egy online elérhető képzés elvégzése – írja a Világgazdaság.
 
A két és huszonöt kilogramm közötti drónok esetében kötelező a jármű elektronikus úton történő nyilvántartásba vétele, a vezetőnek engedéllyel kell rendelkeznie, ehhez képzésen kell részt vennie, és vizsgát kell tennie.
 
A legnagyobb, 25 kilogramm feletti légi járművek működtetése a közlekedésbiztonsági kockázattal arányosan szakszolgálati engedélyhez, az eszköz légialkalmassági vizsgálatához, üzemi és repülési napló vezetéséhez kötött.
 
Lakott területen a hobbicélú reptetés nem engedélyezett, a belterületi kereskedelmi repülések esetén az eszközt a jól láthatóság érdekében ki kell világítani, vagy élénk színekre kell festeni.
 
A szabályozási javaslat hazai elfogadását legalább három hónapig tartó uniós notifikáció követi majd, az új előírások várhatóan 2017 nyarán léphetnek életbe. A fejlesztési tárca a rendelkezések alkalmazásának gyakorlati tapasztalatait egy év után felülvizsgálja – írja a Világgazdaság.
hirado.hu - Világgazdaság
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó