Nem Botka László tűnik a baloldal megváltójának
A baloldalnak teljesen kívülről jött miniszterelnök-jelölttel kellene próbálkoznia, aki nem sározódott be az elmúlt évek baloldali kudarcaival – véli Fricz Tamás politológus. Az elemző arra reagált, hogy Botka László szegedi polgármester a héten azt nyilatkozta, vállalná az ellenzéki miniszterelnök-jelöltséget. Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint a baloldal mostani állapotából kiindulva nagyon nehéz lenne teljesíteni Botka László feltételeit.
2016. december 23. 22:26

Nagyon nagy bajban van a 2010-es választások óta baloldal, nem találja azt a politikai profilt vagy koncepciót, amely valamilyen szinten is alternatívája lehetne a jelenlegi kormányzatnak – fogalmazta meg véleményét az MSZP-s Botka László miniszterelnök-jelölti elképzelései kapcsán Fricz Tamás politológus.

Az elemző annak kapcsán nyilatkozott, hogy Botka László szegedi MSZP-s polgármester a héten azt mondta a 168 órának, hogy három feltétel teljesülése esetén vállalja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltséget.  Közös ellenzéki listát, és azt akarja, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerzési képesség számítson. Azt is feltételként állította, hogy megállapodást kössenek az új baloldali politikáról.

Hiányzó szellemi háttér

Fricz Tamás szerint a legfontosabb probléma, hogy a baloldalnak nincs meg az a szellemi háttere, amire építkezhetne az, aki az ellenzékiek élére állna. Ez olyan gond, ami egyes személyek által nem megoldható, mégha Botka László – a szegedi polgármestersége bizonyos pozitívumai miatt – jobban is fest a közvélemény előtt, mint más baloldali politikusok.

Nem ő tűnik, a baloldal megváltójának

Botka Lászlót ráadásul nem lehet teljesen új embernek tekinteni, mint aki megválthatja a baloldalt. Ő is végigcsinálta ugyanis a kormányon lévő szocialistákkal azokat az éveket, amelyek gazdasági, politikai és morális válságba sodorták az országot. Tehát Botka László sem alkalmas arra, hogy igazán komoly ellenfele lehessen a jelenlegi kormányzatnak, illetve személyesen Orbán Viktor miniszterelnöknek – tette hozzá.

Hasonló véleményen van Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. Az elemző szerint a baloldal mostani állapotából kiindulva nagyon nehéz lenne teljesíteni a Botka László által sorolt feltételeket. Az ellenzéki Együtt párt például külön listában gondolkodik a következő választásra, ami máris keresztezi a szegedi polgármester elgondolását.

A kisebb pártoknak nem biztos, hogy érdeke

A másik probléma, annak megválaszolása, hogy mi számít szavazatszerzési képességnek. Ha ugyanis csak a baloldali pártokból indulunk ki, a civil szervezetektől eltekintve, akkor az látszik, hogy ezen az oldalon továbbra is az MSZP tud a legtöbb voksot gyűjteni. Ez a szemlélet nem biztos, hogy a kisebb pártoknak, mint a Párbeszédnek, a Liberálisoknak vagy az Együttnek jó lenne.

Gyurcsánynak is lehet hozzá néhány szava

Fricz Tamás szerint Botka László jelöléséhez Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek is lesz néhány szava. Erre rímel, hogy az ellenzéki párt pénteken közölte, Botka László miniszterelnök-jelöltsége szemben áll az eddigi szocialista javaslattal, hiszen nem előválasztással történt. Hozzátették, hogy a DK továbbra is nyitott a demokratikus ellenzéki pártok együttműködésére és várja az MSZP végleges javaslatát a jelöltkiválasztás módjáról.

Teljesen új, kívülről érkező jelölt kell

Fricz Tamás úgy véli, a baloldalnak teljesen kívülről jött jelölttel kellene próbálkoznia, aki nem sározódott be az elmúlt évek baloldali kudarcaival.

Nagy Attila Tibor szerint megállapodást kell kötni a baloldali politika legfontosabb kérdéseiben. A feladat meghatározni, hogy a baloldal mennyire tud vonzó világképet és programot nyújtani a választóknak, mennyire tudja elhitetni, hogy jobb tudna teremteni a mostaninál. Ez az, amit a baloldalnak most már ideje lenne meghatároznia – tette hozzá.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Az EU nem védi Európa déli határát a migránsok ellen
  A csempészhajók - szépítő kifejezéssel NGO-hajók - kiszolgálják az embercsempészeket, és taxiztatják a csempészésért vagyonukkal fizető, becsapott afrikaikat. Nem tudni, milyen érdekeltség bújik meg a háttérben, mert az Unió - ellentétben a józan ésszel - nem védi a kontinenst.
 • Nemzeti örökségünk megőrzése a színházban is
  Nyílt levél színművészeinktől - A Színház- és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot - továbbfejlesztve azt - nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.
 • Orbán: jó évet zár a V4
  Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték - mondta Orbán Viktor magyar minsizterelnök.
MTI Hírfelhasználó