Továbbra sincs hír magyar áldozatról
Továbbra is egy olyan magyar állampolgárról tud a magyar külügyi tárca, aki megsérült a hétfői berlini merényletben. Az eddig azonosított halottak és súlyos sérültek között nincs magyar személy – mondta a külügy sajtófőnöke.
2016. december 21. 18:28

Menczer Tamás kiemelte: német részről a hivatalos tájékoztatás “nem túlzottan gyors”, és ugyan nem akarja bírálni a német felet, továbbá krízishelyzetben van fontossági sorrend, de az, hogy ennyi idő elteltével nem rendelkezünk elegendő információval, “felvet azért kérdéseket”.

Ezért a berlini magyar nagykövetség szerda délelőtt hivatalos jegyzékben fordult a német külügyminisztériumhoz, és tájékoztatást kért az áldozatok, sérültek állampolgárságáról – közölte.

Mint mondta, az írásos válasz megérkezett, és “nagyjából egybecseng” az eddigi tájékoztatással, vagyis a hivatalos információk alapján a 12 halálos áldozat közül hatot azonosítottak, ők mind németek. A 18 súlyos sérült közül tizenötöt azonosítottak.

A német fél arról tájékoztatott, hogy ha külföldi áldozatot vagy sérültet azonosítanak, azonnal értesítik az illetékes nagykövetséget, és a berlini magyar nagykövetség ilyen értesítést nem kapott – mutatott rá.

Megjegyezte: egy könnyű magyar sérültről tudnak továbbra is, aki kedd reggel elhagyhatta a kórházat. Kérdésre a sajtófőnök a személyes adatok védelmére hivatkozva nem mondott többet a magyar érintettről.

Menczer Tamás hangsúlyozta ugyanakkor: vannak másfajta, “szóbeli, nem hivatalos” információik is, ezek arról szólnak, hogy valóban nem azonosítottak eddig minden áldozatot, de az azonosított áldozatok száma több mint hat, és nincs köztük magyar állampolgár. Továbbá “arra utaló jelet sem találtak, hogy a még nem azonosított áldozatok között lenne magyar állampolgár” – fogalmazott.

Elmondta: a sérültekkel kapcsolatos szóbeli tájékoztatás szerint sem tudnak arról, hogy lenne közöttük még magyar állampolgár.

A sajtófőnök arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban megjelent a bizonytalanság, az aggódás és a félelem érzése, és jó lenne, ha ezeket “felváltaná a nyugalom és a biztonság érzése”. Azonban “aki nem tudja magát megvédeni, az nincs biztonságban, ez ilyen egyszerű” – emelte ki.

Úgy vélte, ki kell mondani, hogy csak az jöhet be Európába, “akit mi beengedünk”, vissza kell térni a törvényes rendhez, és a magyar kormány álláspontja a kezdetektől ez. Amíg mindez nem valósul meg, “addig marad a félelem és a bizonytalanság” – magyarázta.

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, csaknem félszázan megsérültek, többen súlyosan.

Brit jelentés szólt magyar áldozatokról

A brit Daily Mail írt arról szerdán, hogy információik szerint három magyar is életét vesztette abban a merényletben, amely során Berlinben egy terrorista a karácsonyi vásáron ünneplő tömegbe hajtott – jelentette a Ripost. A brit portál szerint az eddigi 12 halálos áldozatból feltehetőleg hat németet és három magyart sikerült azonosítani, de forrást ők sem közöltek.

 

hirado.hu - M1 - magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó