Milliárdokra lehet pályázni
Jut pénz gazdaságok alapítására és a foglalkoztatás bővítésére is.
2016. december 21. 09:16

Márciustól elérhetővé válik a fiatal gazdák mintegy 38 milliárd forintos támogatási kerete. A negyven év alatti termelők mellett a településvezetők is jó hírt kaptak, öt új helyi gazdaságfejlesztési pályázat jelent meg a napokban.

Kiírták a fiatal gazdálkodók indulását támogató pályázatot. A 40 év alatti, pályakezdő termelők gazdaságalapítására fordítható keretösszeg megközelíti a 38 milliárd forintot. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a felhívás az agrárium generációváltását, valamint a vidék népességmegtartó erejének növelését szolgálja. Ismert ugyanis, hogy az Európai Unió más országaihoz hasonlóan Magyarországon is növekszik a mezőgazdaságban dolgozók átlagéletkora, a gazdatársadalom öregszik.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti, míg a 34 év alattiak aránya csupán 6,1 százalék. A gazdálkodói réteg elöregedésén túl jelentős probléma, hogy a szakismerettel rendelkezők aránya a 35 évnél fia­talabbak körében az uniós átlagnak csak a felét éri el hazánkban. A fiatal, pályakezdő mezőgazdasági termelők támogatása tehát elsődleges fontosságú az agrárium jövője szempontjából.

A kormány a 2020-ig tartó uniós időszakban külön alprogrammal támogatja a 18 és 40 év közötti gazdálkodókat. A most megjelent felhívás 37,75 milliárd forintos keretére március elsejétől pályázhatnak az érdeklődők. Egy-egy fiatal gazda 40 ezer eurónak megfelelő uniós forrást nyerhet el. A megítélt összeget ötéves kötelezettségvállalás mellett, két részletben kaphatják meg.

A magas hozzáadott értékű, munkaerő-intenzív agrárágazatokban – az állattenyésztésben és a kertészetben – tevékenykedni kívánó fiatalok támogatását a felhívás kiemelten kezeli.

Szintén keddi hír, hogy a Terület- és településfejlesztési operatív programon belül összesen öt új, helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás növelését célzó pályázat jelent meg. Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós támogatások felhasználásáért felelős államtitkára szerint a kiírások összértéke csaknem 27 milliárd forint.

Ebből ipari parkok, iparterületek fejlesztésére 8,2 milliárd forint fordítható, míg az induló vállalkozásokat segítő úgynevezett inkubátorházak fejlesztésére két felhívás keretében összesen 14,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A távirati iroda szerint az önkormányzatok és az önkormányzati többségi tulajdonú vállalkozások logisztikai fejlesztéseit segíti a helyi gazdaságfejlesztést támogató felhívás félmilliárd forint keretösszeggel.

Megjelent az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztéséről szóló felhívás is 3,2 milliárd forint értékben.

magyaridok.hu
  • Kötetbemutató zárta a Benyovszky-emlékévet
    Csáky Imre: Benyovszky Móric grófi címeres levele - Mária Terézia királynő - 1778 című, latin-magyar-angol nyelvű, díszkiadású kötetének ünnepélyes bemutatójával zárult hétfőn Budapesten a Benyovszky Móric világutazó előtt tisztelgő emlékév.
  • Gyászol a magyar sportélet - Elhunyt Csollány Szilveszter
    A Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság mély fájdalommal tudatja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter 51 éves korában elhunyt.
  • Gyurcsányék bezárták, Orbán újranyittota
    Orbán Viktor miniszterelnök a Győr-Moson-Sopron megyei Acsalagon a hétvégén felkeresett egy óvodát, amelyet a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején, 2009-ben zártak be, de 2021-ben újra megnyitottak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A látogatásról hétfőn közzétettek egy videót is a kormányfő közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó