Magyar sérültje is van a berlini támadásnak
Egy magyar sérültje is van a berlini támadásnak, de már elhagyhatta a kórházat – jelentette be Kovács Zoltán kedden délután. A hétfő esti berlini merénylet egész Európa ellen irányult, így Magyarországot is támadás érte - mondta a kormányszóvivő.
2016. december 20. 16:15

Egy magyar állampolgár is könnyebben megsérült a hétfői berlini terrortámadásban, de reggel elhagyhatta a kórházat – közölte Kovács Zoltán. Hozzátette: hivatalosan a német hatóságoktól nem kapott tájékoztatást a magyar kormány, az információk a hozzátartozóktól származnak. Korábban a berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat.

A kormányszóvivő elmondta, hogy a külügyi tárca munkatársai készen állnak arra, hogy bárkinek segítséget nyújtsanak, akit a tragikus és barbár terrortámadás érintett.

Fel kell adni a naivitást 

Hozzátette, a berlini támadás egész Európa ellen irányult, ezzel pedig Magyarországot is támadás érte. Emlékeztetett rá, hogy a közbiztonság jelentősen romlott a kontinensen az elmúlt másfél évben, ennek elsődleges okaként az illegális és ellenőrizetlen migrációt nevezte meg. Ezzel mindenkinek szembe kell néznie, a naivitást fel kell adni – tette egyértelművé.

Kovács Zoltán a kormány nevében részvétét és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a német népnek és az ország vezetésének.

Megerősített védelem 

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: mivel nincs információjuk magyarországi terrorfenyegetettségről, ezért nem emelik annak fokozatát. Közölte ugyanakkor, hogy megerősítik a rendőri biztosítást azokon a magyarországi helyeken, ahol nagy tömeg tartózkodik, így például a karácsonyi vásárokon.

Ugyancsak megerősítették a német és az orosz nagykövetség védelmét, illetve a Terrorelhárítási Központ, illetve a rendőrség munkatársainak fokozott járőrtevékenysége azt a célt is szolgálja, hogy elrettentse azokat, akik esetleg támadásra készülnének – tette hozzá.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) páncélozott szállító harcjárműve Budapesten, a Vigadó utcában 2016. december 20-án

Arról is szólt, hogy a magyar rendvédelmi szervek és titkosszolgálatok együttműködnek a német hatóságokkal.

Kérdésre válaszolva Bakondi György hozzáfűzte: arra vonatkozó információ nem áll rendelkezésre, hogy a terrortámadással gyanúsított férfi Magyarországon keresztül ment Németországba, illetve járt-e Magyarországon.

Katonai rendészek Budapesten, a Vörösmarty téren 2016. december 20-án

A Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik munkatársa Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2016. december 20-án

 

hirado.hu
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó