Újra gereblyébe lépne az MSZP
A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint hatalmas hibát követnének el a szocialisták, ha Andor Lászlót jelölnék a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének. Lánczi Tamás szerint róla nehéz elképzelni, hogy el tudna vezetni egy országot.
2016. december 20. 14:47

Andor László közgazdász, volt uniós biztos lehet a baloldal közös miniszterelnök- jelöltje 2018-ban – írta hétfői számában névtelen forrásokra hivatkozva a Magyar Idők.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja hétfői sajtótájékoztatóján ugyan nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesülést. Az MSZP sajtófőnöke, Nyakó István azonban tagadta, és a Fidesz ötletének nevezte a hírt.

„Ugyanabba a gereblyébe készül belelépni az MSZP”

Lánczi Tamás szerint Andor László gyenge jelölt lenne. Ha igaz a hír, az arra utalna, hogy az ellenzéki pártok semmit sem tanultak a 2014-es kudarcból – mondta a Kossuth Rádió 180 perc c. műsorában.

„Lényegében egy Bajnai Gordonhoz hasonló kaliberű, de nála egy fokkal gyengébb jelölttel próbálnák meg ugyanazt eljátszani. Hasonló a két ember habitusa, karrierje. Mindkettő technokrata, mindkettő a brüsszeli pénzügyi elitet képviseli ”- tette hozzá a Századvég Alapítvány vezető elemzője, aki nem érti, hogy ha ez 2014-ben nem jött be, akkor ugyanez a mutatvány most miért sikerülne.

„Az MSZP ugyanabba a gereblyébe készül belelépni” – fogalmazott.

„Gyurcsány Ferenc bábja lenne”

„Andor László kiváló közgazdász professzor, megvan a tudása, de nem politikus. Nem az a típusú ember, akinek a baloldalra szüksége lenne, aki képes lenne a baloldalt kirángatni abból a nagyon-nagyon mély kátyúból, amibe évekkel ezelőtt beleesett. Inkább egy báb lehet Gyurcsány Ferenc kezében, de annak sem megfelelő, mert alkalmatlan arra a szerepe, amire ki akarják őt jelöni” –  magyarázta a szakértő.

„Bajnairól legalább el lehetett képzelni, hogy el tudna vezetni egy országot”

„A baloldal forgatókönyve nagyon hasonló a 2014 előttihez, csak most nem Bajnai Gordont, hanem a hozzá nagyon hasonló Andor Lászlót kérnék fel külső személyként kormányfőjelöltnek – ha a hír egyáltalán igaz. Andor azonban még annyival is gyengébb jelölt lenne, hogy Bajnainak legalább volt egyfajta politikai múltja, egy évig volt kormányfő. Róla el lehetett képzelni, hogy el tudna vezetni egy országot, ha véletlenül odajutna” – folytatta Lánczi.

Az elemző szerint Andor Lászlóról ezt már nehéz elképzelni: inkább tudós ember, de legjobb esetben is egy technokrata.

„Öt évig dolgozott uniós biztosként, a brüsszeli elit észjárását ismeri, azt képviseli. Nem tudom, kinek lehet ez vonzó a brüsszeli és egy szűk magyarországi baloldali elitet leszámítva” – mondta.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Áder: fel kell készülni a Covidnál súlyosabb válságokra
  "Fel kell készülnünk arra, hogy ezt a válságot - hacsak gyökeresen nem változtatunk eddigi életmódunkon - újabb, és akár a Covidnál jóval súlyosabbak követhetik" - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök szerdán, az ENSZ-közgyűlés jubileumi ülésszakán elmondott, videón közvetített beszédében.
 • Operatív Törzs - Maszk nélküli utas: nem indulhat a busz
  Ha a tömegközlekedési járművön utazó nem tartja be a maszkviselés szabályait, a járművezető felszólítja erre, és ha ennek nem tesz eleget, a vezető nem indul tovább járművével, felszólíthatja a szabály megszegőjét, hogy szálljon le, illetve rendőri intézkedést is kezdeményezhet.
 • Birodalmi lépegetés
  A liberalizmus politikán kívülinek álcázott eszközökkel pusztít – és álságos módon ugyanúgy apolitikusnak, szakmainak hirdeti magát, ha támadás éri „a politika” részéről.
MTI Hírfelhasználó