Köszöntik a százéves Placid atyát
Háromnapos rendezvénysorozattal készülnek Olofsson Placid atya december 23-ai, századik születésnapjára. A Gulágot is megjárt bencés szerzetes köszöntése mellett az is cél, hogy történetén keresztül még többen megismerjék a Gulág borzalmait.
2016. december 17. 23:39

„A Jóistennek van humora. A Szovjetunió mindent meg akart tenni, hogy tönkre tegyen bennünket. Aztán én itt vagyok 85 évesen, de hol van a Szovjetunió?” – tette fel a kérdést még 2001-ben a Híradóban Oloffson Placid atya, akit 1946-ban a szovjetek koholt vádak alapján 10 év kényszermunkára ítéltek. Saját bevallása szerint a Gulágon lelt rá igazi hivatására, miközben tartotta a lelket fogolytársaiban.

Placid atya története a remény és a szabadságért vívott harc kiemelkedő példája – Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára méltatta így a szerzetest, akinek 100. születésnapját háromnapos programsorozattal ünnepli a Gulág Emlékbizottság.

Pénteken képregénykiállítás nyílt Rabtársak a Gulágon címmel a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében, szombaton pedig Téglásy Ferenc, a Nép ellensége című dokumentumfilmjét vetítették ugyanitt.

A rendező-operatőr főiskolás volt, amikor megismerkedett a szerzetessel, az azóta eltelt 52 évben több filmet készített róla. Téglássy Ferenc erről úgy vallott: kötelességénk érzi, hogy bemutassa a szerzetesből áradó jóságot és életetszeretet.

„A gulág szenvedése érlelte meg azokat a gondolatokat Placid atyában és a fogolytársaiban, amelyek szerintem ma is érvényesek. Tehát a túlélés négy szabálya ma is érvényes. Talán a legfontosabb az, hogy ne dramatizáljuk túl a saját szenvedésünket, mert ezzel gyengítjük a szenvedésekkel való ellenállásunkat” – nyilatkozta a Híradónak a rendező.

Idén október 23-án Oloffson Placid kapta a Magyar Becsület Rend kitüntetést, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök adott át.

Vasárnap Várszegi Asztrik, pannonhalmi főapát celebrál hálaadó misét a Gulágot megjárt szerzetes tiszteletére a budapesti Ciszterci Szent Imre templomban.

hirado.hu - M1
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
MTI Hírfelhasználó