Érdemes a szülőföldön tervezni a jövőt
Nagy szükség van arra a hitre, hogy érdemes a kárpátaljai magyaroknak a szülőföldjükön tervezni jövőjüket - mondta Kövér László, Országgyűlés elnöke pénteken a Parlamentben.
2016. december 16. 17:43

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) által összeggyűjtött 115 millió forint felhasználásáról tartott rendezvényen Kövér László úgy fogalmazott, a kárpátaljaiak számára nem csak forintokban, de erkölcsileg, lelkiekben is mérhető az a segítség, amit az anyaország nyújt.

Az MJVSZ által, a felajánlás szétosztásával megbízott két szervezet, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Kárpátalja Hitéletéért Alapítvány rendezvényén a házelnök hangsúlyozta: az, hogy ezek mellett az emberek mellett állunk, sokkalta nagyobb súllyal esik latba, mint bármekkora (pénz)összeg.

Kövér László, aki a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke is, azt mondta, a kárpátaljai magyarság nincs magára hagyva, de óriási veszélyben van ez a kis közösség, miközben az elmúlt 25 évben a legösszetartóbb, legelkötelezettebb és szülőföldjéhez leginkább ragaszkodó közösségről van szó.

Hozzátette: ugyanakkor "látva a kinti folyamatokat" most ugyanolyan gyorsasággal tűnhet el az ott élő magyarság, ha nem figyelünk rájuk és nem találjuk meg a támogatás minden módozatát.

A kormány nem tétlenkedik, és Magyarország ma már van olyan erős gazdasági helyzetben, hogy nemcsak erkölcsiekben, politikai értelemben tud támogatást adni, hanem a megmaradás gazdasági feltételeihez is hozzá tud járulni - tette hozzá Kövér László.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke úgy fogalmazott, összefogtak, mert segíteni kell a bajba jutottakon, a kelet-ukrajnai harcok miatt nélkülözőkön, a szegény, beteg, egyedülálló időseknek és fiataloknak. Hitet tettek az összetartozás mellett, a vidék 23 megyei jogú városa 115 millió forintot gyűjtött össze, hogy ezzel is segítse a Kárpátalján élő magyarokat - hangzott el.

A felajánlott összegből a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 70 millió, a Kárpátalja Hitéletéért Alapítvány 45 millió forintot fordíthat a kárpátaljai magyarság megsegítésére.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke beszámolt arról, hogy számos helyen és számos formában tudtak segíteni.

Kiemelte, az adományból Kárpátalja valamennyi kórházába csecsemők és kisgyermekek hallásszűrésére alkalmas készüléket vásároltak majdnem 27 millió forint értékben, volt ahol ágyneműből, cumiból, cumisüvegből volt hiány.

Ezeken kívül rendszeresen hoznak át Magyarországra gyermekeket orvosi vizsgálatra, ebben nagy segítségükre van a beregszászi konzuli szolgálat - emelte ki Edvi Péter.

Volt, ahol a kórházban a fürdőket, mosdókat, mellékhelyiségeket hozták rendbe a felajánlott pénzből, vagy lovasterápiát szerveztek a gyerekeknek.

Palojtay Márta, a Kárpátalja Hitéletéért Alapítvány projektvezetője elmondta, az alapítvány a legkülönbözőbb kéréseket teljesítette, a segítség jellemzően a mindennapi nehézségeken lendítette túl a családokat, rászorulókat.

Így volt akinek gyógyszert, pelenkát, hűtőszekrényt, tanszert, tűzifát vásároltak, de volt, amikor az ivóvíz bekötéshez nyújtottak anyagi segítséget.

A projektvezető elmondta, több ezer emberen segítettek, és az alapítványra bízott összeget száz százalékig a rászorulók kapták, így nem ebből a pénzből költöttek például az alapítványnál dolgozók fizetésére, vagy a logisztikai feladatok ellátására.

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Gulyás: a magyar nemzet életben maradt
  A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.
 • Többször kellett bravúr a megmaradásunkhoz
  Fájdalmas, hogy Trianon után száz évvel változatlanul nagy magyar tömegek élnek idegen fennhatóság alatt. A magyar kormány ebben a helyzetben azt teszi következetesen, ami egyedül lehetséges: megerősíti a magyarság pozícióit a térségben – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Boross Péter.
 • Bayer Zsolt: Udvarhelytől Fiuméig
  „Marosvécsen, a kastély kőasztalánál pedig ott ül a fél magyar irodalom.”
MTI Hírfelhasználó