Karibi adóparadicsomban fogták el Bróker Marcsit
Hazahozták a magyar hatóságok kedden a Közép-Amerikában elfogott csaló brókernőt, a Kun-Mediátor volt vezetőjét. Az asszony becslések szerint húszmilliárd forinttal károsított meg csaknem kétezer embert, akik kára aligha térül meg.
2016. december 14. 11:18

Letartóztatták a Bróker Marcsi néven elhíresült Dobrai Sándorné Nagy Máriát. A csaló brókert Közép-Amerikában, egy Belize-hez tartozó sziget egyik üdülőhelyén található lakásában fogták el, és ki is adták a magyar hatóságoknak, akik tegnap kora este Budapestre hozták. A karcagi Kun-Mediátor vezetője számítások szerint csaknem 20 milliárd forinttal károsította meg ügyfeleit piramisjátékhoz hasonló módszerével.

A karcagi Kun-Mediátor utazási iroda vezetője még 1999-ben, a helyi OTP volt vezetőjeként kezdte elkérni az emberek pénzét. Az asszonyt a városban mindenki jól ismerte, így 2015 tavaszáig nem tűnt fel senkinek a tevékenysége. Az ügyfeleknek azt mondta, hogy havonta másfél százalékot meghaladó kamatot kaphatnak. A nő azonban egyszerűen eltűnt, és akkor azonnal kiderült: nemhogy nem lehetett fedezete a beígért magas hozamok kifizetésére, de még engedélye sem volt betétgyűjtésre.

Több ezer embert rövidíthetett meg, majd a trópusi vidéken bujkált a gyanúsított

Több ezer embert rövidíthetett meg, majd a trópusi vidéken bujkált a gyanúsított

Dobrainé ellen 2015 áprilisában adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, a cég felszámolását pedig idén augusztusban rendelték el. Arra, hogy a 20 milliárdos kár megtérüljön, alig van esély, alig 200 millió forintot sikerült lefoglalniuk a nyomozóknak.

Nemzetközi elfogatóparancs alapján került rendőrkézre Dobrai Sándornét

Nemzetközi elfogatóparancs alapján került rendőrkézre Dobrai Sándorné

A Kun-Mediátor Utazási Iroda Karcagon, Jász-Nagykun-Szolnok megyében működött. 1999 novemberében nyitották meg első irodájukat. Kezdetben közvetített utazások értékesítésével, valamint valuta-ügyintézéssel foglalkoztak.

A cég tevékenységi köre később bővült, útikönyvek, térképek eladásával, repülőjegyek, nemzetközi buszjegyek és vonatjegyek értékesítésével is foglalkoztak. Árultak hajó- és kompjegyeket, valamint koncert- és színházjegyeket is. A cégnek Budapesten két irodája volt, Debrecenben és Törökszentmiklóson pedig egy-egy kirendeltsége.

Bróker Marcsi nem sokkal a leszállás után a Liszt Ferenc repülőtéren, nyomozók kíséretében

Bróker Marcsi nem sokkal a leszállás után a Liszt Ferenc repülőtéren, nyomozók kíséretében

A Kun-Mediátor-ügy a közelmúltban a parlamentben is téma volt. Akkor Polt Péter legfőbb ügyész egy ellenzéki kérdésre válaszolva elmondta: összesen 793 embert hallgattak ki. Rajtuk kívül még mindig vannak ki nem hallgatott sértettek, akik közül hatan külföldi állampolgárok, további három, életvitelszerűen külföldön élő magyar állampolgárt pedig írásban kíván kihallgatni a nyomozó hatóság.

Másik három sértett tanúkénti kihallgatására egészségi állapotuk miatt nem volt lehetőség. Polt akkor még 2017. április 14-ét jelölte meg a nyomozás várható befejezéseként.

Kifejtette: az eljárás eredményes befejezéséhez elengedhetetlenül szükséges valamennyi sértett kihallgatása, a kirendelt igazságügyi könyvszakértő szakvéleményének, illetve a kibocsátott megkeresések eredményének bevárása és a beszerzett adatok értékelése. A fentieken túl indokolt a sértettek által a Kun-Mediátor Kft. részére átutalt, illetve a számlára befizetett összegek további sorsának vizsgálata, valamint a kft. ügyvezetője által megszerzett és elrejtett pénzösszegek felkutatása.

A csaló nő búvóhelyéről, Belize-ről az Index írta meg, hogy egy brit üzletember formálta offshore-paradicsommá. Az országon sok milliárd összecsalt dollár folyt át, végül az amerikai hatóságoknak is elegük lett, és néhány éve külön kis háborút indítottak az ottani pénzügyi rendszer amerikai szereplői ellen. Belize miniszterelnöke 2009-ben azt mondta a brit Lord Michael Ash­croftról, hogy elképesztő hatalmú ember.

MAGYARI_TEMP

– A vagyona nagyjából annyi lehet, mint Belize GDP-je. Nem olyan, akivel ujjat húz az ember. De ez a mi házunk, a mi országunk, itt mi vagyunk az urak – fogalmazott a miniállam vezetője.

A lap azt is írja, hogy a most 70 éves brit üzletember a karibi országban nőtt fel, és 1984-ben alakította meg a Belize Holdingsot, amin keresztül komoly érdekeltségeket szerzett a helyi telekommunikációs ágazatban, ingatlanbizniszben és citrusgyümölcsök kereskedelmében. 1987-ben pedig megvette a Royal Bank of Canadától a legnagyobb belize-i bankot.

Három év múlva az ország – részben az ő tanácsára – elfogadott egy törvényt, amivel offshore pénzügyi központtá alakították Belize-t.

magyaridok.hu
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • A jég hátán (boldogan) élni
    Kupát szervezett az egykori műkorcsolya Európa-bajnok Gór-Sebestyén Júlia, miután szinte az összes nemzetközi versenyt törölték.
  • Erkölcsileg is elfogadhatatlan az EB álláspontja
    Az EP szövegében nagyon cinikus és arcátlan megállapítások vannak. Például azzal akarják kiszúrni a szemünket, hogy az Európai Unió már romastratégiát és más intézkedéseket fogadott el, amelyek bizonyos kisebbségeket védtek, és ezzel nekünk meg kellene elégednünk.
MTI Hírfelhasználó