Európa retteg
A biztonságpolitikai szakértő szerint lassan mindenkire gyanúsan néznek, akinek hátizsákja és egy kicsit közel-keleti kinézete van.
2016. december 12. 10:33

Nagyon jól megtervezték a törökországi szimultán merényletet – jelentette ki Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.  Egy ilyen akció nagyon komoly logisztikát igényel, emellett figyelni kellett a rendőrség mozgását. Isztambulban egyébként nagyon szigorú rendőrségi kontroll van, „random” megállítják az autókat és belenéznek a csomagtartójukba, igazoltatják az embereket. Az elkövetők nyilvánvalóan hosszú ideje készültek a merényletre – mondta a szakértő.

Szíriában egy nagyon gonosz sakkjáték folyik az Egyesült Államok és Oroszország között. Stratégia pontokért vívják a küzdelmet. Az Iszlám Államot folyamatosan szorítják vissza, és ha a segédletükkel visszakerül a hatalomba Bassár el-Asszad szír elnök, akkor az oroszoknak kijárásuk lesz a Földközi-tengerre, fegyvereket szállíthatnak Szíriának. Jelenleg a hosszú távú béke kulcsa Oroszország és a szír elnök – szögezte le.

Egyiptomban van egy új szerveződés, a Hasszán-csoport (Egyiptom karja), a logójuk egy terepszínű gépkarabély, ami jelzi, hogy radikálisak. Nem annyira vallásiak, mint az Iszlám Állam, de mindenáron el akarják mozdítani az elnököt. Ők azért „rágtak be a hatalomra”, mert Murszit szerintük katonai puccsal, a Nyugat segédletével mozdították el. Egyébként pedig egy, az ISIS-nél mérsékeltebb, de „iszlám államot” szeretnének látni Egyiptomban – magyarázta. Az Iszlám Állam pedig ahogy egyre inkább teret veszít, mind többen térnek vissza Európába. Ezek az emberek meg vannak keseredve, úgy érzik, a kalifátust tönkretették, és bosszút akarnak állni a Nyugaton – érvelt.

Beszélt arról is, Európában a látványosságokat, például Rómában a Colosseumot, a vatikáni múzeumot már csak úgy lehet megnézni, hogy át kell menni egy fémdetektoros kapun, az embernek megnézik a hátizsákját, mintha egy reptéren lenne. A terroristák elérték azt, hogy az emberek rettegnek, a légitársaságok, a civilek, a múzeumok. Mindenkire gyanúsan néznek, akinek hátizsákja és egy kicsit közel-keleti kinézete van – fogalmazott.

Elképzelhető, hogy radikális csoportok miséket, karácsonyi vásárokat megpróbálnak megtámadni. Ez jelzésértékű lenne Európa és a keresztény világ felé – tette hozzá.

M1 - Ma reggel
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Szijjártó: A migrációs nyomás új veszélyességi szintre lépett
  Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott.
 • A baloldal totális összeomlása
  A közvélemény-kutatások szerint ha most lennének a választások, a Fidesz–KDNP-pártszövetsége akár négyötödös többséget tudna kialakítani az Országgyűlésben, hisz a rekord támogatottság mellett az ellenzéki oldalon a DK és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével jelenleg egyik ellenzéki párt sem lenne önállóan képes bejutni a parlamentbe – fogalmazott Nagy Ervin elemző.
 • Lezárták az Erzsébet hidat – Budaházyért tüntetnek
  Hétfőn reggel 8 óra körül érkezett a bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), hogy hogy néhányan kocsikkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat az Erzsébet hídon.
MTI Hírfelhasználó