Öregeket a tanácsba, fiatalokat a csatába
Megfelelő nyelven kell megszólítani a mai fiatalokat, kicsalogatva őket az apolitikusság „elefántcsonttornyából” – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Fidelitas alapításának huszadik évfordulóját ünneplő budapesti rendezvényen szombat este.
2016. december 11. 11:15

Rogán Antal a résztvevőkhöz szólva azt mondta, ez az ő küldetésük. A miniszterelnök üzenetét tolmácsolva kiemelte: „öregeket a tanácsba, fiatalokat a csatába” kell küldeni.

Szintén Orbán Viktort idézve közölte: nincsenek elveszett generációk, csak „csendesebbek” és „hangosabbak”. Az útkeresés, az elveszettség érzése természetes, de minden generációnak van küldetése – nyomatékosította a miniszter.

Szavai szerint azon az ösvényen kell tartani az országot, amelyen 2010-ben elindult. Rogán Antal úgy fogalmazott, „egy pillanatra sem” szabad elhinni, hogy lehet olyan baloldali kormány, amely jó.

A migrációs válságról szólva a tárcavezető azt mondta, az csak előhangja egy sokkal nagyobb krízisnek. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szintén azt emelte ki, hogy a Fidelitas tagjai „tolmácsok”, akik segítenek közvetíteni a kormány és a fiatalok között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rövid videoüzenetében a Fidelitashoz kötődő kellemes élményeit, egyebek mellett a nyári táborokat idézte fel.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a rendezvényre küldött, más által felolvasott üzenetében azt kívánta, hogy folyamatosan növekedjen a Fidelitas, amelyben az egyéni érvényesülésnél fontosabb a közösség ereje. Az előadók közül többen is érintették a szólásszabadság kérdését, és úgy vélekedtek, ki kell mondani a problémákat.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke arról beszélt: bíznak benne, hogy le fog áldozni a „politikai korrektség” időszaka.

A Fidelitasról szólva azt hangoztatta, hogy a szervezetnek vannak reményei. Gulyás Gergely is megjegyezte, hogy közelíteni kell a fiatalokhoz a polgári politikát.

Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője úgy fogalmazott, irigyli a Fidelitas jelenlegi tagjait, mert komoly kihívás előtt állnak: megküzdhetnek a szabadságért.

Az egyén mindenhatóságát hirdető „liberális politikai korrektség” időszaka lezárul – vélekedett, hozzáfűzve: a meccs azonban még nincs „lefújva”, ezért tenni kell annak érdekében, hogy újra a szabadság érvényesüljön.

Fürjes Balázs, egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szavai szerint „a Fidelitas a szabadság sodrásával született”.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke úgy értékelt, az 1998-2002 közötti kormányzás visszaadta Magyarország jövőbe vetett hitét, 2010 után pedig „újra elkezdődött valami”. Nyomatékosította: ki kell mondani, mi az igazság és mi a hazugság.

Az ünnepségen több külföldi politikus felszólalt. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter videoüzenetet küldött, voltak azonban olyanok is, akik személyesen fejezték ki a Fidelitas iránti szimpátiájukat.

MTI
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Szijjártó: A migrációs nyomás új veszélyességi szintre lépett
  Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott.
 • A baloldal totális összeomlása
  A közvélemény-kutatások szerint ha most lennének a választások, a Fidesz–KDNP-pártszövetsége akár négyötödös többséget tudna kialakítani az Országgyűlésben, hisz a rekord támogatottság mellett az ellenzéki oldalon a DK és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével jelenleg egyik ellenzéki párt sem lenne önállóan képes bejutni a parlamentbe – fogalmazott Nagy Ervin elemző.
 • Lezárták az Erzsébet hidat – Budaházyért tüntetnek
  Hétfőn reggel 8 óra körül érkezett a bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), hogy hogy néhányan kocsikkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat az Erzsébet hídon.
MTI Hírfelhasználó