Óriási román zászlót sétáltatnak Sepsiszentgyörgyön
Ezúttal Sepsiszentgyörgyön viszik végig azt a százötven méter hosszú román trikolórt, amelyet már máskor is használtak magyarellenes provokációra.
2016. december 1. 23:42

Százötven méter hosszú óriászászlóval masíroztak románok nemzeti ünnepük alkalmából a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön. A piros-sárga-kék trikolórral felvonulók 1918. december elsejére emlékeztek ezzel: ekkor kiáltotta ki a Gyulafehérvárra összehívott román nagygyűlés Erdély egyesülését a Román Királysággal.

Az ötletet egy helyi román középiskolás jegyzi, a zászló pedig ugyanaz, amivel az egykori román fejedelemségek egyesülését szokták ünnepelni, többek között a most különálló, de román többségű államban, Moldovában.

Az „Egyesülés menetének” résztvevői katonai és egyházi ceremóniák keretében vonultak végig a háromnegyed részt magyar lakosságú, 55 ezer lelkes Sepsiszentgyörgyön.

A magyar többségű városokban tartott felvonulások korábban sem arattak osztatlan sikert: tavalyelőtt például a kovásznai Kézdivásárhelyen több házra magyar trikolóros szalaggal átkötött gyászlobogókat tűztek ki a helyiek, mire a megyei prefektus kemény pénzbírsággal sújtotta a település polgármesteri hivatalát.

Az 1918-as gyulafehérvári nagygyűlésen – amelyen egyébként kizárólag román küldöttek vehettek részt – számos ígéretet tettek a térség nemzeti kisebbségei felé, amelyek beváltására csaknem száz év alatt sem került sor.

Fotó: Beliczay László / Magyar Nemzet

MNO
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?
  A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
MTI Hírfelhasználó