Óriási román zászlót sétáltatnak Sepsiszentgyörgyön
Ezúttal Sepsiszentgyörgyön viszik végig azt a százötven méter hosszú román trikolórt, amelyet már máskor is használtak magyarellenes provokációra.
2016. december 1. 23:42

Százötven méter hosszú óriászászlóval masíroztak románok nemzeti ünnepük alkalmából a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön. A piros-sárga-kék trikolórral felvonulók 1918. december elsejére emlékeztek ezzel: ekkor kiáltotta ki a Gyulafehérvárra összehívott román nagygyűlés Erdély egyesülését a Román Királysággal.

Az ötletet egy helyi román középiskolás jegyzi, a zászló pedig ugyanaz, amivel az egykori román fejedelemségek egyesülését szokták ünnepelni, többek között a most különálló, de román többségű államban, Moldovában.

Az „Egyesülés menetének” résztvevői katonai és egyházi ceremóniák keretében vonultak végig a háromnegyed részt magyar lakosságú, 55 ezer lelkes Sepsiszentgyörgyön.

A magyar többségű városokban tartott felvonulások korábban sem arattak osztatlan sikert: tavalyelőtt például a kovásznai Kézdivásárhelyen több házra magyar trikolóros szalaggal átkötött gyászlobogókat tűztek ki a helyiek, mire a megyei prefektus kemény pénzbírsággal sújtotta a település polgármesteri hivatalát.

Az 1918-as gyulafehérvári nagygyűlésen – amelyen egyébként kizárólag román küldöttek vehettek részt – számos ígéretet tettek a térség nemzeti kisebbségei felé, amelyek beváltására csaknem száz év alatt sem került sor.

Fotó: Beliczay László / Magyar Nemzet

MNO
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
 • Csaknem 2800 koronavírus-fertőzött - karantén Bécsben és Zürichben is
  Egyre hevesebben terjed a koronavírus. A kórokozó már több mint egytucatnyi országban 2794 embert fertőződött meg. Kínában már 80 halálos áldozata van. Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak, mint azt az InfoRádióban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta.
MTI Hírfelhasználó