Kövér: Javulhat a román-magyar viszony
Kövér László szerint a december 11-én tartandó romániai választás után a román-magyar államközi viszonyban is pozitív változás állhat be. Az Országgyűlés elnöke a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári székházában Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.
Utoljára frissítve: 2016. november 29. 22:47
2016. november 29. 21:52

Kövér László kijelentette: az államközi kapcsolatok előmozdításában számít azokra a magyarokra, akik a decemberi választások nyomán mandátumot szereznek a bukaresti parlamentben. Úgy vélte: a személyes szerepvállalása a romániai választási kampányban azt a támogatást fejezi ki, amelyet a Fidesz és a KDNP ad az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) közös listaállításában megvalósult magyar összefogáshoz.

A házelnök szerint a mostani romániai választások sorsdöntő fontosságúak az erdélyi magyarság számára. "Ahhoz, hogy a jogaikat érvényesíthessék, megvédhessék azoktól a kísérletektől, amelyek ezek korlátozására irányulnak, vagy, adja Isten, a jogaikat bővíthessék a román partnerekkel együttműködve, az szükséges, hogy a bukaresti parlamentben minél nagyobb létszámú frakcióval rendelkezzen a magyar közösség" - fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva hasznosnak találta a hétfő esti székelyudvarhelyi vitát is, amelyen az RMDSZ és az MPP összefogásának a bírálóival kellett szembesülnie. Kijelentette: reményei szerint nem a személyét, hanem a véleményét fogadták kritikusan Székelyudvarhelyen. Úgy vélte: egy vitában a másik álláspontjának az őszinte mérlegelése az első lépés a megegyezés irányába, és ez az első lépés megtörtént Székelyudvarhelyen. "Örülök, hogy vállalkoztam erre az útra, és úgy érzem, hogy nem jöttem hiába" - jelentette ki Kövér László.

Kelemen Hunor úgy vélte: erkölcsi kötelesség volt a magyar összefogás, és minden adott ahhoz, hogy a magyarságnak erős képviselete legyen a bukaresti törvényhozásban. "Akkor tudunk sikeresek lenni, ha alapvető kérdésekben egy irányba lépünk, cselekszünk" - fogalmazott az RMDSZ elnöke. Kijelentette: az RMDSZ meggyőző jelöltekkel, megújult csapattal, és olyan programmal vág neki a választásoknak, amely a magyaroknak is jó, és az egész romániai társadalom kérdéseire is jó válaszokat ad.

Kelemen Hunor kijelentette: az RMDSZ érdekelt abban, hogy folytassa az együttműködést a Fidesszel és a magyar kormánnyal.

Kövér László erdélyi látogatása kedden Nagyváradon és a Szatmár megyei Kaplonyban folytatódik.

A kormánypártok támogatják az RMDSZ és az MPP együttműködését

A Fidesz-KDNP pártszövetségnek is az az álláspontja: az erdélyi magyar érdekképviselet erősödhet azáltal, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kompromisszumot kötött a december 11-i romániai parlamenti választásokra – jelentette ki a magyar Országgyűlés elnöke kedden Nagyváradon, háromnapos erdélyi körútját lezáró sajtótájékoztatóján.

 

Kövér László meggyőződése szerint ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy a romániai parlamenti választásokon azok a magyarok is részt vegyenek, akik esetleg éppen az elmúlt évek rivalizálásai miatt fordultak el a politikai véleménynyilvánítástól.

A Fidesz választmányi elnöke - aki egyúttal az MPP tiszteletbeli elnöke - a sajtótájékoztatót megelőző választási fórumon is üdvözölte a két magyar párt együttműködését, amely szerinte egyrészt akkor lesz sikeres, ha a jelenleginél több magyar képviselőt juttatnak be a bukaresti parlamentbe, de már akkor is, ha csökkenteni tudják a választástól a korábbi években távol maradó magyarok arányát.

A fórumon, ahol politikai és egyházi vezetők, polgármesterek, önkormányzati képviselők - köztük Bíró Rozália, az RMDSZ szenátora, Pásztor Sándor, a Bihar megyei tanács elnöke, Csűry István, királyhágó-melléki református püspök, illetve az RMDSZ és az MPP megyei elnökei - vettek részt. Kövér László utalt az előző napi székelyudvarhelyi "intenzív és forró hangulatú" vitára, ami a két párt választási összefogása miatt alakult ki az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az MPP koalíciója vezette városban.

Ott ugyanis szóvá tették, hogy Kövér László, illetve a Fidesz-KDNP támogatja az RMDSZ és az MPP közös listaállításában megvalósult magyar összefogást. Az országgyűlés elnöke indoklásában kiemelte: az elmúlt tíz évben sokat változott a helyzet, és nem feltétlenül előnyére. Sok területen hátrányára változott a helyzet mind Romániában, mind Erdélyben, mind a magyar-román kapcsolatokban - tette hozzá.

Kövér László szerint sok a bizonytalanság. "Látjuk hogyan változott meg a román politika a magyar közösség irányában", ezért is sürgető a politikai összefogás mondta.

"Fel kell rázni mindenkit", hogy menjen el voksolni, s másokat is vigyenek magukkal - utalt a politikus a Fidesz egykori kampányára. Felidézte, hogy az 1990-es évek elején a kisebbségi sorban élő közösség választási aktivitása nagyobb volt, mint a román többségé, mára pedig az ellenkezőjére fordult.

"Ezt a fényűzést nem engedhetjük meg magunknak!" - figyelmeztetett Kövér László, aki a mostani választási összefogást a változás jeleként értékelte, s reményét fejezte ki, hogy ennek eredményeként a magyar közösség akár 6, vagy még nagyobb százalékban is képviseltetheti magát a következő román parlamentben.

Az együttműködés folytatására Erdélyi Magyar Kerekasztal megalakítást javasolta pártok, civil szervezetek részvételével.

Kövér László az erdélyi magyarok számára intő jelnek nevezte a Felvidéket, ahol - szavai szerint - "egyszerű nemzetárulás történt".

Emlékezett rá, hogy amikor Bugár Bélát nem választották meg az MKP elnökévé, és szlovák-magyar pártot hozott létre, a magyarok képviseletét ellátó MKP kiesett a parlamentből. Bugár pártja, "a Híd-Most nem magyar párt, Bugár Béla pedig olyan szlovák politikus, aki jól beszél magyarul" - ecsetelte a házelnök, majd ellenpéldaként a Vajdaságot említette, ahol jelentősen megerősödött a magyar képviselet, és javult a szerb kormánnyal a kapcsolat.

Kövér László végezetül összefogásra szólított fel. "Most nincs helye megosztottságnak, nincs helye széthúzásnak, (...) egy irányba kell tolni a szekeret" - mondta.

A Fidesz választmányi elnöke szerint olyan erős magyar érdekképviseletet kell Bukarestbe küldeni, amely képes lehet megállítani a negatív tendenciákat, hogy "bizakodást adjon a helyben maradásra".
   

MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Hollik: hazudik az ellenzék az EU-s támogatásról
  Az ellenzék ismét hazudik, amikor azt állítja, hogy az Európai Unió támogatást biztosít Magyarországnak a koronavírus elleni védekezéshez - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton.
 • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók
  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közösségi közlekedésben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A járvány legyűrte a globalizmust
  A járvány érdekes megvilágításba helyezte azt a liberális, globalista elképzelést, mely szerint a világ dolgait a XXI. században már nemzetek feletti, szupranacionális intézményekkel kell intézni.
MTI Hírfelhasználó