Banglades gazdasági eredményei kiérdemlik a figyelmet
Banglades gazdasági eredményei Európában is kiérdemlik a figyelmet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután a magyarországi hivatalos látogatáson tartózkodó bangladesi kormányfővel tárgyalt az Országházban. Sejk Haszina Vazed arról beszélt, hogy a nagy földrajzi távolság ellenére is jó az együttműködés Magyarország és Banglades között.
2016. november 29. 14:42

Orbán Viktor szerint az ázsiai országban bekövetkezett "helyzetjavulás" bizonyíték arra, hogy "akkor is lehet növelni egy nép jólétét, ha látszólag minden természeti erő és a megörökölt szegénység is ott áll a siker útjában". A bangladesi gazdasági növekedés folyamatosan 6 százalék fölötti, a szegénységet az elmúlt 15-20 évben sikerült körülbelül a felére csökkenteni, a várható élettartam pedig 10 évvel nőtt - sorolta az adatokat sajtónyilatkozatában Orbán Viktor a Budapesten zajló víz-világtalálkozóra érkezett bangladesi miniszterelnök társaságában.

A mostani volt "a világtörténelem első magyar-bangladesi csúcstalálkozója" - mondta a Sejk Haszina Vazeddel folytatott megbeszéléséről a magyar kormányfő, aki a két ország közötti együttműködés lehetséges területei között említette a vízgazdálkodást, a mezőgazdaságot és a digitális gazdaságot. "Banglades egy tőlünk földrajzilag távol eső ország, azonban egy értékes és fel nem fedezett terület számunkra" - jegyezte meg.

A vízgazdálkodásról külön is szólt, jelezve, hogy Banglades különösen kitett a klímaváltozásnak, gyakoriak az árvizek, és a mindennapi vízellátás, valamint a szennyvízelvezetés megoldása komoly kihívást jelent. Magyarország a víz-, a hulladék- és a szennyvíz-gazdálkodás területén a technológiai tudását tekintve a világ élvonalába tartozik, Banglades térsége pedig nem ismeretlen a magyar vízügyi vállalatoknak - mondta.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy Banglades - ahogyan Magyarország is - a terrorizmus minden formáját elutasítja. Hozzátette, osztja bangladesi kollégája véleményét abban, hogy a terrorizmust nem lehet kötni sem valláshoz, sem nemzetiséghez, sem civilizációhoz, sem etnikumhoz. A terrorizmus minden formájában elfogadhatatlan, és teljesen mindegy, hogy milyen alapokat jelöl meg szellemi kiindulópontként - hangoztatta.

Bangladessel kapcsolatban azt is kiemelte, hogy az ország 9 ezer katonával vesz részt különböző ENSZ-műveletekben szerte a világban.

A bangladesi miniszterelnök-asszonyt méltatva úgy fogalmazott: Sejk Haszina Vazed bátorságból példát mutathat mindannyiunknak, hiszen személyes életútja is jól mutatja, hogy ha a világnak azon a táján valaki tenni akar valamit a hazájáért, a népéért, akkor nagyon sok áldozatot, kockázatot és veszteséget is vállalnia kell.

Sejk Haszina Vazed kiemelte: jó lehetőségek kínálkoznak a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok elmélyítésére, továbbá országának a vízgazdálkodással kapcsolatos szekértelemre is nagy szüksége van, ezért jó, hogy ezen a területen szándéknyilatkozatban is rögzítették együttműködési hajlandóságukat.

Úgy látja, fontos áttekinteni az együttműködési lehetőségeket a terrorcselekmények elleni harccal, a klímaváltozással, a migrációval, a vízgazdálkodással és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban is. Banglades fellép a szélsőségekkel és a terrorizmussal szemben is, részt vesz az ezzel kapcsolatos nemzetközi erőfeszítésekben, mert a terrorizmus nem ismeri az országhatárokat - fogalmazott. Hozzátette: Banglades békét akar, és nemcsak az országban, hanem az egész világon.

A bangladesi miniszterelnök gratulált Magyarországnak a vízügyi világtalálkozó megszervezéséhez, ugyanis az esemény - mondta - fontos globális platform a konszenzusok keresésére a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdésekbe.

Ugyancsak gratulált a Magyarország által az elmúlt huszonöt évben elért gazdasági és politikai eredményekhez. Úgy vélte, Magyarország sikeresen alakította át a gazdaságát, a közép-európai régió kereskedelmi és gyártóközpontja lett. Banglades fontosnak tartja a Magyarországgal ápolt kapcsolatokat, hiszen a hetvenes években Magyarország az elsők között ismerte el Banglades függetlenségét - közölte.

A két miniszterelnök nyilatkozata előtt a magyar és a bangladesi delegáció tagjai vízgazdálkodási, mezőgazdasági és a külügyminisztériumok közötti konzultációról szóló együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá.

Délután magyar-bangladesi üzleti fórumot tartanak Budapesten a kormányfők részvételével.
   

MTI
MTI Hírfelhasználó