Most nyugalom van az oktatásban
A Fidesz-frakció szóvivője szerint már nincs probléma az oktatásban, „nyugalom van”, ezért kérdéses, hogy van-e alapja a keddi oktatási vitanapnak a parlamentben.
2016. november 29. 10:24

Halász János a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az MSZP által kezdeményezett és a másik két ellenzéki frakció által is támogatott politikai vitával kapcsolatban felvetette, hogy annak „van-e most alapja”. Azt mondta, a tavaszinak volt, és számtalan megoldás is született, „ma viszont nyugalom van, a pedagógusok megbecsültek, a gyerekek egyre inkább versenyképes tudást szereznek, ez az alapvető célunk”.

Azzal kapcsolatban, hogy a vitanapot az MSZP kezdeményezte, a szóvivő az M1 aktuális csatorna műsorában megjegyezte: „probléma nincs, de ha nincs, akkor ők csinálnak, (…) nem akarják bevallani, hogy ami történik, az a diákok és a pedagógusok javára történik”. Az iskolakötelezettségi korhatárnak az ellenzéki párt által kritizált leszállításáról Halász János azt mondta: elég ritka, hogy 15 és fél évesen hatalmasodik el a tudásvágy valakin, akiben korábban ez nem volt meg. A korai iskolaelhagyás 11 százalékos európai átlagánál „talán 2 tizedszázalékkal magasabb” a magyarországi arány, tehát a korhatár leszállításával „semmivel sem romlott a rendszer” – fogalmazott.

Gyors és zökkenőmentes az iskolák átadása

Gyorsabban halad az önkormányzati működtetésű oktatási intézmények állami működtetésbe vétele, mint arra előzetesen számítottak - erről Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke beszélt a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

– Melyek a Nemzeti Pedagógus Kar legfontosabb eredményei és céljai?

– Aktívan részt veszünk a Köznevelési Kerekasztal munkájában, és ott jelentős eredményeket értünk el. Az egyik legfontosabb, hogy stabilizálódott az intézményfenntartó anyagi helyzete, az iskolákban rendelkezésre állnak a napi feladatellátáshoz szükséges dolgok. A működtetés átalakításával kapcsolatos tapasztalatokról a januári átadás után, a tavasszal lehet majd beszélni, reményeink szerint növekszik az intézményi önállóság, és például a bérbe adott termekért, csarnokokért kapott pénzt az iskolák felhasználhatják fejlesztéseikhez. Komoly eredménynek tartom a pedagógusok adminisztrációs terheinek csökkentését, a minősítési eljárás egyszerűsödését, illetve azt, hogy kettő helyett csak ötévenként kerül sor ellenőrzésre. Nem sikerült azonban még gördülékennyé tenni a nyugdíjas kollégák továbbfoglalkoztatását, amelyhez jelenleg is egyéni kérelem kell, valamint továbbra is fenntartjuk, hogy a huszonhat tanóra a minőség rovására mehet. Ezeken a területeken van még tennivaló, és az sem elhanyagolható probléma, hogy a minimálbér növekedése inflálja a pedagógus-béremelést.
 
– Az eredményekhez visszatérve: sikerült-e már általánosan elfogadottá tenni a pedagóguskart, aktívan jelen vannak-e minden iskolában?

– Elismerik a szakmai munkát, amit végzünk, nem kapunk kritikákat, bár akadnak, akiket továbbra sem tudunk meggyőzni arról: jó, hogy létrejött a kar. Pedig a pedagógusok véleményének megjelenítése olyan lehetőség, amivel érdemes élni. Ezt már sokan látják, és például amikor javaslatokat várnak tőlünk – mint legutóbb a lemorzsolódás elleni lépésekkel kapcsolatban –, szervezeteinktől és magánszemélyektől egyre több válasz érkezik a körkérdésekre, tehát nő a tagság aktivitása.
 

– Visszajelzéseik alapján hogyan halad az önkormányzati működtetésű intézmények állami működtetésbe vétele?

– Gyorsabban halad, mint arra előzetesen számítottunk, de ez érthető, hiszen a jövő évi költségvetés és a működtetésben részt vevő cégekkel való szerződéskötések miatt mielőbb tiszta helyzetet kell teremteni. Kevés önkormányzatnál van konfliktus, nagy többségben zökkenőmentesen zajlik az átadás-átvétel. Az, hogy a működtetés is ilyen zökkenőmentes lesz-e, majd elválik, az viszont elképzelhető, hogy a jövő évre működtetésre tervezett összeg kevés, de ígéret van arra, hogy ilyen esetekben pótolják a hiányzó összeget.

 

 

 

 

MTI - Magyar Hírlap
  • Durva választási kampány jöhet
    Ma már kijelenthető, hogy Márki-Zay Péter nem váltotta be a baloldalon hozzá fűzött reményeket, csak egy újabb középszerű ellenzéki politikussal lett több, nincs semmilyen hozzáadott értéke – véli Deák Dániel politológus, aki szerint a Városháza-ügy nemcsak Karácsony Gergelyt sodorta hazugságspirálba, hanem a teljes baloldalt is.
  • Fontos megvallani keresztény vallásunkat
    Fontos, hogy a mai világban a fiatalok merjék vállalni kereszténységüket, és ezt ki merjék mondani Európában és Magyarországon is - erről a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt vasárnap a budapesti Mátyás-templom előtt.
  • Az ellenzéket elbutítja az orbánozás
    Az alkotmányjogász elmondta, „az elitellenes politika mindig megváltást ígér, de még sehol sem volt igazán eredményes, sőt, csak fokozta a káoszt.”
MTI Hírfelhasználó