Már vannak gyanúsítottak
A Központi Nyomozó Főügyészség áprilisig hosszabbította meg a 4-es metró ügyének nyomozását.
2016. november 29. 08:43

Már több gyanúsítottja is van annak a nyomozásnak, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség folytat az Alstom metrószerelvények 2006–2007 között lebonyolított beszerzése ügyében – tudta meg a Magyar Idők. A büntetőeljárás határidejét a Legfőbb Ügyészség jövő év áprilisáig hosszabbította meg a napokban.

Már több gyanúsítottat is számon tart a nyomozó hatóság az Alstom metró­szerelvények korrupciógyanús beszerzése kapcsán indult vizsgálatban – értesült a Magyar Idők. Információink szerint az érintettekkel az elmúlt két hónapban közölték a gyanúsítást, de azt, hogy pontosan kikről van szó, a nyomozás érdekeire hivatkozva a Központi Nyomozó Főügyészség nem közölte. Úgy tudjuk, a terheltek között hivatalos személy vagy személyek is vannak.

A KNYF lapunk érdeklődésére arról tájékoztatott: a metrókocsik beszerzésével összefüggésben 2011-ben vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indult nyomozás idén szeptember 16-án került a főügyészség hatáskörébe, és a korábban december 3-ig megállapított nyomozási határidőt a Legfőbb Ügyészség jövő áprilisig meghosszabbította.

A vizsgálat azután indult, miután a Fidesz 2010-es választási győzelmét követően az Állami Számvevőszék megvizsgálta a 4-es metró beruházását és a járműbeszerzéseket. A számvevőszék jelentése szerint a beruházással a magyar államot és a fővárosi önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte. Akkor hűtlen kezelés miatt az új városvezetés és a számvevőszék is feljelentést tett.

Ebben az ügyben bukkant fel idén egy Medgyessy Péter volt miniszterelnökhöz köthető szál. Mint arról április 26-án beszámoltunk, a volt kormányfő családi cégéhez két részletben összesen több mint 597 ezer euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott a korrupciós botrányba keveredett francia Alstomtól. A pénz nagy része Medgyessy felesége, Csaplár Katalin magánbankszámláján landolt, annak ellenére, hogy az egykori miniszterelnök korábban az Indexnek úgy nyilatkozott: „a díj a cég árbevétele volt, amely után adózott és az összeg kilenc ember több éves munkájának ellenértéke”.

Erről kérdeztük Medgyessy Pétert, aki azt állította, hogy nem hallgatták meg a hatóságok az Alstom metrókocsik beszerzése ügyében indított nyomozás kapcsán, és az ügyet vizsgáló, a Fővárosi Közgyűlésnek beszámoló bizottság sem idézte be.

Mint ismert, az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala eddig négy Alstom-vezetőt vádolt meg azzal, hogy 2006 januárja és 2007 októbere között bűnszervezet tagjaként összesen 2,3 millió eurónyi összeget juttattak a BKV tisztviselőinek, illetve az üzlet megkötésében közreműködő ügynököknek, hogy befolyásolják a Budapesti Közlekedési Vállalatot a francia társaság metrószerelvényeinek megvásárlása érdekében.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó