16 ezer forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok jövőre
Jövőre dupla kiegészítést, akár 16 ezer forintot is kaphatnak a nyugdíjasok, legalábbis erre utalnak a kormányfő múlt heti megjegyzései.
2016. november 28. 13:25

Elég nagy a valószínűsége, hogy a költségvetésben tervezett 0,9 százaléknál nagyobb, 1,6 százalékos lesz az infláció. Ha marad a mostani hivatalos előrejelzés, akkor csak 0,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak januártól, és majd novemberben lesz egy utólagos emelés - magyarázta a Portfolio elemzője. Csiki Gergely hozzátette, ezt egy összegben kapják meg az érintettek.

„A jelenlegi, 2016-os, 120 ezer forintos átlagnyugdíj esetében ez azt jelenti, hogy jövőre havi 1000-1100 forinttal emelkedett volna az eredeti elképzelés szerint az átlagnyugdíjas juttatása. Ehelyett 2000 forintos lesz havi szinten, vagyis novemberben ennek a különbözetnek a tízszeresét – az első tíz hónapra járó összegét – kapják majd kézhez, ami 8400 forintot jelent abban az esetben, ha a várható infláció mértékét meghaladja a ténylegesen bekövetkezett első nyolchavi fogyasztói áremelkedés jövőre” - mondta Csiki Gergely.

Az elemző szerint ugyanakkor ezenfelül is jöhet még plusz pénz a nyugdíjasoknak, a kormányfő ugyanis egyszeri juttatásról is beszélt, amellyel a nyugdíjprémiumra utalhatott. Az pedig megfelelő szintű gazdasági teljesítményhez kötött, mondta Csiki Gergely.

„A jelenlegi törvényi keretek erre felhatalmazást adnak, sőt, kötelezik is a kormányt nyugdíjprémium fizetésére abban az esetben, ha a GDP-növekedés várhatóan év közben a teljes évre nézve meghaladja a 3,5 százalékos szintet. Ebben az esetben ugyanúgy novemberben – mint amikor a nyugdíjemelés elmaradt összegét kifizeti a nyugdíjkassza – kell átutalni a nyugdíjprémiumot a nyugdíjasoknak. Számításaink szerint ez egy 8 ezer forintos összeg lesz – szintén egy összegben, ami novemberben megérkezhet” - közölte a Portfolio elemzője.

A két kiegészítés együtt már a 16 ezer forintot is meghaladja az átlagnyugdíj esetén.

A kormányfő emellett új nyugdíjszámítási módszerről is beszélt a Világgazdaságnak adott interjújában. Elemzők szerint itt a gyermekvállalás elismeréséről, nyugdíjba való beszámításáról lehet szó, mivel a jelenlegi indexálás nem támogatja a gyermekvállalást. Ezt egyébként a Magyar Nemzeti Bank szakértői vetették fel.

InfoRádió
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Az EU nem védi Európa déli határát a migránsok ellen
  A csempészhajók - szépítő kifejezéssel NGO-hajók - kiszolgálják az embercsempészeket, és taxiztatják a csempészésért vagyonukkal fizető, becsapott afrikaikat. Nem tudni, milyen érdekeltség bújik meg a háttérben, mert az Unió - ellentétben a józan ésszel - nem védi a kontinenst.
 • Nemzeti örökségünk megőrzése a színházban is
  Nyílt levél színművészeinktől - A Színház- és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot - továbbfejlesztve azt - nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.
 • Orbán: jó évet zár a V4
  Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték - mondta Orbán Viktor magyar minsizterelnök.
MTI Hírfelhasználó