Felértékelődhet hazánk szerepe
Telefonon tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor és a novemberben megválasztott következő amerikai elnök. Személyes találkozóra is sor kerülhet a közeljövőben, ami a Nézőpont Intézet elemzője szerint pozitívum fejlemény lenne, mert eddig nem volt jellemző a személyes kapcsolattartás a két ország vezetői között.
2016. november 25. 21:33

„Valamivel többet tudok már, mint ami a híradásokból kihámozható. Beszéltem telefonon az új amerikai elnökkel, így állíthatom, hogy a mi pozíciónk sokat javult. Donald Trump világossá tette, hogy nagyra tartja Magyarországot. Úgy érzékeltem, tudja, hogy a magyar egy bátor és szabadságharcos nép, amelynek az elmúlt hat évben elért gazdasági eredményei kiemelkedőek” – nyilatkozta a magyar miniszterelnök a beszélgetés kapcsán.

Már Donald Trump november 8-i megválasztásával sejthető volt, hogy az Egyesült Államok Magyarországhoz fűződő viszonya pozitív irányba fog elmozdulni, az eddigiekhez képest sokkal bizakodóbban lehet a politikai kapcsolatokhoz is hozzáállni. Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője szerint ennek egyik alapvető feltétele természetesen a párbeszéd létrejötte a két vezető között.

Korábban, bár a két ország között komoly szövetségesi kapcsolat állt fenn, jelentősebb kétoldalú találkozó nem volt Barack Obama amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök között – mondta a hirado.hu-nak.

Az újonnan megválasztott amerikai elnök a telefonbeszélgetés során Washingtonba hívta Magyarország miniszterelnökét. A személyes találkozóra vélhetően sor kerül a közeljövőben – vélte Fodor Csaba, aki pozitívnak minősítette Donald Trump kezdeményezését.

Európa politikai térképe változóban

2017 a választások éve lesz Európában, a változó európai környezetben pedig felértékelődik a stabil kelet-közép-európai régió, így hazánk szerepe az Egyesült Államok kapcsolatrendszerében – jegyezte meg a Nézőpont Intézet ügyvezetője.

A gazdasági együttműködés eddig is jó volt, csak az ideológiák jelentettek akadályokat – nyilatkozta Orbán Viktor csütörtökön a kapcsolatfelvételt követően.

A katonai és gazdasági kapcsolatok, ahogy a miniszterelnök is elmondta, eddig is jól működtek, az ideológiai akadályok pedig Donald Trumppal leküzdhetővé váltak – jegyezte meg Fodor Csaba, aki szerint az új amerikai elnök várhatóan nem ideológiavezérelt, hanem egy pragmatikusabb és valóságalapúbb politikát fog folytatni, ami Magyarország számára azért is kedvező, mert Orbán Viktor is hasonló külpolitikát folytat.

Hazánk soha nem fordított hátat a nyugati értékeknek – mondta a Nézőpont Intézet ügyvezetője oldalunknak, és Donald Trump személyében olyan új vezetője lesz az Egyesült Államoknak, aki ezt el is ismeri.

hirado.hu - MTI
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
  • Az orosz medve nem játék
    2021-ben Belaruszban egy olyan destabilizációs akció történt, amely meglehetősen hasonlított a 2014-es, kijevi forradalomnak nevezett puccsra. Az orosz vezetés most hamarabb ébredt, és gyorsan rea­gált. Fehéroroszország esetleges elvesztését konkrét nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelték.
  • Nemzeti Régészeti Intézetet alapítanak
    A kormány hosszas szakmai előkészítés és egyeztetés után döntött arról, hogy a Várkapitányság Régészeti és Tudományos Igazgatósága a Nemzeti Múzeum részévé váljon, így ismét az MNM végezheti a régészeti örökségvédelmi feladatokat a lelőhelyek felderítésétől a feltáráson és feldolgozáson át a közönségkapcsolatokig - közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.
MTI Hírfelhasználó