Orbán látogatásától hangos a szerb sajtó
Óriási médiaérdeklődés kísérte Szerbiában Orbán Viktor látogatását és a közös szerb-magyar kormányülést. A televíziók híradásai és a rádiók is ettől az eseménytől voltak hangosak, de az online sajtóban is szinte óránként jelent meg új cikk a látogatás kapcsán. A lapok jellemzően a történések tudósítására szorítkoztak, de a kiemelésekből, címekből is látni az attitűd változását.
2016. november 22. 21:36

Aki követi a szerb sajtóban zajló folyamatokat, azt láthatja, hogy a magyar miniszterelnök megítélése nagyot változott mindössze néhány hónap alatt. A migrációs válság kezdetekor még egyértelműen negatív karakterként jelent meg a magyar miniszterelnök a szerb sajtóban, manapság azonban már visszafogottabban fogalmaznak a szerb lapok.

Ki emlékszik még a Blic című belgrádi napilap botrányos címlapjára? Hol van már a Hitler-bajusszal ábrázolt magyar miniszterelnök? Mára a “szerb-magyar kapcsolatok történelmi magaslatokra jutottak”, ahogy az több újságban is megjelent.

Tárt karokkal várják a magyar befektetőket

“Orbán: részt akarunk venni a szerb gazdaság felemelkedésében” – ezzel a címmel számolt be a szerb állami hírügynökség a látogatásról. A Tanjug tudósításában kiemelte, hogy Magyarország 61 millió eurónyi támogatást szán a szerb és a magyar befektetőknek, ahogy azt is pozitívumként említik, hogy a magyarok figyelme immár Dél-Szerbia felé is fordul.

“Jöjjenek, a dolgozóink szorgalmasak, és nem drágák” – emeli ki a Mondo.rs a szerb miniszterelnök mondanivalójából a lényeget. A tudósítás szerint a szerb kormány mindent megtesz majd azért, hogy a magyar befektetők megfelelő körülményeket találjanak az országban. “Sehol máshol a világban nem kapnak jobb lehetőségeket, jobb gazdasági környezetet annál, mint amilyeneket mi teremtünk nekik” – idézi a szerb miniszterelnök magyar befektetőknek szánt üzenetét a lap.

Semmi jót nem hoz a liberális világfelfogás

Kiváló kapcsolatokról és a magyar tőke érkezéséről ír a Blic, a Večernje Novosti, ahogy sok más lap is, kiemeli a szerb miniszterelnök megállapítását Donald Trump győzelmével kapcsolatban, amely a közös sajtótájékoztatón hangzott el. A lap “Vučić: Szerbia nem elég nagy ahhoz, hogy beleszóljon minden globális kérdésbe; Orbán: Jól szórakoztam a választásokat nézve” címmel közölt erről az epizódról cikket, amelyben részletesen leírja a magyar kormányfő álláspontját.

„Egy szabad világban élünk, mások szavatolják még a biztonságunkat is, gazdasági kérdésekkel foglalkozunk, de mégis létezik egy szellemi diktátum, amelynek a nyugati liberális világfelfogás az alapja. Meggyőződésem, hogy ez Amerikából érkezik, és semmi jót nem hozott nekünk“ – idézi Orbánt a Večernje Novosti.

B92.net hírportál külön cikkben foglalkozott a szerb miniszterelnök kijelentésével, amelyben magánál nagyobb vezetőnek nevezte Orbán Viktort. „Orbán sokkal fontosabb és nagyobb vezető nálam, nekem óvatosnak kell lennem, amikor erről beszélek” – válaszolta az újságíróknak Aleksandar Vučić, szerb miniszterelnök Trump győzelmére reagálva.

hirado.hu
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Megakasztották a Liget Budapest Projektet Karácsonyék
  Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület.
 • Zöld böjtre hív a pannonhalmi főapát
  Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát február 26-án, hamvazószerdán Facebook-oldalán tette közzé azt a felhívást, amelyben a bencés közösség tagjait, munkatársait és barátaikat „zöld böjtre” biztatja az előttünk álló nagyböjt folyamán.
 • Továbbra sem tudni koronavírus-fertőzöttről Magyarországon
  Bár a betegség európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy a koronavírus elkerülje Magyarországot, de nincsen magyar beteg Magyarország területén – jelentette be Gulyás Gergely.
MTI Hírfelhasználó