Orbán látogatásától hangos a szerb sajtó
Óriási médiaérdeklődés kísérte Szerbiában Orbán Viktor látogatását és a közös szerb-magyar kormányülést. A televíziók híradásai és a rádiók is ettől az eseménytől voltak hangosak, de az online sajtóban is szinte óránként jelent meg új cikk a látogatás kapcsán. A lapok jellemzően a történések tudósítására szorítkoztak, de a kiemelésekből, címekből is látni az attitűd változását.
2016. november 22. 21:36

Aki követi a szerb sajtóban zajló folyamatokat, azt láthatja, hogy a magyar miniszterelnök megítélése nagyot változott mindössze néhány hónap alatt. A migrációs válság kezdetekor még egyértelműen negatív karakterként jelent meg a magyar miniszterelnök a szerb sajtóban, manapság azonban már visszafogottabban fogalmaznak a szerb lapok.

Ki emlékszik még a Blic című belgrádi napilap botrányos címlapjára? Hol van már a Hitler-bajusszal ábrázolt magyar miniszterelnök? Mára a “szerb-magyar kapcsolatok történelmi magaslatokra jutottak”, ahogy az több újságban is megjelent.

Tárt karokkal várják a magyar befektetőket

“Orbán: részt akarunk venni a szerb gazdaság felemelkedésében” – ezzel a címmel számolt be a szerb állami hírügynökség a látogatásról. A Tanjug tudósításában kiemelte, hogy Magyarország 61 millió eurónyi támogatást szán a szerb és a magyar befektetőknek, ahogy azt is pozitívumként említik, hogy a magyarok figyelme immár Dél-Szerbia felé is fordul.

“Jöjjenek, a dolgozóink szorgalmasak, és nem drágák” – emeli ki a Mondo.rs a szerb miniszterelnök mondanivalójából a lényeget. A tudósítás szerint a szerb kormány mindent megtesz majd azért, hogy a magyar befektetők megfelelő körülményeket találjanak az országban. “Sehol máshol a világban nem kapnak jobb lehetőségeket, jobb gazdasági környezetet annál, mint amilyeneket mi teremtünk nekik” – idézi a szerb miniszterelnök magyar befektetőknek szánt üzenetét a lap.

Semmi jót nem hoz a liberális világfelfogás

Kiváló kapcsolatokról és a magyar tőke érkezéséről ír a Blic, a Večernje Novosti, ahogy sok más lap is, kiemeli a szerb miniszterelnök megállapítását Donald Trump győzelmével kapcsolatban, amely a közös sajtótájékoztatón hangzott el. A lap “Vučić: Szerbia nem elég nagy ahhoz, hogy beleszóljon minden globális kérdésbe; Orbán: Jól szórakoztam a választásokat nézve” címmel közölt erről az epizódról cikket, amelyben részletesen leírja a magyar kormányfő álláspontját.

„Egy szabad világban élünk, mások szavatolják még a biztonságunkat is, gazdasági kérdésekkel foglalkozunk, de mégis létezik egy szellemi diktátum, amelynek a nyugati liberális világfelfogás az alapja. Meggyőződésem, hogy ez Amerikából érkezik, és semmi jót nem hozott nekünk“ – idézi Orbánt a Večernje Novosti.

B92.net hírportál külön cikkben foglalkozott a szerb miniszterelnök kijelentésével, amelyben magánál nagyobb vezetőnek nevezte Orbán Viktort. „Orbán sokkal fontosabb és nagyobb vezető nálam, nekem óvatosnak kell lennem, amikor erről beszélek” – válaszolta az újságíróknak Aleksandar Vučić, szerb miniszterelnök Trump győzelmére reagálva.

hirado.hu
  • A Soros-birodalom embere lehet Bajnai Gordon?
    Bajnai Gordon gyakorlatilag az amerikaiak embere, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal pedig minden pénzt külföldről kap – lényegében ezt mondta Gansperger Gyula azon az egyeztetésen, amelynek hanganyagát Anonymus juttatta el az Origó szerkesztőségéhez. A baloldali kapcsolatait ecsetelő üzletember beszélt arról is, hogy az ellenzéki médiára, közelebbről a 444-re befolyása van Soros Györgynek, de anyagi segítséget nyújt Veres Tibor, a Wallis tulajdonosa is. Érdekes mondatok hangoznak el továbbá arról, hogy valójában kik fizetik a baloldali szakértőket, politológusokat – írja a hírportál.
  • Durva választási kampány jöhet
    Ma már kijelenthető, hogy Márki-Zay Péter nem váltotta be a baloldalon hozzá fűzött reményeket, csak egy újabb középszerű ellenzéki politikussal lett több, nincs semmilyen hozzáadott értéke – véli Deák Dániel politológus, aki szerint a Városháza-ügy nemcsak Karácsony Gergelyt sodorta hazugságspirálba, hanem a teljes baloldalt is.
  • Fontos megvallani keresztény vallásunkat
    Fontos, hogy a mai világban a fiatalok merjék vállalni kereszténységüket, és ezt ki merjék mondani Európában és Magyarországon is - erről a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt vasárnap a budapesti Mátyás-templom előtt.
MTI Hírfelhasználó