Okoskerítés védi a magyar-szerb határt
Elkészült a biztonsági határzárat kiegészítő, második kerítés mintaszakasza a magyar - szerb határon. Továbbépítése esetén a kettős védvonalat intelligens jelzőrendszerrel és kamerákkal szerelik majd fel. Az okoskerítés teljes kiépítése után a jelenleginél jóval kevesebb rendőrre és katonára lesz szükség a déli határon.
2016. november 21. 17:51

A kettős védvonal eddig a magyar-szerb határon tíz kilométer hosszan, Bácsszentgyörgy és Gara között épült meg. A meglévő biztonsági határzárat kiegészítő, második kerítés mintaszakaszát a Büntetés-végrehajtás építette. A megerősített műszaki határzár itt már egy gyorstelepítésű drótakadályból és két kerítésből áll. A kerítések között van egy árok, és itt fut a manőver út is.

Az új, három méter magas és ponthegesztett dróthálóval megerősített kerítést intelligens jelzőrendszerrel szerelték fel. Ezekben 10-15 centiméterenként érzékelők vannak, amik jelzik, ha valaki hozzájuk ér. A biztonsági rendszert hő- és mozgásérzékelő kamerák egészítik ki. Jelenleg a berendezéseket kiszolgáló, a föld alatt futó optikai kábeleket telepítik. Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó a hirado.hu-nak azt mondta, hogy az okoskerítés kiváltja az élő erő egy részét, így olcsóbbá válik a határ őrzése.

A biztonsági határzár megerősítéséről augusztusban beszélt először a miniszterelnök. A mintaszakasz továbbépítéséről a kormány dönt majd.

hirado.hu
  • 340 millió keresztényt üldöznek a világon
    Drámai kép rajzolódik ki az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet tavalyi évet áttekintő jelentéséből, melyet január 13-án mutattak be az olasz képviselőházban.
  • Armin Laschetet választották meg a CDU elnökének
    Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnökének győzelmét hozta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító, online kongresszusa. Laschet borítékolhatóan CDU-elnök lesz, ám közel sem biztos, hogy ő váltja majd Angela Merkelt a kancellári székben az őszi szövetségi parlamenti választásokat követően.
  • A békekötés már nem lehetséges
    Gyurcsány vezérürüszerepe az ellenzéki tömbön belül továbbra is visszataszító a jóérzésű emberek számára.
MTI Hírfelhasználó