Folyik a csapból a víz - Te elzárnád?
Vajon hányan mennek el az utcán egy folyó csap mellett, anélkül, hogy elzárnák? És vajon mennyi víz folyik el addig, amíg olyan ember nem jár arra, aki elzárja a csapot?
2016. november 18. 12:39

Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 alkalmából egy néhány órára kitelepített kúttala Nyugati téren.

Bele sem gondolunk, mennyi vizet használunk el egy-egy nap során. És nemcsak a mindennapi fogyasztásra kell gondolni, amely a főzéshez, tisztálkodáshoz, öntözéshez szükséges. Például a pólóhoz, amit viselünk, 2700 liter vízre van szükség, a farmerünk 8000 liter vízbe került. Egy darab tojáshoz 20 liter víz szükséges, amíg el nem fogyasztjuk. Sokaknak azonban még ennyi sem jut, hiszen több mint 1 milliárd ember él a Földön egészséges ivóvízhez való hozzáférés nélkül. Figyelembe véve az egyre növekvő vízigényünket és a Föld véges vízkészletét, a tudatos vízfogyasztás a közeljövő egyik legnagyobb kihívása.

A folyó csap installációval és akcióval[1] arra tettek kísérletet a szervezők, hogy felmérjék, mennyire vagyunk tudatosak mindennapi vízhasználatunk során. Sokszor nem csak az természetes számunkra, hogy kiváló minőségű, tiszta vizet ihatunk, hanem az is, hogy bárhol, bármikor és bármennyi elérhető. A Nyugati térre kihelyezett folyamatosan folyó csap mellett több mint ezren mentek el a mintegy 5 órán át tartó kísérlet ideje alatt. Ebből 43-an zárták el azt – azaz minden 24. ember figyelt fel a pazarlásra. Többen megálltak, visszanéztek, nem tudták eldönteni, hogy elzárják-e csapot vagy sem, de végül továbbmentek. Volt, aki ivott is belőle, de aztán mégis hagyta tovább folyni a vizet. A kísérletből kiderült, hogy az idősebbek víztudatosabbak, mint a fiatalok – azok közül, akik elzárták a csapot, 60% a 60 évesnél idősebb korosztályból került ki. De volt olyan turista, kismama, diák és üzletember is, aki nem bírta tétlenül nézni, hogy folyik a víz.

A környezetükre odafigyelő járókelőket apró ajándékkal jutalmazták meg a szervezők, az installációra szerelt monitoron pedig egy kizöldülő fa jelezte, ha valaki odafigyelt a környezetére és elzárta a csapot.

Budapesti Víz Világtalálkozó 2016

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 azt kívánja elősegíteni, hogy globális konfliktusok és kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és a fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára. Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, Magyarország Kormánya által a Víz Világtanáccsal együttműködésben szervezett eseményre, illetve a hozzá kapcsolódó tematikus fórumokra és Vízipari Szakkiállításra 2016. november 28. és 30. között kerül sor Budapesten, a Millenáris Parkban. A Világtalálkozóra eddig már közel 1600 fő regisztrált a világ 111 országából.

A konferenciára meghívást kaptak a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó ENSZ intézmények illetve más szakmai nemzetközi intézmények, továbbá a politika, az üzleti és a tudományos élet szakmai képviselői. Az esemény stratégiai célja, hogy sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civilszférával. Az esemény további célja, hogy inspirálja a 2015-2030 közötti időszakra elfogadott fenntartható fejlesztési célok és a Párizsi Megállapodás vízgazdálkodási vonatkozásainak gyakorlati megvalósítását és segítse az ezekhez szükséges intézményrendszeri reformokat.

https://www.facebook.com/BudapestWS/

https://twitter.com/bws2016


[1] az akciót  a török Standart Pompa vállalat a Víz Világnapjára készített installációja és flash mobja inspirálta

WS
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó