A magyarokat és a lengyeleket ezer év köti össze
A lengyel-magyar szolidaritás éve az idei, a közmédia pénteken közvetített több műsort az együttélésünkről, a kölcsönös jó viszony ápolásáról.
2016. november 13. 09:18

Az Országgyűlés elnöke, Kövér László a régi barátság első emlékeit idézte fel a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A Kádár-rendszerben a magyarok Lengyelországba jártak szabad levegőt szívni. Nagyon sok ember életében meghatározók voltak azok az élmények. A történelmi párhuzamokon túl ezek az érzelmi alapok jelentik ma a lengyel-magyar barátságot.

Przemysl, 2016. szeptember 10. Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b2) és Marek Kuchcinski, a lengyel szejm (alsóház) elnöke felavatja a magyar huszár és a lengyel ulánus szobrát a délkelet-lengyelországi Przemyslben 2016. szeptember 10-én. (MTI/PAP/Darek Delmanowicz)

 

Kövér László a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta: 1979-ben járt először Lengyelországban két egykori katonatársával. Akkor, turistaként nem érzékelték, hogy valami forrong az országban, hogy egy év múlva jön egy Szolidaritás nevű mozgalom, amely az 1956-os forradalomhoz hasonlóan rengeti meg a szovjet rendszert.

Amikor 1980-81 után már egyetemistaként, illetve fiatal diplomásként több alkalommal újra elutazott Lengyelországba, már látható volt az az elementáris erő, amely a katonai szükségállapot ellenére a lengyel társadalomban feszült. Ott érezte meg először, hogy a kommunista rendszernek meg vannak számlálva a napjai. Erre a folyamatra az 1987-es pápalátogatás tette fel a koronát. Többek között Fellegi Tamással, Áder Jánossal és Orbán Viktorral járták be Lengyelországot azon az útvonalon, ahol II. János Pál pápa adott misét, idézte fel a házelnök.

Tavaly Marek Kuchcinski lengyel alsóház elnöke javasolta, hogy az idei év legyen a lengyel-magyar szolidaritás éve. Kövér László elmondta: minden olyan kezdeményezést, amely a lengyel-magyar barátság erősítésére, a közvélemény számára történő bemutatására irányul, örömmel fogad. Nagyon sok közös rendezvény volt ebben az évben – megemlékezések, kulturális, politikai és ünnepi programok.

A házelnök hozzátette: a magyar-lengyel viszony jó példa arra, hogy lehet más szemüvegen keresztül nézni egy másik népet, és arra koncentrálni, hogy milyen közös problémák vannak, amelyek csak együttes erővel oldhatók meg. A lengyel-magyar viszony jó példa lehet különösen Kelet- és Közép-Európa számára, hiszen ma is vannak konfliktusok, vitás kérdések a térség országai között. Hozzátette, a közelmúlt történelmére visszatekintve emlékezni kell arra, hogy Magyarország nem mindenkivel van olyan jó viszonyban, mint ami a lengyel-magyar barátságot jellemzi, és a lengyeleknek is vannak konfliktusai.

“Színes etnikai térkép az, amit országhatárok szabdalnak a Baltikumtól a Balkánig, és a megértéshez, a kölcsönös tisztelethez, a méltóság kölcsönös elismeréséhez hosszú út vezet” – fogalmazott a lengyel-magyar barátság éve kapcsán a házelnök.

Kövér László hangsúlyozta: a lengyelekkel most megint egy oldalon, egy szövetségi rendszerben van Magyarország, csak most a szövetségeseinkkel vannak problémáink például a migránsválság kapcsán. Magyarországot és Lengyelországot ez a kihívás is összeköti.

Az Országgyűlés elnöke úgy látja, hogy a visegrádi országokat (V4) összeköti egy alapvető érték- és érdekazonosság. Mint mondta, vannak olyan összekötő elemek a jelenben, amelyek arra inspirálják mind a négy ország kormányát, hogy próbáljanak meg pragmatikus együttműködésben a közös érdekekért fellépni, mert “mindannyian megértettük, hogy az Európai Unió (…) az érdekharcoknak a színtere”. “Ha itt összefogunk, akkor olyan súlyt képezhetünk együtt”, amit már számításba kell venni a régebbi nyugat-európai tagállamoknak is – mutatott rá Kövér László.

A V4-ek együttműködéséről szólva azt mondta, “igazán akkor leszünk erősek és függetlenek, ha egymással olyan tartós és szoros kapcsolatra lépünk, amelynek lehetőségét kihasználva össze tudjuk adni azt az erőt, amit ez a négy ország jelent”.
A lengyel-magyar viszony még a V4-eken belül is különleges, de ennek nem szabad, hogy jelentősége legyen – értékelte Kövér László, hozzátéve: a V4-ek története nem egyenletes, egyirányú fejlődés, hanem “hullámvölgyek által tarkított elmúlt negyedszázad volt”.

Ugyanakkor – mondta a politikus – most már legalább azt elérték, hogy félre tudják tenni azokat a kérdéseket, amelyekben “bizonyosan nem tudnak közös nevezőre kerülni”, és előtérbe tudják állítani azokat, amelyekben közösek az érdekek.

Kossuth Rádió/Vasárnapi Újság
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó