1956 - Kitüntették Varjú Imre római katolikus papot
Az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) emberi méltóságért díjjal tüntette ki Varjú Imre kanonokot, nyugalmazott plébánost az 1956-os forradalom és szabadságharc idején élete kockáztatása árán is állhatatosan végzett papi szolgálatáért. A kitüntetést Lomnici Zoltán, az EMT elnöke és Szunai Miklós, a szervezet főtitkára adta át szombaton Budapesten.
2016. november 12. 15:57

Lomnici Zoltán a díjazottat méltatva azt mondta: Varjú Imre nem volt pesti srác, nem vett részt a harcokban. Sőt, mivel a forradalom idején a Központi Papnevelő Intézetben csendes lelkigyakorlaton vett részt, sokáig nem is tudott a harcokról. November 4-én szentmisére igyekezett, amikor a szeme láttára lőttek agyon egy embert, aki szintén a templomba tartott. Ekkor magához vette az Oltáriszentséget, és a Kálvin téren, a szovjet katonák golyózáporán keresztül a Bakáts téri kórházba ment, hogy kiszolgáltassa a szentségeket, és lelki támasza legyen a betegeknek.

Az EMT elnöke hozzátette: az akkor 24 éves pap volt az egyetlen ember, aki akkor a Kálvin téren életben maradt, a szovjet katonák ugyanis "tiszteletben tartották a reverendát".

Lomnici Zoltán elmondta, hogy a forradalom után Varjú Imre leírta és paptársaival is megosztotta élményeit. Valószínűleg ezzel hívta fel magára az új rezsim figyelmét. Letartóztatták, első fokon hét év börtönre ítélték, amit másodfokon négy évre mérsékeltek.

Varjú Imre márianosztrai raboskodása idején is gyakorolta papi hivatását, látogatóitól mazsolát és kovásztalan kenyeret kért, hogy misézhessen. 1959-ben amnesztiával szabadult, de még évekig megfigyelték.

A most 84 esztendős pap az elismerést megköszönve arról beszélt, hatvanévnyi papi szolgálata során soha, sehol nem voltak annyira hálásak az emberek a munkájáért, mint 1956 novemberében vasárnap reggeltől péntek délig a Bakáts téri kórházban. Hozzátette: a kórházban áldatlan állapotok uralkodtak, nem volt se fűtés, se élelem. A fájdalomcsillapító már hétfőn elfogyott, ezért az orvos arra kérte, álljon a beteg fejénél, és vigasztalja, amíg ő a lábát amputálja.

"A gondviselés intézte, hogy 24 éves papként ott lehettem, ahol ekkora szükség volt rám" - fogalmazott.

Az ünnepségen részt vett Wittner Mária '56-os szabadságharcos, aki korábban szintén megkapta az elismerést.
   

MTI
  • 1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk
    Soltész Miklós 1956 kommunistáinak leszármazottjairól: „Szemeket lövettek ki, békés tüntetőkre és ünneplőkre támadtak" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ők azok, akik rabosítottak fiatalokat, egzisztenciájukban megfenyegették őket, jogalap nélkül kutattak át autókat és otthonokat.
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
MTI Hírfelhasználó