Bizottság vizsgálná a BME gazdasági karának kiválását
Az átszervezéshez a tárcának meg kell győződnie arról, hogy a kar egy másik intézményben hatékonyabban működne.
2016. november 12. 11:52

– Rövidesen felállhat egy egyetemközi bizottság, amely a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Gazdasági és Társadalomtudományi Karának (GTK) esetleges Eötvös Loránd Tudományegyetemhez (ELTE) történő csatolását tárgyalhatja – tudta meg a Magyar Idők.

Október végén az Index írta meg BME-s forrásokra hivatkozva, hogy az átszervezés még nincs hivatalos stádiumban, csak előzetes egyeztetések folynak, a kezdeményezés viszont az Emberi Erőforrások Minisztériumából (Emmi) származik, és itt is fogják meghozni a végső döntést a kérdésről. A kar dékánja, Andor György egy korábbi körlevelében azt írta: nem az egész kar menne át, a GTK-hoz tartozó Idegen Nyelvi Központ, a Testnevelési Központ és a mérnöktanárokat képző Tanárképző Központ továbbra is a BME-n maradna. A többi egység, a közgazdaság-tudományi és társadalomtudományi intézet, valamint az üzleti tudományok intézete oktatókkal, épületekkel menne az ELTE-re. A helyzet odáig fajult, hogy az egyetem rektora felfüggesztette a gazdasági kar dékánját.

Palkovics László pár nappal később úgy nyilatkozott: a BME gazdaságtudományi kara kereste meg az Emmit azzal, hogy ez a kar átkerüljön az ELTE-re. Az oktatásért felelős államtitkár rámutatott: az átszervezéshez a tárcának meg kell győződnie arról, hogy a kar egy másik intézményben hatékonyabban működne, továbbá, hogy a kiválás nem okozna-e károkat a BME-nek. Ez utóbbit meglehetősen kétségesnek nevezte, mivel a villamosmérnöki és informatikai kar után ez a legtöbb bevételt hozó karja az egyetemnek. Úgy tudjuk, az ELTE-nek kedvező lenne a gazdálkodástudományi karral való bővülés többek között a külföldi hallgatók „bevonzása” miatt. Az ügy e heti fejleménye, hogy Józsa János, a BME rektora elmozdította a pozíciójából Andor Györgyöt azzal az indokkal: késve tájékoztatta arról, hogy beszélt az ELTE vezetésével és a minisztériummal a GTK átszervezéséről.

A BME GTK Facebook-oldalán otrombának nevezték a lépést, és a törvényes helyzet azonnali visszaállítását követelték. Pénteken a kar hallgatói önkormányzata (HÖK) is megszólalt az ügyben, „meggondolatlannak és szégyenteljesnek” nevezve az Andor György elbocsátásáról szóló döntést. – A GTK működése már a dékánunk felfüggesztése óta akadozik, hetek óta nem történik előrelépés a kari és hallgatói ügyekben. Jelenleg nincs a karnak megválasztott vezetője, aki képes lenne a GTK érdekeit megfelelően képviselni – írták. A HÖK azt is kijelentette: követelik Andor visszahelyezését, és „a szükséges lépések előkészítését” már megkezdték. Hétfőre egyébként tiltakozó demonstrációt hirdetettek a közelmúltban történt események miatt.

magyaridok.hu
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó