A világ megértette a magyar sportolók 1956-os üzenetét
Egyenlő feltételek mellett azok is győzhetnek, akiknek az aktuális világhatalmi érdekek nem engedik ezt meg – jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn a Melbourne-i Magyar Központban.
2016. november 7. 15:21

Az államfő ausztráliai és új-zélandi hivatalos látogatásának első állomásán, a dél-ausztrál nagyvárosban tartott ’56-os megemlékezésen mondott beszédében – amelyet az elnöki hivatal bocsátott az MTI rendelkezésére – hangsúlyozta: 1956 novemberében a szovjet hadsereg a magyar forradalmat vérbe fojtotta, de a szabadságvágyat nem tudták kitépni az emberek lelkéből, a túlerővel szemben országszerte még sokáig ellenálltak.

Az államfő példákat sorolt erre: tovább dolgoztak a forradalmi bizottságok és a munkástanácsok, november 23-ára néma sztrájkot hirdettek, a felhívás pedig sokakhoz eljutott, és sokan legyőzve félelmüket csatlakoztak a kezdeményezéshez. A visszaemlékezők szerint a déli harangszóra a Nagykörút teljesen kihalt, a főváros olyan volt, mint egyetlen néma kiáltás. Emellett több száz fegyveres a Mecsekbe húzódott, csak november közepére tudták felszámolni ellenállásukat – tette hozzá.

Az egyre fagyosabb decemberi időjárás és a fenyegetések ellenére az emberek újra és újra az utcára mentek – folytatta az államfő, hozzátéve: a hatalom válasza pedig világos üzenet volt: „Mától kezdve lövünk”. És lőttek Salgótarjánban, Miskolcon, Egerben, Gyomán, Zalaegerszegen, Gyulán és Hódmezővásárhelyen – mondta Áder János.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Melbourne-i Magyar Központban tartott '56-os megemlékezésen 2016. november 7-én. Mögötte Szegő László dandártábornok, az államfő főhadsegédje

A köztársasági elnök kiemelte: Melbourne akkor lett a forradalom egyik fontos helyszíne, amikor Magyarországon egyre ritkábban szólaltak meg az ellenállók fegyverei: az ausztrál városban tartott olimpián, a december 6-i magyar-szovjet férfi vízilabda mérkőzésen, a közönség lyukas magyar zászlókat lengetve egy emberként biztatta a magyarokat.

Áder János hangsúlyozta: tudta mindenki, hogy nem lehet a Budapest utcáit fölszántó szovjet harckocsik gyilkos tüzét a melbourne-i medence vizében viszonozni, a magyar csapat mégis azzal a tudattal harcolt, hogy győzelmük üzenet lehet, haza és a nagyvilágnak. Győzniük kellett, és győztek – hangsúlyozta. A világ pedig megértette a magyar sportolók üzenetét: egyenlő feltételek mellett azok is győzhetnek, akiknek ezt a történelem véres küzdőterein az aktuális világhatalmi érdekek nem engedik – mondta.

Az államfő kiemelte: azok a magyarok, akik 1956 után szétszóródtak a nagyvilágban, nem egy nemzetet, hanem a népet ellenségének tekintő államot hagyták el. Sokfelé fogadták őket örömmel, segítették őket új hazájukban. „Máig hálásak vagyunk az akkor megelőlegezett bizalomért, és büszkék vagyunk arra, amit ezek a magyarok adtak a befogadó államoknak” – emelte ki, hozzátéve: a szétszóródottak megőrizték magyarságukat, gyerekeiket magyarnak nevelték, és utódaik generációi is kötődnek szüleik, nagyszüleik távoli hazájához. „Büszkék vagyunk arra, hogy megőrizték hitüket, ápolják hagyományaikat” – jelentette ki Áder János.

Áder János köztársasági elnök megtekinti a wantirnai a Melbourne-i Magyar Központban nyílt '56-os kiállítást 2016. november 7-én. Mellette Marót Márta, a központ egyik igazgatója

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a helyi közösség tagjaival a wantirnai a Melbourne-i Magyar Központban tartott '56-os megemlékezésen

Áder János köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita társaságában a Melbourne-i a Szent István ökumenikus templomban 2016. november 7-én. Mellettük Marót Márta, a Melbourne-i Magyar Központ egyik igazgatója

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
 • Az amerikai sorozatvetők Krím elleni bevetése
  Az, hogy a Pentagon a Krím ellen amerikai rakétavetőkkel végrehajtandó támadás lehetőségéről beszél, megerősíti az Egyesült Államok szerepvállalását Oroszország és Ukrajna konfliktusában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
 • Rétvári: az iskolaépítő tevékenységet folytatni kell
  Gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter népiskolai programjában iskolákat épített; a magyar kormány az elmúlt tíz évben igyekezett ezen az úton továbbmenni, az oktatásba fektetett be, s ezt a munkát folytatni kell a jövőben is - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium új épületrészének szerdai átadóünnepségén.
MTI Hírfelhasználó