Nógrádi: Nem a muszlimokkal van baja a CSU-nak
Határozottan, ha szükséges, erővel is fel kell lépni a párhuzamos társadalmak és a szélsőséges iszlám ellen, de nem a muszlimok ellen, ami nagyon fontos.
2016. november 6. 11:33

Ezt mondta Nógrádi György a bajor CSU párt hétvégi kongresszusán megfogalmazott álláspontot ismertetve.

A bejövő embereket elfogadják, de a velük érkező szélsőséges nézeteket nem – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a német kormánypárt Keresztényszociális Unió (CSU) migrációval és iszlámmal kapcsolatos álláspontjáról.

Rend és vezető kultúra

Hasonlóan számolt be a CSU véleményéről annak hétvégi kongresszusa után az M1 berlini tudósítója, Volf-Nagy Tünde is. A Kereszténydemokrata Unió bajor testvérpártjának értelmezése szerint a politikai iszlám nem azonos az iszlám vallással. Előbbit iszlamizmusnak mondják, amely a CSU szerint nem tartozik hozzá Németországhoz. A párt új alapprogramja többek között tartalmazza, hogy Németországban a zsidó-keresztény kultúra az irányadó, így a CSU minden kezdeményezésnek ellentart, amely ezt megkérdőjelezi, illetve párhuzamos társadalmak kialakítását eredményezheti. Ellene vannak például a burkának és a nikábnak, vagyis a nők arcát eltakaró viseleteknek, a nyilvános muszlim imahelyiségeknek.

Volf-Nagy Tünde arról is beszélt, hogy a CSU alaptétele a rend (Ordnung), a kongresszuson pedig többször hangoztatták, és az alapprogramban is megfogalmazták a vezető kultúra (Leitkultur) kifejezést. Ez értelmezésük szerint a német és európai keresztény kultúrán alapul, és egyértelműen szemben áll a multikulturalizmussal. A CSU ezért mindent megtesz azért, hogy az országba érkező menekültek integrálódjanak, tiszteljék és fogadják el a helyi kultúrát, és ne a németek próbáljanak megfelelni a behozott kultúrának.

Nem akarnak minareteket és gyerekházasságot

A CSU kongresszusán szóba jöttek a gyerekházasságok is, amiket szintén határozottan elutasítanak. Megemlítették, hogy 11-12 éves kislányok úgy érkeznek Németországba, hogy már van férjük, aki akár húsz-harminc évvel is idősebb náluk. A berlini tudósító szerint a német állam jelenleg nem nagyon tud mit kezdeni az ilyen esetekkel. Ezeknek a „feleségeknek” még iskolába kellene járniuk, ám ha a hatóságok nem ismerik el a frigyüket, és abból később gyerek származik, akkor az anyát kirekesztheti a környezete, mert házasságon kívül szült.  Egyelőre kérdés, hogy az ilyen helyzeteket hogyan oldják föl – mondta Volf-Nagy Tünde.

Nógrádi György hozzátette, Németországban már a magas, a keresztény templomoknál nagyobb minaretek építését sem fogadják el. A biztonságpolitikai szakértő szerint ezek a korlátozások most „kőkeményen előjönnek”, mert kiderült, hogy a multikulturális társadalmak nem működnek. Mostantól az alapálláspont az, hogy a kontinensen európai keresztény kultúra van, amihez alkalmazkodni kell – mondta Nógrádi György.

Nem a muszlimok ellen vannak

Nógrádi György szerint azt is újra megfogalmazták, ahhoz, hogy Németország életképes legyen, évi 200 ezer embernél nem érkezhet több, nem úgy, mint tavaly vagy idén.

A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta, a CSU úgy érzi, az idő őket igazolta a migráció és a multikulturalitás kérdéseiben, és úgy vélik, határozottan – ha szükséges, akkor erővel is – fel kell lépni a párhuzamos társadalmak és a szélsőséges iszlám ellen. De nem a muszlimok ellen, ami nagyon fontos – tette hozzá.

M1
  • 78 EP-képviselő a brüsszeli klímahisztéria ellen
    A baloldal az utóbbi hetekben mindent bevet, hogy a saját kudarcos zöldideológiáját érvényesítve megfossza az atomenergiát és a földgázt a zöld minősítéstől.
  • Jelentősen bővültek a szociális támogatások
    Az elmúlt években nagyobb mértékben bővültek a szociális támogatások, mint amilyen mértékben bővült a magyar gazdaság - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon, ahol átadta a családok felújított átmeneti otthonát.
  • Átadták a Károli Gáspár-díjakat
    Károli Gáspár-díjjal tüntették ki Imre László Széchenyi-díjas egyetemi tanárt és Reuss Andrást, az Evangélikus Hittudományi Egyetem nyugalmazott rektorát.
MTI Hírfelhasználó