Új fejezet jöhet a Moody's döntése után
Stabil befektetők érkezhetnek Magyarországra
A Moody's pénteki döntését követően immár mind a három nagy hitelminősítőnél a befektetési kategóriába került Magyarország, ami új fejezetet nyithat az adósságszolgálatban, el lehet gondolkodni egy ambiciózusabb adósságcsökkentési pályáról - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.
Utoljára frissítve: 2016. november 5. 12:06
2016. november 5. 09:36
Varga Mihály szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: azzal, hogy az ország visszakerült a befektetésre ajánlott kategóriába, mintegy 10 milliárd forinttal csökkenhet az elkövetkező egy-másfél évben az adósságfinanszírozás költsége a büdzsében, de ennél jóval fontosabb, hogy tovább javítja az ország tőkevonzó képességét. 
 
A Moody's Investors Service pénteki döntése, amellyel a befektetési ajánlású kategóriába emelte a magyar államadós-besorolást, egy kedvező és várt lépés volt, amely újabb külső megerősítése annak, hogy a magyar gazdaság fenntartható növekedési pályára állt, eredményes a kormány gazdaságpolitikája - tette hozzá.
 
A miniszter szerint a döntést nem szabad sem alul, sem túlbecsülni. Túlbecslés lenne, ha ettől a magyar gazdaság megítélésében ugrásszerű változást remélnének, hiszen a piac már jóval a hitelminősítők előtt pozitívan ítélte azt meg, a kockázati felárakban a befektetők Lengyelországgal azonos szinten értékelték Magyarországot, amelynek értékelése a hitelminősítőknél magasabb volt. 
 
Alábecsülni sem szabad viszont a döntést Varga Mihály szerint, mert még mindig sok befektető tekinti fontos mércének a hitelminősítők véleményét. Igaz, ebből a szempontból a Moody's csak "ráadás volt", hiszen a befektetési döntések esetében a befektetési alapok általában két hitelminősítő ajánlását már elegendőnek tartják.
 
A Moody's indoklásából Varga Mihály kiemelt több megállapítást, amelyekkel egyetért a kormány. Így azt, hogy a magyar adósságpálya stabil, a GDP-hez mért aránya és a szerkezete is javul. A kormány azzal számol - bár az év végi árfolyamot nehéz megbecsülni -, hogy az adósság aránya a GDP-hez mérten - az elmúlt öt övhez hasonlóan az idén is csökken - mondta Varga Mihály, megjegyezve, hogy az idén olyan időszak is volt, amikor az adósság nominálisan is mérséklődött.
 
A szerkezet javulása a devizaadósság arányának csökkenésében jelentkezik, a kormány azzal számol, hogy ez 30 százalék alá csökken. Ez egy mérföldkő, hiszen hat évvel ezelőtt ez még 50 százalékot tett ki - mondta.
 
Örömmel vette tudomásul Varga Mihály, hogy a hitelminősítő nemcsak azt állapította meg, hogy a gazdaság növekedése stabil, szerkezete javul, hanem azt is, hogy a kormányzati intézkedések elérték szándékukat, a gazdaság szereplői reagáltak azokra.  
 
Varga Mihály kiemelte, hogy a minősítővel egyetértenek a munkaerőpiaci folyamatok kedvező értékelésében is. A magyar gazdaság egyre inkább közelít a teljes foglalkoztatás állapotához, hiszen a legutóbb már 4,9 százalékra csökkent a munkanélküliség. Ugyancsak egyformán látják, hogy gyorsulhat az uniós források felhasználása, hiszen 2017-ben a kormány szándéka szerint a gazdaság szereplői már megismerhetik az összes pályázatot a 2014-2020-as időszakra. 
 
A beruházási környezet kedvezőbbé vált, ezzel kapcsolatban a miniszter emlékeztetett arra, hogy a bankadó csökkentéséről is azért döntöttek, hogy segítsék a banki hitelezés bővülését. 
 
Ugyancsak megelégedéssel vette tudomásul a Moody's megállapítását, hogy a kormány lakásépítési programja pozitív kockázat a gazdasági növekedés szempontjából, miközben a 2-2,5 százalékos GDP-növekedés elérését reálisnak tartják. Emellett a minősítő elismeréssel utalt arra, hogy a folyó fizetési mérleg és a külkereskedelem aktívuma fenntartható.
 
Arra kérdésre, hogy a kormány készül-e devizakötvény-kibocsátásra, Varga Mihály leszögezte: az alapvető szándék változatlan az adósság csökkentésére, a forintadósság arányának növelésére, így a közeljövőben nincs tervben devizakötvény kibocsátás. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a javuló hozamkörnyezetben elképzelhető a devizaadósság szerkezetének javítása, a jelenleginél kedvezőbb kondíciójú kibocsátásokkal. 
 
Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a kormány jövő héten dönt a letelepedési kötvényekről, amelyek szerinte fontos szerepet játszottak az adósságfinanszírozásban. Valószínű, hogy a kedvezőbb finanszírozási környezet miatt, ha a kormány a kötvények fenntartása mellett dönt, akkor is változtatni kell a feltételein. A döntésnél érdemes figyelembe venni azt is, hogy egy ilyen eszköz alkalmazása adottság egy ország számára - tette hozzá.
 
Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Matolcsy György jegybankelnök kijelentéséről, miszerint nem tartozik a Magyar Nemzeti Bank elnökének feladatkörébe, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium évekkel ezelőtt milyen döntést hozott a magán-nyugdíjpénztári portfolió kezelésével kapcsolatban, Varga Mihály kijelentette: szerinte a mindenkori jogszabályok határozzák meg, hogy ki miért felelős. "Nyilván, amikor politikai vezetőként döntéseket hozunk, akkor azokért a felelősséget vállalnunk kell" - fogalmazott Varga Mihály.
 
Egyben hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány elmúlt hat évében hozott fontos döntései vállalhatóak voltak. A nyugdíjrendszer átalakítása tette lehetővé, hogy az tartósan fenntarthatóvá váljon - tette hozzá.
 
A reklámadóval kapcsolatban elmondta, hogy azzal a szándékuk a kis- és középvállalkozások helyzetének javítása volt, ezt az Európai Bizottság döntése felülírta. El kell dönteni, hogy a kormány az Európai Bírósághoz fordul-e, vagy módosítja a jogszabályt. 
 
 

A többiek már korábban léptek

Standard & Poor’s szeptemberben, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot.

A Fitch Ratings a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőként adott ismét befektetési ajánlású államadós-besorolást Magyarországnak, amikor május közepén az eddigi “BB plusz”-ról egy fokozattal “BBB mínusz”-ra javította a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát . Ez az osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Az új besorolás kilátása stabilnak értékelte.

A Standars & Poors szeptember közepén jelentette be, hogy az eddigi “BB plusz/B” szintről “BBB mínusz/A-3″-ra emelte Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát. A “BBB mínusz” devizaadós-besorolás szintén a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, amelyhez szintén stabil kilátású osztályzatot adott.

 
Stabil befektetők érkezhetnek Magyarországra
 
Stabil, hosszú távra tervező befektetőket nyert Magyarország azáltal, hogy mind a három hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába került - mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.
 
A jegybanki vezető hangsúlyozta, az ország a jövőben kevésbé lesz kitéve a spekulatív pénzügyi mozgásoknak.
 
Palotai Dániel emlékeztetett, a hitelminősítők 2006-2007-ben kezdték meg Magyarország leminősítését az akkori "túlköltekező, fenntarthatatlan költségvetési politika és a megugró államadósság miatt", és ez a leminősítési hullám 2011-2012-ig tartott, amikor a hitelminősítők "még nem ismerték fel, hogy meghozzák eredményüket a Széll Kálmán-terv keretében megindított reformok" - fejtette ki az MNB ügyvezető igazgatója.
 
A magyar reformok beértek, és ezt a hitelminősítők most már teljes körűen elismerik - fogalmazott, példaként említve, hogy Moody's legfőbb érve a stabilan csökkenő államadósság volt.
 
Kiemelte, a jegybank szerint régóta esedékes volt, hogy a hitelminősítők befektetésre ajánlott kategóriába sorolják Magyarországot, mivel a piacok már évek óta ennek megfelelően árazták a magyar papírokat.
 
Palotai Dániel szerint a Moody's közleményéből az is kiderült, hogy további felminősítés várható, ha Magyarország a jelenlegi gazdaságpolitikát folytatja.
Megjegyezte, erre legkorábban egy év múlva kerülhet sor.
MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • Leállt a szállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán
  A Transznyeft megerősítette a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hírt, hogy a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó ágán nem küldenek napok óta olajat.
MTI Hírfelhasználó