Körúti robbantás: vizsgálják a gyanúsított kapcsolatait
Vizsgálják a nyomozó ügyészek, volt-e megbízója, illetve támogatója a Teréz körúti robbantás gyanúsítottjának, P. Lászlónak.
2016. november 4. 09:55

Azt is igyekeznek feltárni, honnan volt a hosszú ideje munkanélküli fiatal férfinak három és fél millió forintja az idén márciusban vásárolt présházra.

Még nem történt meg a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja, P. László folytatólagos kihallgatása, közölte a Magyar Idők kérdésére Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség (KFNY) helyettes szóvivője. A nyomozások során általános eljárás, hogy amennyiben a gyanúsított megtagadja a vallomástételt, a hatóságok nem szorgalmazzák az ismételt meghallgatást, úgymond hagyják puhulni, hogy ő maga kezdeményezze a kihallgatását. Vélhetően ezúttal is ez a hatóságok taktikája. P. László a gyanúsítás közlésekor megtagadta a vallomástételt, így ezután rajta múlik, hogy mikor hallgatják meg – szakmai kifejezéssel – folytatólagosan.

Ismeretes, az alapos gyanú szerint P. László szeptember 24-én este a Teréz körút–Király utca sarkától néhány méterre a körúton házilagosan készült, szögekkel megnövelt hatású pokolgépet robbantott éppen akkor, amikor egy gyalogos rendőrjárőr odaért. A járőrözők női tagja életveszélyes, a férfi súlyos sérüléseket szenvedett, azóta már mindketten rehabilitáción vesznek részt.

A gyanúsítottat október 19-én Keszthelyen fogta el a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik műveleti egysége. Úgy tudjuk, egy ismerőse nevében telefonon csalták a nyolc kilométerre lévő Karmacsról a városba, ott egy sétányon parkolt le, ahol aztán rajtaütöttek a kommandósok. A gyanúsított elfogását, némi meglepetésre, nem követte az ügyben kitűzött tízmillió forintos nyomravezetői díj visszavonása. Ennek egyik magyarázata lehet, hogy a nyomozást irányító KFNY az ügy minden szálát végigvizsgáltatja.

Rejtély, miből vette P. László a présházat

Simon Richárd megerősítette a Pesti­Srácok értesülését, miszerint vizsgálják a gyanúsított kapcsolatrendszerét. Többek között keresik az esetleges megbízót, s azt is vizsgálják, segítette-e valaki a vélt elkövetőt, illetve azt, honnan volt a hosszú ideje munkanélküli P. Lászlónak három és fél millió forintja, amiből márciusban présházat vásárolt a Zala megyei Homokkomáromban. A Magyar Idők úgy tudja, P. László keszthelyi elfogásának napján a hatóságok már tudtak a présházról, ám a nyilvánosság erről csak egy héttel később értesült. A ház pincéjében műtrágyaalapú robbanóanyagot találtak a rendőrök, amelynek egy része instabil volt, így a tűzszerészek a közelben megsemmisítették. A hatóságok arra is találtak bizonyítékot, hogy a présház közelében próbarobbantásokra került sor; vélhetően a gyanúsított próbálta ki a robbanóelegyet.

– P. László nem panaszkodik, fizikailag jól viseli a fogságot – mondta a Magyar Időknek a gyanúsított védője, Brunner Tamás. Az ügyvéd P. László előzetes letartóztatása után vette át a védelmet. Mint mondta, megkapta a letartóztatás során a bíróság elé tárt nyomozati iratokat. – Kétezer oldalnyi iratról van szó, ami rendkívül szokatlan a büntetőeljárások ezen szakában. A letartóztatás előterjesztése két-három oldal szokott lenni. Áttanulmányoztam az iratokat, a kronológiai egymásutániság egyértelmű, ám a bizonyítékok számomra nem álltak össze egységes egésszé. A bizonyítás a hatóság feladata, így nem kívánok állást foglalni az iratok tartalmával kapcsolatban – fejtette ki Brunner Tamás.

A védőtől a Magyar Idők megtudhatta azt is, hogy P. László az édesapját jelölte ki kapcsolattartónak, rajta kívül csak védője látogathatja a büntetés-végrehajtási intézetben, amit eddig már többször meg is tett. Brunner Tamás szerint védence fenntartja azt, amit őrizetbe vételekor, majd az előzetes letartóztatásán mondott: nincs köze a robbantáshoz.

Magyar Idők
  • Tarlós: A Városháza-ügynek a rendőrségen a helye
    Tarlós István: A minap összetákoltak egy vizsgálóbizottságot, amiben a vizsgálandó grémium emberei vannak többségben. Ez már önmagában is egy svihák gondolat, mert a bizottsági szavazásnál ők dönthetik majd el, hogy mi kerüljön be a bizottság jelentésébe.
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
MTI Hírfelhasználó