Lázár: Magyarország elküldi kvótajavaslatait a szlovák EU-elnökségnek
A magyar kormány elküldi az illegális bevándorlás kezelésével kapcsolatos javaslatait Szlovákiának, amely „B tervet” készít a migrációs válság megoldására.
Utoljára frissítve: 2016. november 3. 15:05
2016. november 3. 15:00

Ezt közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Bejelentette, hogy elkészült az alaptörvény szövegezése, így minden akadály elhárult, hogy november 8-án megszavazzák az alaptörvény-módosítást.

Lezárult az alaptörvény szövegezése, minden akadály elhárult, hogy november 8-án megszavazzák a beterjesztést – jelentette be a Lázár János a Kormányinfón, hozzátéve, hogy a törvény lehetőséget ad arra, hogy mi döntsük el, ki tartózkodhat hazánkban. Reményét fejezte ki, hogy a pártok megszavazzák a módosítást és erre kérte az ellenzéki képviselőket is.

A kötelező kvóták ügyében elmondta, hogy Európa feladata nem a bevándorlók szétosztása, hanem az, hogy megakadályozza a bevándorlást, ehhez hatékony határellenőrzés kell. A kormány álláspontja a kötelező kvóták ügyében nem változott, továbbra is az önkéntes befogadást támogatja, valamint azt, hogy álljon vissza a schengeni határellenőrzési rendszer Olaszországban és Görögországban.

 A téma még mindig napirenden van az Európai Bizottságban, de szlovák elnökség lehetőséget kapott, hogy egy B tervet tegyen az asztalra és ebben Magyarország is részt kíván venni a kötelező kvóta elutasításával.

A kormány sérelmezi, hogy meghosszabbították a határellenőrzést Magyarország és Ausztria között és úgy néz ki, hogy az osztrákok tartós ellenőrzésre rendezkednek be,ami ellentétes a magyar választók érdekeivel, de az európai alapeszmékkel is.

A kormány kéri emellett, hogy a magyar határon épült kerítésre fordított forrásokat „tudják be a magyar szolidaritásba” – ismertette a tárcavezető.

A kohéziós pénzek esetleges felfüggesztésével kapcsolatban elmondta, hogy ha Olaszország meg akarja nyitni az alapszerződés vitáját, annak nincs akadálya.

Terítéken az Adócsomag

Lázár János a pénteken benyújtott őszi adócsomagról elmondta, hogy a kormány célja az adóbürokrácia és így az adóbevallásokra fordított idő csökkentése, mert hazánkban aránytalanul többet kell foglalkoznia a vállalkozóknak adóbevallással, mint a környező országokban. Elmondta, hogy nem rendszerszintű reformokról van szó, hanem egyszerűsítésekről.

A kormányhoz beérkezett a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) javaslata, amelyet megvitatnak majd. Ez többek között tartalmazza az atipikus foglalkoztatás bővítését, vendégmunkások biztosítását hiányszakmákban és differencializált járulékcsökkentés. A VOSZ szerint rendezni kell a vasárnapi pótlék kérdését a kiskereskedelemben.

Lázár János elmondta, hogy a járulékcsökkentésről elkezdődik egy konzultáció, amely megalapozhat egy hosszabb távú béremelést. Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy lehetőséget lát arra, hogy öt éven belül akár 40 százalékkal emelkedjenek a fizetések. Az elmúlt években az ország úgy tudott versenyképes maradni, hogy alacsonyak voltak a bérek, ám ma már ez tarthatatlan, mert a hazai munkaerő el fogja hagyni az országot.

A gazdasági versenyképességet és jövedelmek emelkedését is támogatni kell. Felelős döntéseknek kell születnie, amelyeket hosszú éveken kell tartani, majd felsorolta a 2010 óta elért gazdasági eredményeket. A munkanélküliség félmillióról, 11,6 százalékról 226 ezerre, öt százalék alá esett hat év alatt.

Lázár emlékeztetett, 3 százalék alatt már munkaerőhiányról beszélünk. A foglalkoztatottság ugyanebben az időszakban 53 és 67 százalékra emelkedett, ami példátlan teljesítmény. Történelmi mélyponton az államháztartási hiány, megfelelünk az EU követelményeinknek.

Hazugság az Európa Tanács jelentése

Hazugságnak tartja a kormány az Európa Tanács jelentését, amely szerint a magyar hatóságok esetenként nem megfelelően bántak a menedékkérőkkel - közölte a Miniszterelnökséget vezető Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A jelentés állításai nem igazak - jelentette ki a tárcavezető, aki szerint politikai elfogultság állhat a dokumentum mögött.

A kormány többször is kérte az igazságügyi tárcát, hogy vizsgálja meg azokat a jelentéseket, amelyek próbálják elmarasztalni Magyarországot a bevándorlókkal kapcsolatos bánásmód miatt. A minisztérium álláspontja szerint ezek az állítások nem fedik a valóságot - közölte.

Ha egyetlen ember is veszélyben van a 3-as metrón, azonnal le kell állítani

Ha egyetlen ember is veszélyben van a 3-as metrón, akkor azonnal le kell állítani, ennek megítélése azonban nem politikai, hanem szakmai kérdés - közölte Lázár János csütörtökön.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján a veszély elhárítását, továbbá a vonal és lehetőség szerint az állomások felújítását jelölte meg célként, hozzátéve, eddig 200 milliárd forintot biztosítanak a projekthez. Ha a forrás nem elegendő, akkor a kormány kész újabb segítséget nyújtani - tette hozzá.

A tárcavezető azt is hangsúlyozta: a metrófelújítás nem lehet politikai játszma kérdése.

A kabinet fel van készülve arra az esetre, ha a főváros leállítja a vonalat és kész segíteni a helyzet kezelésében - mondta.
 

MTI
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó