Kósa: ez egyfajta magyar csoda
A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány nem eszköztelen ugyan, de nincs lehetőség közvetlenül beavatkozni a magánszféra működésébe.
2016. október 30. 09:31

A bérrendezés lehetőségeiről és akadályairól, a munkanélküliség csökkenéséről és a külföldi munkavállalásról is véleményt mondott Kósa Lajos a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorban.

Kósa Lajos a Vasárnapi Újság című műsorban hangsúlyozta: a kormány folyamatosan nyomást gyakorol a versenyszférára a béremelések érdekében, de ebbe az állam a piacgazdaság egyensúlya miatt csak korlátozott mértékben szólhat bele.

A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: 4 millió 300 ezer fölött van a foglalkoztatottak száma, és ha ehhez hozzávesszük az unióban dolgozó mintegy 340 ezer magyar munkavállalót, akkor el lehet mondani, hogy hazánk nagy lépést tett a teljes foglakoztatás felé.

Teljes képtelenségnek nevezte az ellenzék azon állítását, hogy a rettenetes magyar bér-, munkahelyi és életviszonyok, a kilátástalanság miatt menekülnének el emberek az országból. Ha ez így lenne, akkor ugyanez lenne az oka, hogy több mint másfél millió német nem a saját hazájában dolgozik. A 350 ezer külföldön dolgozó magyar munkavállalóból ráadásul 110 ezer napi vagy heti ingázó, emelte ki Kósa Lajos.

A kormány gazdaságpolitikája szerint nem segélyt kell adni, hanem munkát, hangsúlyozta a fideszes politikus. Azt kell megteremteni, hogy mindenki tisztességesen megéljen a munkából, és lássa, hogy a következő 20-30 évben is boldogulni fog, ha becsületesen dolgozik. A szociális ellátások mértékét el kell választani a munkával kereshető bér mértékétől, mert ez ösztönöz a munkavállalásra.

Kósa Lajos kijelentette: a béremelkedés és a reálbér-emelkedés évek óta öt százalék fölötti szinten mozog, ami a fideszes politikus szerint hallatlan nagy eredmény. Hozzátette: a bérszínvonal most is folyamatosan emelkedik. Az év első nyolc hónapjában hét és fél százalékkal nőtt a piaci reálbér, és a folyamat már 44 hónapja töretlen, ezért most az a kérdés, hogy ezt ennél nagyobb szintre lehet-e még emelni.

Olyan béremelés azonban, amelyre az emberek azt mondják, hogy elégedettek a bérükkel, nem lesz, mert az emberek máshogy ítélik meg a keresetüket, magyarázta a Fidesz frakcióvezetője. Azt is meg kell nézni, hogy honnan indultunk. A velünk hasonló adottságú országok feltételrendszerével összehasonlítva Magyarország jól teljesít. Visszafizettük az IMF hitelt, csökken a munkanélküliség, rekordszintet ér el a foglalkoztatás,  az aktivitási ráta, növekszik a gazdaság – azt lehet mondani, hogy egyfajta magyar csoda van, jelentette ki Kósa Lajos.

Vasárnapi Újság
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Együtt újra sikerülni fog
  A Magyar Nemzetnek írt cikkében Orbán Viktor – egyebek mellett – a liberálisok módszereiről, a kereszténydemokrácia jövőjéről, valamint a soron következő választásról is szót ejt.
 • Megkezdi őszi ülésszakát a parlament
  Az Országgyűlés ma kezdi meg őszi ülésszakát. A képviselők összesen két órában tehetnek fel azonnali kérdéseket a kormány tagjainak.
 • Kilencszáz alá csökkent a napi új fertőzöttek száma
  876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 18 866 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 krónikus beteg, így az elhunytak száma 686 főre emelkedett, 4401-en pedig már meggyógyultak.
MTI Hírfelhasználó