Kósa: ez egyfajta magyar csoda
A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány nem eszköztelen ugyan, de nincs lehetőség közvetlenül beavatkozni a magánszféra működésébe.
2016. október 30. 09:31

A bérrendezés lehetőségeiről és akadályairól, a munkanélküliség csökkenéséről és a külföldi munkavállalásról is véleményt mondott Kósa Lajos a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorban.

Kósa Lajos a Vasárnapi Újság című műsorban hangsúlyozta: a kormány folyamatosan nyomást gyakorol a versenyszférára a béremelések érdekében, de ebbe az állam a piacgazdaság egyensúlya miatt csak korlátozott mértékben szólhat bele.

A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: 4 millió 300 ezer fölött van a foglalkoztatottak száma, és ha ehhez hozzávesszük az unióban dolgozó mintegy 340 ezer magyar munkavállalót, akkor el lehet mondani, hogy hazánk nagy lépést tett a teljes foglakoztatás felé.

Teljes képtelenségnek nevezte az ellenzék azon állítását, hogy a rettenetes magyar bér-, munkahelyi és életviszonyok, a kilátástalanság miatt menekülnének el emberek az országból. Ha ez így lenne, akkor ugyanez lenne az oka, hogy több mint másfél millió német nem a saját hazájában dolgozik. A 350 ezer külföldön dolgozó magyar munkavállalóból ráadásul 110 ezer napi vagy heti ingázó, emelte ki Kósa Lajos.

A kormány gazdaságpolitikája szerint nem segélyt kell adni, hanem munkát, hangsúlyozta a fideszes politikus. Azt kell megteremteni, hogy mindenki tisztességesen megéljen a munkából, és lássa, hogy a következő 20-30 évben is boldogulni fog, ha becsületesen dolgozik. A szociális ellátások mértékét el kell választani a munkával kereshető bér mértékétől, mert ez ösztönöz a munkavállalásra.

Kósa Lajos kijelentette: a béremelkedés és a reálbér-emelkedés évek óta öt százalék fölötti szinten mozog, ami a fideszes politikus szerint hallatlan nagy eredmény. Hozzátette: a bérszínvonal most is folyamatosan emelkedik. Az év első nyolc hónapjában hét és fél százalékkal nőtt a piaci reálbér, és a folyamat már 44 hónapja töretlen, ezért most az a kérdés, hogy ezt ennél nagyobb szintre lehet-e még emelni.

Olyan béremelés azonban, amelyre az emberek azt mondják, hogy elégedettek a bérükkel, nem lesz, mert az emberek máshogy ítélik meg a keresetüket, magyarázta a Fidesz frakcióvezetője. Azt is meg kell nézni, hogy honnan indultunk. A velünk hasonló adottságú országok feltételrendszerével összehasonlítva Magyarország jól teljesít. Visszafizettük az IMF hitelt, csökken a munkanélküliség, rekordszintet ér el a foglalkoztatás,  az aktivitási ráta, növekszik a gazdaság – azt lehet mondani, hogy egyfajta magyar csoda van, jelentette ki Kósa Lajos.

Vasárnapi Újság
  • Tarlós: A Városháza-ügynek a rendőrségen a helye
    Tarlós István: A minap összetákoltak egy vizsgálóbizottságot, amiben a vizsgálandó grémium emberei vannak többségben. Ez már önmagában is egy svihák gondolat, mert a bizottsági szavazásnál ők dönthetik majd el, hogy mi kerüljön be a bizottság jelentésébe.
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
MTI Hírfelhasználó