Kósa: ez egyfajta magyar csoda
A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány nem eszköztelen ugyan, de nincs lehetőség közvetlenül beavatkozni a magánszféra működésébe.
2016. október 30. 09:31

A bérrendezés lehetőségeiről és akadályairól, a munkanélküliség csökkenéséről és a külföldi munkavállalásról is véleményt mondott Kósa Lajos a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorban.

Kósa Lajos a Vasárnapi Újság című műsorban hangsúlyozta: a kormány folyamatosan nyomást gyakorol a versenyszférára a béremelések érdekében, de ebbe az állam a piacgazdaság egyensúlya miatt csak korlátozott mértékben szólhat bele.

A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: 4 millió 300 ezer fölött van a foglalkoztatottak száma, és ha ehhez hozzávesszük az unióban dolgozó mintegy 340 ezer magyar munkavállalót, akkor el lehet mondani, hogy hazánk nagy lépést tett a teljes foglakoztatás felé.

Teljes képtelenségnek nevezte az ellenzék azon állítását, hogy a rettenetes magyar bér-, munkahelyi és életviszonyok, a kilátástalanság miatt menekülnének el emberek az országból. Ha ez így lenne, akkor ugyanez lenne az oka, hogy több mint másfél millió német nem a saját hazájában dolgozik. A 350 ezer külföldön dolgozó magyar munkavállalóból ráadásul 110 ezer napi vagy heti ingázó, emelte ki Kósa Lajos.

A kormány gazdaságpolitikája szerint nem segélyt kell adni, hanem munkát, hangsúlyozta a fideszes politikus. Azt kell megteremteni, hogy mindenki tisztességesen megéljen a munkából, és lássa, hogy a következő 20-30 évben is boldogulni fog, ha becsületesen dolgozik. A szociális ellátások mértékét el kell választani a munkával kereshető bér mértékétől, mert ez ösztönöz a munkavállalásra.

Kósa Lajos kijelentette: a béremelkedés és a reálbér-emelkedés évek óta öt százalék fölötti szinten mozog, ami a fideszes politikus szerint hallatlan nagy eredmény. Hozzátette: a bérszínvonal most is folyamatosan emelkedik. Az év első nyolc hónapjában hét és fél százalékkal nőtt a piaci reálbér, és a folyamat már 44 hónapja töretlen, ezért most az a kérdés, hogy ezt ennél nagyobb szintre lehet-e még emelni.

Olyan béremelés azonban, amelyre az emberek azt mondják, hogy elégedettek a bérükkel, nem lesz, mert az emberek máshogy ítélik meg a keresetüket, magyarázta a Fidesz frakcióvezetője. Azt is meg kell nézni, hogy honnan indultunk. A velünk hasonló adottságú országok feltételrendszerével összehasonlítva Magyarország jól teljesít. Visszafizettük az IMF hitelt, csökken a munkanélküliség, rekordszintet ér el a foglalkoztatás,  az aktivitási ráta, növekszik a gazdaság – azt lehet mondani, hogy egyfajta magyar csoda van, jelentette ki Kósa Lajos.

Vasárnapi Újság
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Semjén: Mindszenty József életpéldája erkölcsi iránytű
  Mindszenty József hercegprímás, szent életű és vértanúsorsú bíboros életpéldája erkölcsi iránytű volt életében és napjainkban is az - hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum új épületszárnyának alapkőletételi ünnepségén.
 • Áder: jól kezeltük a járványt
  Magyarország és Szlovénia a lakosságszámához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Budapesten.
 • A demokraták nagy novemberi szocialista forradalmat álmodnak
  Szocialista forradalomra készül a Demokrata Párt, írja új könyvében a jobboldali Breitbart szerkesztője. Joel Pollak szerint az utcai zavargások csak az első lépései annak a folyamatnak, amivel Trump ellenzéke magához ragadná a hatalmat.
MTI Hírfelhasználó