Viták övezik az óraátállítást
Nem népszerű Magyarországon a téli és a nyári időszámításra való átállás, pedig még mindig évente 4-5 milliárd forintot takarítunk meg a rendszer segítségével. Az átállás eltörlése és az időzónaváltás is felmerült. Ha ezen a hétvégén nem állítanánk vissza az órákat, át is kerülnénk az eggyel keletebbre lévő időzónába.
2016. október 29. 18:01

Anyagilag továbbra is megéri a téli és a nyári időszámítás váltogatása, hiszen ezáltal évente 100-120 ezer megawattóra, 4-5 milliárd forint értékű villamos energiát takarít meg az ország a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. számítása szerint. Ezen a hétvégén térünk át a normál, azaz a téli időszámításra, vasárnap hajnalban kell visszaállítani óráinkat 3-ról 2-re, és egészen március utolsó vasárnapjáig mérjük így az időt. A módszer lényege, hogy minél inkább egybeesik a természetes világosság idejével a lakosság szokásos ébrenléti ideje, annál kevesebbet kell világítani.

A Magyarországon 1980 óta alkalmazott gyakorlatnak egyre több ellenzője van, mondván, megzavarja az ember biológiai óráját, és akár egy hét is szükséges az átálláshoz. Az óraigazítást követő napokban emelkedik a közlekedési balesetek száma, figyelmetlenebbek az emberek. A magyarok mintegy nyolcvan százaléka törölné el az óraátállítást a Szállás.hu internetes felmérése szerint. Az ellenzők kétharmada maradna a nyári időszámításnál egész évben, főként a korai sötétedés miatt. A téli időszámítást kedveli jobban az átállítást ellenzők 23 százaléka, míg 13 százalékuk az időzónaváltást támogatná. Így a greenwichi középidőhöz képest nem egy, hanem két órát kellene hozzáadnunk, hogy megkapjuk a saját időnket.

Részben ez utóbbi elképzelést szorgalmazza Hermann Gábor mérnök is, aki már több éve foglalkozik a kérdéssel. Kiszámolta, hogy ha Magyarország áttérne a GMT+2 időzónába, és úgy alkalmazná a téli és nyári időszámítás váltogatását, akkor csak a világításon további 132 gigawattórát takarítana meg minden évben. A mérnök a tavaszi átállás alkalmával a Magyar Időkkel is ismertette érvelését, amelynek része az is, hogy a hosszabb világos esték jobb életminőséget eredményeznének. Az időzónaváltás egyik hátránya az lenne, hogy reggelenként egy órával később kelne fel a nap. Az átállást a gyakorlatban úgy lehetne kivitelezni, ha ősszel nem állnánk vissza a téli időszámításra.

Erre irányult a jobbikos Kepli Lajos hétfőn az Országgyűlésnek benyújtott, az óraátállítás megszüntetésére vonatkozó határozati javaslata is, amelyben arra kérte a parlamentet, hogy mielőbb törölje el az átállást.

Erre azonban legkorábban egy év múlva kerülhet sor.

magyaridok.hu
  • 1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk
    Soltész Miklós 1956 kommunistáinak leszármazottjairól: „Szemeket lövettek ki, békés tüntetőkre és ünneplőkre támadtak" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ők azok, akik rabosítottak fiatalokat, egzisztenciájukban megfenyegették őket, jogalap nélkül kutattak át autókat és otthonokat.
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
MTI Hírfelhasználó