Építik a déli határzár harmadik vonalát
Fogvatartottak telepítik az oszlopokat
Elkezdődött az új határkerítés kísérleti szakaszának telepítése hétfőn a Bács-Kiskun megyei Garánál – értesült több forrásból is a Magyar Idők. Információink szerint Bácsszentgyörgy és Gara között 500 méter hosszan már állnak a cölöpök. A műszaki zárat jelenleg összesen 10,3 kilométer hosszúságban, fogvatartottak építik, a munkálatokban a honvédség egyelőre nem vesz részt. A kerítést kétféle műszaki tartalommal szerelik fel, különböző teszteknek vetik alá, és ezek eredményétől függően döntenek a továbbiakban alkalmazandó technológiáról.
2016. október 25. 08:37

Közben elkészült a határvédelmi szervek reagálóképességét javító manőverút is a magyar–szerb határon. A biztonsági határzár mellett húzódó, 150 kilométer hosszú út lehetővé teszi, hogy a rendőrök és katonák esőben és hóban is folyamatosan tudjanak járőrözni, illetve szükség esetén végre tudják hajtani a védelmi erők gyors átcsoportosítását – értesült a Híradó.hu.

A 150 kilométer hosszú, zúzottkő burkolatú út 3,5 méter széles, két oldalán padkával. Az út mellett 140 kilométer hosszan vízelvezető árkot is kialakítottak. Megépült két vasúti átjáró és hat híd is. A manőverút 40 centiméteres, cementálással stabilizált alapja a 4,5 tonnás járműveket is elbírja. Az úton a megengedett maximális sebesség 60 kilométer/óra. A manőverutat a közforgalom előtt nem nyitják meg, azt csak a határ védelmét ellátó rendőri és katonai egységek használhatják.

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 26-án a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt először részletesen arról, hogy meg kell erősíteni a magyar–szerb határzárat. Mint mondta: egy újabb kerítéssort építenek párhuzamosan a már meglévővel, és mindezt a legmodernebb technikai eszközökkel is kiegészítik majd. Az új kerítés egyébként a határzár tövében most megerősített, kőzúzalékkal leburkolt út másik oldalán húzódik majd, tehát a kizárólag a határőrizeti szervek által használható felvonulási út mindkét oldalról le lesz zárva.

A kormányfő az új kerítés építéséről szóló döntést a török politika kiszámíthatatlanságával indokolta. – Egy „masszívabb védelmi rendszert” kell felépíteni, amely több százezer embert is fel tud tartóztatni egyszerre. Erre is fel kell ugyanis készülni a törökök politikájának megváltozása esetén – fejtette ki a kormányfő. A kabinet először még tavaly június 17-én döntött arról, hogy lezárja a magyar–szerb zöldhatárt az akkor napi több ezres létszámban érkező migránsok előtt. Az Országgyűlés alig egy hónappal később módosította a vonatkozó jogszabályt. A mintaszakasz építését Mórahalom térségében kezdte el a Magyar Honvédség július 13-án. A kerítéselemeket a büntetés-végrehajtás biztosította. A fogvatartottak gyártották az összes szükséges elemet, és az elítéltek a határzár telepítésében is közreműködtek. A fogvatartottak mellett közmunkások is dolgoztak tavaly nyáron a kerítés építésén.

A határvédelmi rendszer eddig két vonalból állt. Az elsőt a gyors telepítésű drótakadály, közismert nevén a gyoda, a másodikat pedig a tényleges kerítés alkotja. A műszaki határzár tavaly szeptemberre elkészült a szerb–magyar határon, a hónap közepén pedig úgy döntöttek, hogy mindkét irányba meghosszabbítják. Az ellenzéki pártok közül egyedül a Jobbik támogatta a határzár létesítését, a baloldali pártok viszont a migránsok befogadása mellett szólaltak fel.

magyaridok.hu
  • 340 millió keresztényt üldöznek a világon
    Drámai kép rajzolódik ki az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet tavalyi évet áttekintő jelentéséből, melyet január 13-án mutattak be az olasz képviselőházban.
  • Armin Laschetet választották meg a CDU elnökének
    Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnökének győzelmét hozta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító, online kongresszusa. Laschet borítékolhatóan CDU-elnök lesz, ám közel sem biztos, hogy ő váltja majd Angela Merkelt a kancellári székben az őszi szövetségi parlamenti választásokat követően.
  • A békekötés már nem lehetséges
    Gyurcsány vezérürüszerepe az ellenzéki tömbön belül továbbra is visszataszító a jóérzésű emberek számára.
MTI Hírfelhasználó