Andrzej Duda: a magyarok mindig számíthatnak Lengyelországra
A magyarok mindig a barátaink voltak, és a jövőben, a legnehezebb pillanatokban is mindig számíthatnak Lengyelországra - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap Budapesten, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Kossuth Lajos téren rendezett ünnepi nagygyűlésen.
Utoljára frissítve: 2016. október 23. 20:38
2016. október 23. 16:54

 

A lengyel elnök beszéde kezdetén egy 1956-os forradalmi röpcédula szövegét idézte magyarul és lengyelül: "Lengyel-magyar barátságot/Jólétet és szabadságot!"

Elmondta, hogy a magyar forradalom előképének tekintett 1956. júniusi poznani munkásfelkelés résztvevői ugyanezt akarták: méltó életet és szabadságot, mindazt, amit a kommunizmus elrabolt tőlük. Hozzátette: a magyarok ennél is továbbmentek, a szovjet csapatok kivonását, függetlenséget, önrendelkezést, többpártrendszert követeltek. A térséget uraló Szovjetunió ezt nem tűrhette: elküldte tankjait, hogy letörjék a nyughatatlan magyarokat.

"Ezrek haltak meg, óriási árat fizettetek, de végül is, évtizedek múltán, sok szenvedés és áldozat árán sikerült visszaszereznetek a szabadságot. Akik a szívükben hordják a szabadságot, azokat semmi sem törheti meg. Visszaszereztétek a szabadságot, és most építitek a jóléteteket" - mondta a lengyel elnök, meggyőződését fejezve ki, hogy tisztességes munkával lengyelek és magyarok a szabadság után azt a jólétet is meg fogják szerezni, amely a nyugati társadalmakban általános.

A röpcédulák másik üzenetére, a magyar-lengyel barátság követelésére utalva a lengyel elnök - a nagygyűlés résztvevőinek tapsától kísérve - szólt a két nép barátságának évszázados hagyományáról. A magyar-lengyel barátság követelése egyben a magyar-szovjet barátság hazugságának tagadása is volt - folytatta -, hiszen "egy megszállóval nem lehet barátkozni".

"Mi lengyelek is pontosan így gondoltuk, ezért a lengyelek a forradalom kitörése után azonnal, spontán módon elkezdtek vért gyűjteni a magyaroknak. 44 tonna gyógyszert, egészségügyi felszerelést és 800 liter vért küldtünk a magyaroknak, pedig mi is ugyanolyan nehéz helyzetben voltunk akkor, mint a magyarok" - emlékeztetett.

Lengyelország rendkívül hálás azért, hogy a magyarok a lengyel vért elfogadták, a lengyelek ma nagyon büszkék arra, hogy az '56-os hősök unokáinak ereiben szimbolikus módon lengyel vér is csörgedez. Ez megpecsételi a két nép barátságát - emelte ki Andrzej Duda.

A lengyel elnök felidézte a történelmi sorsközösséget, a Lengyelországban rendkívül tisztelt magyar királynék, Szent Kinga és Szent Hedvig alakját, az 1920-as magyar lőszerszállítmányt a bolsevik hadsereggel élethalálharcot vívó lengyeleknek, "aminek talán döntő szerepe lehetett a lengyel győzelemben". Utalt a német és szovjet támadás elől menekülő lengyel katonák magyarországi befogadására 1939 őszén, ami lehetővé tette a lengyel hadsereg megalakítását Nyugaton.

"Mindig is a barátaink voltatok. Számíthattok Lengyelországra a legnehezebb pillanatokban is" - hangsúlyozta Andrzej Duda.

A két ország együtt viszi Európába ezeréves keresztény hagyományát, és nem hagyja azt elvenni semmilyen áron, ahogyan a szabadságát sem veheti el tőle senki - jelentette ki a lengyel elnök.

"Isten áldja Lengyelországot, Magyarországot, dicsőség a magyar forradalom hőseinek. Isten áldd meg a magyart!" - fejezte be ünnepi beszédét a lengyel államfő.
   

MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó