Orbán: marad a patthelyzet
Nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés a kvóta kérdésében, közölte a magyar kormányfő.
2016. október 21. 15:48

Ukrajna ügyében zöld utat kapott a vízummentesség, ez ügyben már az Európai Bizottság térfelén pattog a labda, és nem született döntés az orosz szankciók ügyében sem - tette hozzá. Egy kérdésre válaszolva elmondta: reméli, hogy az amerikai külügyminisztérium rosszallása a Népszabadság kapcsán eljutott a médiatulajdonosokhoz.

Sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását, az uniós csúcson nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek tanácskozása után.

A kormányfő sajtóértekezletén tudatta: általában véve is szerette volna levetetni azt a kérdést a napirendről, mert megítélése szerint erről soha nem lesz konszenzus a tagállamok között, ezért nincs értelme napirenden tartani. Mint mondta: ezt nem sikerült elérni, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök világossá tette, hogy a bizottság nem vonja vissza a javaslatot, így patthelyzet alakult ki.

Ennek feloldásáról Szlovákia segítségét kérte Orbán Viktor. A kialakult helyzetről úgy fogalmazott: kicselezték az Európai Tanácsot, mivel a kvóta jogalkotási folyamatában háttérbe szorult. Orbán Viktor “kültelki trükknek” nevezte a nemzetállamok kijátszását, aminek szerinte hosszabb távon több a kára, mint a haszna, ráadásul az Európai Bizottság csapta be a tagállamokat, amelyben a szerződések őreként a leginkább bíznak.

Kijelentette: elutasítjuk azoknak a tagállamoknak az érvelését, hogy Magyarország nem szolidáris, amikor elutasítja a menekültek befogadását. Hangoztatta: vannak tagországok, amelyek nem védik kellően a határaikat, pedig azok uniós határok is.

Schengen: még nem időszerű

Schengen visszaállítása csak a menekültkérdés megoldása után lehet. A magyar álláspontot ismertetve Orbán Viktor kijelentette: egy kérdést tartunk ezzel kapcsolatban fontosnak: nem csak a közös határőrizeti rendszert felállítását kell sürgetni, hanem annak betartatását. Lehetett volna jobb határozottabb szöveg.

Nem lesznek egyelőre határon kívüli hotspotok

Másik magyar javaslat volt, hogy menekülttáborokat az Unión kívül hozzanak létre. Hogy a gazdasági bevándorlókat és az igaz menekülteket különválasszuk. Erről sem hoztunk döntést – közölte Orbán Viktor. Hozzátette: a magyar álláspont szerint sokkal humánusabb nem beengedni a bevándorlókat és a menekülteket, mint évek után az Unió területéről kiutasítani őket. Az EU tagállamai szerint jók a már megkötött megállapodások, ezért nem lesz szükség ún. hotspotok-ra az EU határain kívül. Egy kérdésre válaszolva megismételte: nem a bajt akarják exportálni, hanem a bajt akarják ott kezelni, ahol az történt.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) sajtótájékoztatót tart az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozója után Brüsszelben 2016. október 21-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/botár Gergely

Orbán Viktor miniszterelnök és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője sajtótájékoztatót tart az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozója után Brüsszelben 2016. október 21-én (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely)

Brexit: Budapest nem szeretne bosszúhadjáratot

Nem élhet minden ország szimpátiával az Egyesült Királyság felé, de a döntést az Egyesült Királyság polgárai hozták meg, és a következő ezer évben is egymás mellett kell élnünk.

Népszabadság: amerikai rosszallás

Nagyon reméli, hogy az amerikai külügyminisztérium rosszallása eljut a médiatulajdonosok felé. Nem fordultak a Népszabadság ügyében a magyar kormányhoz – közölte egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor. A sajtószabadság kérdésével kapcsolatban: a kormány azzal tud foglalkozni, amikor az a kormányhoz fordul. Reméli, hogy más baloldali lapoknál lesz munkája a Népszabadság munkatársainak.

Jobbik: fontos, hogy eldöntsék, hol állnak

A letelepedési kötvény ügyében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felülvizsgálatot fog tartani, de nem tudja elképzelni Orbán Viktor, hogy egy kötvény kérdését összekötnék az alaptörvény-módosítással. Leszögezte: a kormány minden pártot arra kér, hogy döntse el, hol áll, nemzeti ügynek tekinti-e a kérdést vagy pártügynek.

A miniszterelnök leszögezte: a kormány várja miniszter jelentését, de döntése nem fog összefüggni a Jobbik követelésével.

“A kormány nem hagyja magát zsarolni” – fogalmazott a miniszterelnök, és kiemelte: semmilyen árukapcsolást nem tud elképzelni egy közgazdasági kérdés és az alkotmánymódosítás között.

Orbán Viktor emlékeztetett mindazonáltal arra is, hogy a letelepedési kötvények ügyében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már kapott felhatalmazást javaslatok kidolgozására korábban, miután a Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő felminősítette a magyar államadós-osztályzatot, hiszen azzal jelentősen javultak az ország kötvénybevonási lehetőségei.

Szabadkereskedelem: Japánnal is folyjanak tárgyalások

A csúcs zárónyilatkozatában megjelent egy olyan bekezdés, miszerint a távol-keleti országgal is folytat tárgyalásokat az Európai Unió. Erről Orbán Viktor azt mondta: támogatja, hogy ezek a tárgyalások folynak, és Magyarország minden segítséget megad annak sikeres befejezéséhez.

Zöld út Ukrajnának

Ukrajna az uniós vízummentesség minden feltételének eleget tesz, Ukrajnának mielőbb meg kell kapnia a vízummentes utazás lehetőségét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása után. A miniszterelnök tudatta: az Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy “ne fektesse” tovább az ügyet.

Szó esett az orosz szankciókról: a magyar kormányfő szerint a Szíriában kialakult helyzet miatt nem enyhítés, hanem szigorítás perspektíváját akarták kinyitni, döntés a szankciókról decemberben lesz. Nemzetközi jogba ütköző cselekedeteket nem szabad elkövetni sehol a glóbuszon, egy entitásnak sem. Ezzel kapcsolatban egy kérdésre válaszolva elmondta: nem tartja jónak, hogy éjfél után tárgyaltak Szíriáról, és Oroszországról, ezzel kapcsolatban a munkamódszerekben változásokat szeretnének.

M1/MTI
  • Magyar irodalmi világ a Muravidéken
    Bence Lajos: A muravidéki magyar irodalom szimbolikus értelemben is egy magányos, az áramlatváltozásoknak és viharoknak, tektonikus erőknek is teljesen kitett „Szigete", évtizedekre eltűnik, aztán egy-egy magányos megszólaló által újra fel-felbukó, növényzettől is megfosztott kis „földrész".
  • Az egyház és a bolsevik reflexek
    Maga Ferenc pápa cáfolt mindent, amit a baloldali médiában összehordtak a látogatásáról.
  • Orbán Viktor: Amit Brüsszel tesz, az árulás
    Az oltás működik, Magyarország működik – erősítette meg Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának első napján elmondott beszédében. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a gazdaság repülőrajtot vett, így képesek leszünk elérni az 5,5 százalékos növekedést is az év végére. A gyermekeseknek és a nyugdíjasoknak ígért támogatásokat semmi nem veszélyezteti. – Hiába hátráltatja Brüsszel a helyreállítási alap kifizetését, a kormány már megelőlegezte az újraindítási programokra szánt összeget – magyarázta a kormányfő. Szerinte Brüsszel elárulja Európát a migrációhoz való hozzáállásával.
MTI Hírfelhasználó