Eltemették Andrzej Wajda lengyel filmrendezőt
Megindító gyászszertartással vettek végső búcsút szerdán Krakkóban Andrzej Wajda lengyel filmrendezőtől, akit a dél-lengyelországi város egyik történelmi temetőjében helyeztek örök nyugalomra.
2016. október 19. 21:55

A domonkos rendi szerzetesek 13. századi Szentháromság-temploma zsúfolásig megtelt gyászolókkal, köztük a rokonokkal, barátokkal, tisztelőkkel, kollégákkal és diplomatákkal. Jelen volt Andrzej Duda államfő is. A Wajda hamvait tartalmazó fém urnát fehér virágok vették körül az oltáron, amelyre odahelyezték az október 9-én, 90 évesen elhunyt rendezőlegenda fekete-fehér fotóját is.

A szertartáson felolvasták Roman Polanski és Angieszka Holland filmrendezők, valamint Lech Walesa volt államfő levelét is. A búcsúztatáson Jacek Bromski, a Lengyel Filmművészek Szövetségének elnöke azt mondta, hogy Wajda halálával “Visconti és Fellini, Kuroszava és Bergman után az utolsó nagy nemzeti filmművész távozott”.

Bromski szerint Andrzej Wajda mindenki másnál közelebb vitte Lengyelországot a világhoz. A gyászmisét bemutató Grzegorz Rys püspök arról beszélt, hogy “a művészek azért hozzák létre alkotásaikat, mert hisznek a jóban, amely a végső szót mondja ki a világban”.

A keddi varsói gyászmisén Andrzej Luter pap azt hangsúlyozta, hogy Wajda “a bölcs és kritikus hazafiságra tanította a lengyeleket”. A filmlegenda hamvait szűk körben helyezték végső nyugalomra a krakkói Salwator-temetőben, ahol édesanyja is nyugszik, és ahol több más kiemelkedő lengyel személyiség, köztük Stanislaw Lem világhírű sci-fi író sírja is található.

MTI
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
  • Nemzeti Régészeti Intézetet alapítanak
    A kormány hosszas szakmai előkészítés és egyeztetés után döntött arról, hogy a Várkapitányság Régészeti és Tudományos Igazgatósága a Nemzeti Múzeum részévé váljon, így ismét az MNM végezheti a régészeti örökségvédelmi feladatokat a lelőhelyek felderítésétől a feltáráson és feldolgozáson át a közönségkapcsolatokig - közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.
  • Kórházakat zárna be a szélsőséges gyurcsányi kedvenc
    A gyurcsányi jelölt az egészségügy fizetőssé tétele mellett is kampányol, s ennek jegyében legutóbb azt tanácsolta a szemműtétre váró magyaroknak, hogy menjenek Indiába.
MTI Hírfelhasználó