Eltemették Andrzej Wajda lengyel filmrendezőt
Megindító gyászszertartással vettek végső búcsút szerdán Krakkóban Andrzej Wajda lengyel filmrendezőtől, akit a dél-lengyelországi város egyik történelmi temetőjében helyeztek örök nyugalomra.
2016. október 19. 21:55

A domonkos rendi szerzetesek 13. századi Szentháromság-temploma zsúfolásig megtelt gyászolókkal, köztük a rokonokkal, barátokkal, tisztelőkkel, kollégákkal és diplomatákkal. Jelen volt Andrzej Duda államfő is. A Wajda hamvait tartalmazó fém urnát fehér virágok vették körül az oltáron, amelyre odahelyezték az október 9-én, 90 évesen elhunyt rendezőlegenda fekete-fehér fotóját is.

A szertartáson felolvasták Roman Polanski és Angieszka Holland filmrendezők, valamint Lech Walesa volt államfő levelét is. A búcsúztatáson Jacek Bromski, a Lengyel Filmművészek Szövetségének elnöke azt mondta, hogy Wajda halálával “Visconti és Fellini, Kuroszava és Bergman után az utolsó nagy nemzeti filmművész távozott”.

Bromski szerint Andrzej Wajda mindenki másnál közelebb vitte Lengyelországot a világhoz. A gyászmisét bemutató Grzegorz Rys püspök arról beszélt, hogy “a művészek azért hozzák létre alkotásaikat, mert hisznek a jóban, amely a végső szót mondja ki a világban”.

A keddi varsói gyászmisén Andrzej Luter pap azt hangsúlyozta, hogy Wajda “a bölcs és kritikus hazafiságra tanította a lengyeleket”. A filmlegenda hamvait szűk körben helyezték végső nyugalomra a krakkói Salwator-temetőben, ahol édesanyja is nyugszik, és ahol több más kiemelkedő lengyel személyiség, köztük Stanislaw Lem világhírű sci-fi író sírja is található.

MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó