Körúti robbantás: vége a hajtóvadászatnak?
Az M1 aktuális csatorna információi szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) szerdán elfogta a szeptember 24-i Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjét.
Utoljára frissítve: 2016. október 19. 23:01
2016. október 19. 18:19

Az M1 aktuális csatorna információi szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) szerdán elfogta a szeptember 24-i Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjét. Hírportálok értestülései szerint a Zala megyei Karmacson a délutáni órákban fogták el azt a férfit, akit a rendőrök elleni támadással gyanúsít a Központi Nyomozó Főügyészség, az ORFK és a TEK, akik csütörtökön sajtótájékoztatón számolnak be a szerdai fejleményekről.

A TEK kora este sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést. Nagy Andrea, a nyomozást vezető Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője annyit válaszolt az MTI-nek, hogy jelenleg a nyomozás állásáról semmilyen tájékoztatást nem kíván adni.

Zalai merénylő?

Az Origo értesülései szerint a férfit egy zalai kistelepülésen fogták el, amelynek apja egykor független polgármestere volt. Mint azt írják: a férfi elfogásához egy közúti szondáztatás vezetett.

Délutáni elfogás

Korábban az M1 aktuális csatorna Híradója számolt be egy délutáni keszthelyi elfogásról, amelyben TEK-esek és rendőrök vettek körbe egy piros gépjárművet és egy fekete kabátos fiatalembert vezettek el bilincsben. Hivatalosan azonban még senki nem erősítette meg, hogy az elfogott férfi megegyezik-e a Teréz körúti robbantóval vagy kapcsolatba hozható-e a bűncselekménnyel, amelyben két rendőr sérül meg.

Konvojokról adtak hírt úton lévők

Már a délelőtt folyamán megjelent különböző internetes hírportálon, hogy TEK-es konvoj tart az M1-M7 kivezetőjén Balaton felé. Az M1 helyszíni tudósítója szerint fél hat körül zárták le a keszthelyi Borbás Vince sétányt és egy közeli házban fogtak el egy fiatalembert, akinek piros gépjárművét is átvizsgálják a rendőrök. A Balaton-parti Helikon Hotel és a városi strand közötti szakaszon egy autót vizsgálnak.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy az útszakasz két végét polgárőrök, illetve a TEK egyenruhásai zárták le a forgalom elől. Sem gyalogosokat, sem járműveket nem engednek be az érintett útszakaszra, ahol több tucatnyi ember vizsgálja jelenleg is a piros színű, magyar rendszámú személyautót.

Teljesen lezárták az akció közvetlen környezetét

Az autók lámpáival megvilágított helyszínen néhány járókelő is felbukkant, de a lezárt terület közelébe senkit nem engednek.

Az M1 tudósítója szerint DNS mintákat és egyéb nyomokat is rögzít a rendőrség az autónál. Úgy tudni, hogy korábban a Teréz körúton is sikerült DNS mintákat találniuk a helyszínelőknek. A két minta összevetése akár perdöntő bizonyíték is lehet a bűnösség kérdésében.

Az ügyben holnap délelőttre ígértek sajtótájékoztatót.

----------------------------------------------------

Elfogta a TEK a feltételezett tettest

Az M1 a TEK-re hivatkozva közölte az információt.

Hasonlóképpen értesült a 24.hu és a Ripost hírportál is.

Az MTI több forrásból is megpróbálta megerősíteni az információt, sikertelenül.

Nagy Andrea, a nyomozást vezető Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője annyit válaszolt az MTI-nek, hogy jelenleg a nyomozás állásáról semmilyen tájékoztatást nem kíván adni.

-----------------------------------

Szerb állampolgár lehet a Teréz körúti robbantó

Jóval többet mondtam el a tanúkihallgatásomon, mint amit nyilvánosságra hoztunk – mondta a Magyar Időknek Valencsik Ferenc, a Privát Kopó internetes bűnügyi magazin főszerkesztője, miután szerdán délután fél háromkor befejeződött a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál (NVSZ) a három órás tanúkénti kihallgatása. Azért az NVSZ hallgatta ki az újságírót, mert a portál informátorának – annak elmondása szerint – az állítólagos robbantót egy rendőrségi fedett nyomozó mutatta be.

A főszerkesztő kérdésünkre azt mondta, azért tette közzé a szerb állampolgárságú, magyarul jól beszélő Teréz körúti robbantóról a cikket, mert a nyilvánosság az ő biztosítéka és védelme. – Ki véd meg engem, ha titokban átadom a befutott információkat és aztán azok a nevemmel együtt a rossz fiúknál landol? Tudunk nem egy ilyen esetről. Az NVSZ nyomozói egyébként korrektek és udvariasak voltak, érdekelte őket, amit mondtam. Többet nem tehetek közzé az ügyről – tette hozzá a főszerkesztő.

A Magyar Idők úgy tudja, az újságíró kihallgatásán a KNYF nyomozó ügyészei is részt vettek, és láthatóan felvillanyozták őket az ott hallottak. A Magyar IIdőknek  egyébként többen is úgy értékelték, hogy a szerb „kölyökarcú” vélt robbantó biztosan nincs Magyarországon. Még a merénylet éjszakáján távozott, a Népligetnél várhatta a társa, vagy egy fekete fuvarral a buszállomás mellől az M5-ösön hazatért a Vajdaságba.

MTI - Magyar Idők
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó