Hősiesség, köszönetadás, szabadság
A hősiesség, a köszönetadás és a szabadság lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára szervezett megemlékezés központi gondolata - közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatón.
2016. október 18. 11:01

Vargha Tamás felidézte, a magyar nemzet számára a második világháború végével nem ért véget a küzdelem, "egyik megszállás követte a másikat". 1956 októbere hősiességet és önfeláldozást követelt. Azok a hétköznapi fiatalok, akik 1956-ban az utcára mentek, történelmet írtak, gondolkodás nélkül áldozták fel életüket a magyar szabadságért és függetlenségért - tette hozzá.

1956-ban a magyarok "elemi erővel" álltak ki a nemzetért, a függetlenségért és a szabadságért - mondta az államtitkár, aki a központi programok közül kiemelte, hogy október 23-án, vasárnap, a magyar szabadság ünnepén mindenkit, minden magyart várnak délután 3 órára a Parlament előtti Kossuth Lajos térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke mond beszédet.

Kérdésre válaszolva Vargha Tamás azt mondta, hogy a legfontosabb a résztvevők, a külföldi vendégek, az ünneplők biztonsága. Az ország terrorfenyegetettsége nem változott, így az augusztus 20-ai ünnepségekhez hasonló szintű biztosítással készülnek október 23-ára.

Szabó László, a HM programigazgatója közölte, hogy a programokat az 1956-os emlékbizottság koordinálja. A biztonságos lebonyolításáért szokás szerint az Operatív Törzs felel majd, amelyben mások mellett a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentők, a meteorológiai szolgálat és Budapesti a Közlekedési Központ (BKK) képviselői vesznek részt.

A központi rendezvények már október 22-én, szombaton megkezdődnek. Aznap délelőtt 10 órától este 6 óráig meg lehet tekinteni az Országházban a Szent Koronát. Délután az 1956-os Műegyetemi emlékműnél Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mond beszédet. Délután 3 órakor kezdődik a "Történelmet csinált a nép" című hagyományos emlékünnepség a Műegyetemen, ahol mások mellett Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa szólal fel.

A műegyetemi emlékünnepséget követően fáklyás menet indul a Műegyetemtől Bem József szobrához. 17.30 órakor fellobban a Forradalom Lángja a Nagy Imre téren, ahol beszédet mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Este 6 órakor a Bem-szobornál tartanak koszorúzást, ott Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke mond beszédet.

A központi programok vasárnap, október 23-án a Kossuth téren kezdődnek, ahol délelőtt 9 órakor katonai tiszteletadás mellett Áder János államfő jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját. A Kossuth téren 3 órakor kezdődő A Szabad Magyarországért című díszünnepség után, este 7 órakor kezdődik a Papp László Budapest Sportarénában a Szabadságkoncert.

Szabó László szólt arról is, hogy november 4-én a 6-os villamos vonalán korhű villamosjárat közlekedik, továbbá a 6-os és a 49-es villamosok megállóiban rikkancsok osztogatnak majd '56-os hírválogatást.

A hétvégi rendezvények miatt a 2-es villamos rövidített útvonalon közlekedik majd. Szombat este 10 órakor lezárják a Vértanúk terét, vasárnap délben pedig a pesti alsó rakpartot is.

A forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából szervezett központi rendezvényekről részletes leírás található az oktober23.kormany.hu oldalon.

A kormányzati oldalon felidézték: az új, demokratikusan választott Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

MTI
  • Orbán Viktor válasza Webernek
    Orbán Viktor miniszterelnök pénteken válaszolt Manfred Webernek, úgy fogalmazva az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjéhez intézett reagálásában: "a helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok".
  • Így csalhatták el az amerikai elnökválasztást
    Szavazatokkal teli bőröndök kerültek elő, miután a választási megfigyelők elhagyták a szobát.
  • ENSZ: a Nyugat és a Kelet együttműködésének újjáépítése
    A Nyugat és a Kelet közötti együttműködést kell föleleveníteni, ennek alapja a kölcsönös tisztelet lehet - fogalmazta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a világszervezet közgyűlésének 31. különleges ülésszakának általános vitáján szólalt fel videoüzenet formájában.
MTI Hírfelhasználó