Lángokban áll egy német vegyi üzem
Robbanás történt egy németországi vegyi üzemben hétfő délelőtt. Az üzemben gyúlékony anyagokat és gázt is tároltak, de egyelőre még nem tisztázott, hogy mi okozhatta a detonációt. A vállalat előzetes jelentései szerint egy gázvezeték miatt történhetett a robbanás.
2016. október 17. 16:41

A délelőtti fél 12-es ludwigshafeni robbanás okai egyelőre még tisztázatlanok. Az incidens egy folyó melletti üzemben történt, ahol gyúlékony anyagokat is tároltak. Hatósági jelentések szerint több sérültje is van a detonációnak, de még nem tudják, pontosan hány emberről lehet szó. Több ember eltűnt a detonáció után. A vegyi üzem vezetősége nem sokkal a robbanás után közölte, hogy egy gázvezetéki munka okozta a detonációt, majd a vállalat Facebookon is megírta, hogy leállították a gőzkibocsájtást.

A tűzoltóság arra kérte a környéken lakókat, hogy zárják be házaik ajtaját és ablakait, és bent várják meg, amíg a hatóságok biztonságosnak nyilvánítják a levegőt. A lakásokban le kellett állítani a legkondícionáló rendszereket és a szellőzést is. A környék beleremegett a detonáció robajába, a fekete füstcsóva pedig kilométerekről is látható. A lakók és a hatóságok szerint furcsa szag terjeng a környéken. A robbanás déli fél 12 körül történt. Helyszíni beszámolók szerint a tűzoltók még délután 15 óra körül is küzdöttek a lángokkal.

A ludwigshafeni gyár csaknem tíz négyzetkilométeren terül el, a világ legnagyobb vegyi üzemének számít, több mint 39 ezer embert foglalkoztat.

A világszerte mintegy 112 ezer embert foglalkoztató BASF a vegyipar egyik legnagyobb szereplője. Tavaly 70,4 milliárd eurós árbevételre tett szert, ami éves szinten 5,2 százalékos csökkenés. A vállalat egyszeri hatásoktól megtisztított, kamat- és adófizetés előtti nyeresége (EBIT) 6,7 milliárd euró volt, ami 8,7 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A BASF részvényének árfolyama a tűzeset hírére több mint 1 százalékkal gyengült a frankfurti tőzsdén.

hirado.hu / Express
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó