Orbán: új egységet a gazdaságban is
A magyar sikerekhez szükség van a magángazdaság szereplőire is, akikkel ezért megállapodást kell kötni a versenyképességről, mert fontos, hogy a gazdaságpolitikában is létrejöjjön az új egység.
2016. október 14. 08:13

Ezt jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

Magyarországon ma a kényszerbetelepítés megakadályozása a legfontosabb kérdés, erről kell most tárgyalni – reagált a miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában arra, hogy az MSZP elnöke az alkotmánymódosításról nem, minden egyéb kérdésben azonban szívesen tárgyal vele. Orbán Viktor a 180 percben hozzátette azt is, régen rossz, ha egy 3,3 milliós tömeg véleménynyilvánítása után bárkit győzködni kell.

Csak mi mertük

Egy egész Európát kínzó kérdésről van szó, de egyetlen helyen, Magyarországon volt mersze megkérdezni a kormánynak erről az embereket, a népszavazáson kifejezett akaratukat pedig teljesíteni kell – hangsúlyozta a miniszterelnök. Az alkotmánymódosítás szövegéről természetesen vitatkozni lehet és kell is, hiszen minden szövegnél van jobb, ezért indul meg hétfőn a vita a dokumentumról.

Új egység

Arra a felvetésre, hogy az Alapjogokért Központ felvetése szerint a szöveg esetleg még tovább is szigorítható lenne, a miniszterelnök azt mondta, ez egy technikai kérdés.

Magyarországon létrejött egy új egység, a kormánynak pedig az a kötelessége, hogy érvényt szerezzen az új egység akaratának – ismételte meg a miniszterelnök.

Csak önkéntesen

A magyar álláspont szerint pedig az identitáskérdéseket semmiféle külső erő nem érintheti, ha ugyanis ezt valaki megteszi, azt jelenti, hogy nem vagyunk urai saját sorsunknak. Magyarország véleménye továbbra is egyértelmű: csak önkéntes kvóták létezhetnek, és abban bízik, az Európai Bizottság belátja, az rossz döntést hozott, és visszalép a javaslatától. Több ország is így látja ezt, ám egyetértés máig nem alakult ki, úgy tűnik tehát, ez a vita Magyarországra vár – emelte ki a miniszterelnök.

Munkaalapú rendszer

Belpolitikai ügyekről szólva Orbán Viktor emlékeztetett: folyamatos és heves viták vannak arról, jó irányba tart-e a gazdaság, a hitelminősítők folyamatosa javuló véleménye azonban ezt eldönteni látszik. A cél továbbra is világos: egy munkaalapú gazdasági rendszer kell, amelynek lényeges eleme a teljes foglalkoztatottság. Ma már ott tartunk, hogy az elmúlt hat évben 660-670 ezer új munkahely keletkezett, az ígéret pedig 2010-ben egymillióról szólt, az esélyeim így nem rosszak – fogalmazott Orbán Viktor.

Még egy új egység

A sikerekhez természetesen szükség van a magángazdaság szereplőire is, akikkel ezért megállapodást kell kötni a versenyképességről az oktatás, a szakképzés dolgairól is, mert fontos, hogy a gazdaságpolitikában is létrejöjjön ez az új egység – jelentette ki a miniszterelnök.

Kossuth Rádió/180 perc
  • Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni
    A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután hivatalában egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel az EU-s költségvetés és a válságkezelési alap ügyében. A két miniszterelnök aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyből Orbán Viktor azt emelte ki: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan.
  • Gulyás: még bőven vannak kapacitások az egészségügyben
    A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online Kormányinfón a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.
  • Tisztifőorvos: könnyítik a gyógyszerhez jutást
    Jogszabályokkal könnyítik a gyógyszerekhez és a gyógyászati segédeszközökhöz jutást - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki, online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó